Goldman, Allianz: Προς αγορά μεριδίου σε κινεζική τράπεζα

Τη μεγαλύτερη της χώρας, αξίας 3,1 δισ. δολ.
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 11:41

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ κεφάλαιο της Goldman Sachs Group Inc., η Allianz AG και η American Express Co., σχεδιάζουν να αγοράσουν το 10% της Industrial & Commercial Bank of China, της μεγαλύτερης δανείστριας, στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, αντί του ποσού των 3,1 δισ. δολ., σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

To κεφάλαιο GS Capital Partners V της Goldman, το οποίο διαχειρίζεται χρήματα για υπαλλήλους και πελάτες, θα αγοράσει μετοχές αξίας 1,8 δισ. δολ. της τράπεζας που εδρεύει στο Πεκίνο, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, οι οποίοι προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η Allianz, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης θα επενδύσει 1 δισ. δολ. και η American Express, η τέταρτη σε μέγεθος εκδότρια πιστωτικών καρτών των ΗΠΑ, σχεδιάζει να επενδύσει μεταξύ 200 και 300 εκατ. δολ., σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Οι ευρωπαϊκές και οι τράπεζες των ΗΠΑ, έχουν δαπανήσει περισσότερα από 8 δισ. δολ. για την απόκτηση μεριδίων σε τράπεζες της Κίνας, προκειμένου να εισέλθουν σε μία οικονομία που αναπτύσσεται με τον διπλάσιο του αντίστοιχου στις ΗΠΑ, όπου οι προσωπικές καταθέσεις ανέρχονται σε 1,65 τρισ. δολ. Η Κίνα, ανοίγει τη βιομηχανία της στον ξένο ανταγωνισμό, μετά την κατάσταση προσωρινής σωτηρίας που ετέθησαν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Η Industrial Bank προσφέρει ήδη πιστωτικές κάρτες στην Κίνα, μέσω ενός joint venture με την American Express, σε μία αγορά όπου οι πιστώσεις μέσω των καρτών ενδέχεται να ανέλθουν στα 72 δισ. δολ. μέχρι το τέλος του 2005.

Ο εκπρόσωπος της Goldman στο Χονγκ Κονγκ, Edward Naylor, της Allianz στη Σιγκαπούρη, Faith Thoms και της American Express, Catherine Lai, αρνήθηκαν να κάνουν σχόλιο, όπως επίσης και ο Xie Taifeng, εκπρόσωπος της Industrial Bank. Η δυνητική συμφωνία είδε νωρίτερα το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα South China Morning Post.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα