Με οδηγό τις τράπεζες η άνοδος στο Χ.Α.

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 11:03
UPD:11:05
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αξιοσημείωτα κέρδη εμφανίζει στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο ώθηση από την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.59), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,57% στις 488,07 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 2,63% στις 131,32 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,66 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 20 μετοχές, πτωτικά 37, ενώ έξι παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 5,09% στις 21,68 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν θετικά πρόσημα. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 6,09% , η Eurobank κατά 6,55% , η Εθνική κατά 6,25% και η Alpha Bank κατά 3,70%.

Στο ταμπλό, κέρδη της τάξης του 3,5% καταγράφει η μετοχή της Coca-Cola HBS, ενώ άνω του +4% κινείται η μετοχή της ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν άνοδο κατά 2%. Στον αντίποδα, κατά 2,50% υποχωρεί η ΕΥΔΑΠ και κατά 1,5% οι μετοχές των Grivalia Properties και Jumbo.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και ότι η βάση της συζήτησης για την αξιολόγηση «δεν μπορεί να είναι άλλη από τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού» απευθύνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real News». Το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα και πως η όποια κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις δυσκολεύει τη στρατηγική της κυβέρνησης να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο μέτρων-ύφεσης-νέων μέτρων, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Σε Ca (από C) αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody's το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων ομολόγων υψηλής εξασφάλισης τεσσάρων ελληνικών τραπεζών (Alpha, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς) διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση Caa3 για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις στις τράπεζες αυτές, καθώς και στην Attica Bank. Παράλληλα ο οίκος αναβάθμισε σε Caa3 (από Ca) τη βασική πιστωτική αξιολόγηση των πέντε τραπεζών. Οι προοπτικές για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα και τις καταθέσεις είναι σταθερές, διευκρίνισε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Επένδυση». «Νομίζω ότι είναι εφικτό να την ολοκληρώσουμε σε δύο εβδομάδες. Ο στόχος για το Πάσχα των Καθολικών είναι σαφώς ρεαλιστικός», επισημαίνει ο κ. Σταθάκης. «Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και ότι θα βρεθεί η πιο βιώσιμη δυνατή λύση», προσθέτει ο κ. Σταθάκης και αναφέρει ότι καμιά πλευρά δεν επιθυμεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.

Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος αποτελούν, σύμφωνα με την Alpha Bank, ΑΛΦΑ-9,40% τον «καταλύτη» για την εμπέδωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της τράπεζας, η ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος δεν επαρκεί για την έξοδο από το νέο υφεσιακό σοκ, καθώς οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η αστάθεια των χρηματαγορών και η προσφυγική κρίση, σχηματίζουν ένα ευμετάβλητο περιβάλλον.

Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2015 αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους που, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «ελπίζουν ότι το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα θα πείσει τους πιστωτές ότι η χώρα δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής φέτος». Η εκτίμηση των αξιωματούχων, σημειώνει το δημοσίευμα της WSJ, εφόσον επιβεβαιωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός είχε πλεόνασμα, πριν την πληρωμή τόκων, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ το νέο πρόγραμμα, το οποίο συμφωνήθηκε με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι, προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ για το 2015.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα