Market Beat: Μεγάλωσαν οι πιθανότητες για διόρθωση στο τέλος ανοδικής εβδομάδας

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 09:28
UPD:09:33
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Toυ Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με τις ειδήσεις που παράγει το εσωτερικό να μη δίνουν κάτι νέο στην εικόνα της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές, οι επιλογές των θεσμικών είχαν οδηγό την τάση που εγκαταστάθηκε στην παγκόσμια αγορά μετοχών. Αυτή πάλι, είναι σφικτά δεμένη με την εξέλιξη στην πορεία της τιμής του πετρελαίου, που πήρε τα πάνω του μετά από μια αρχική συμφωνία  για πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Επικράτησαν κατόπιν δεύτερες σκέψεις και χθες, η ανακοίνωση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ πυροδότησε πάλι πιέσεις, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε πτώση τους χρηματιστηριακούς δείκτες και φαίνεται ότι, σε μια ανοδική βδομάδα, λαχάνιασαν στο τέλος της.

Ας λένε ότι θέλουνε τα παλιά μυαλά της αγοράς, σχετικά με την αξία που δίνουν στην τεχνική ανάλυση και στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στατιστικά δεδομένα. Το ΧΑ, θες γιατί υπερισχύουν οι ξένοι θεσμικοί στη διαμόρφωση του κλίματος των συναλλαγών, θες γιατί η μέση ηλικία των διαχειριστών χαρτοφυλακίων έχει πέσει και οι νέοι τα παίρνουν τα μαθηματικά ευκολότερα,  ακολουθεί πορεία σύμφωνη με αυτή που δίνουν τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης. Από προχθές διαπιστώσαμε ότι τα επίπεδα στα οποία έφθασε ο μέσος όρος, ήταν επίπεδα αντίστασης, σύμφωνα με τα δεδομένα που γέννησαν οι συναλλαγές τις μέρες της οκταήμερης καθόδου. Χθες πάλι κουτούλησε ο ΓΔ στις 500 μονάδες και αυτόματα, ξέσπασαν φρέσκιες πιέσεις, που τον οδήγησαν για δεύτερη φορά στο πρώτο μέρος σε αρνητικό πεδίο.

Με βάση την αναγνώριση της αντίστασης για τον ΓΔ στις 500 μονάδες που αποτέλεσαν το υψηλό την Τετάρτη και την Πέμπτη που όποτε χτυπήθηκε ξεσπούσανε πιέσεις, το πιθανότερο είναι σήμερα να κινηθούν πτωτικά οι τιμές και αυτό αποτύπωσαν οι traders στα παράγωγα που σήμερα έχουν την εκπνοή των σειρών Φεβρουαρίου ως κυρίαρχο γεγονός. Αυτό που θα βοηθούσε στην υπέρβαση της αντίστασης θα μπορούσε να είναι το κλίμα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία και σήμερα δεν φάνηκε να ευνοεί την άνοδο στην Ασία, μετά από μικτή εικόνα κλεισίματος στην Ευρώπη και μετά από πτώση στις ΗΠΑ, με παράλληλη στροφή σε αξίες καταφύγια ασφαλείας.

Τα πρακτικά από το ΔΣ της ΕΚΤ έδειξαν ότι: «Οι νέοι κίνδυνοι συνεχίζουν να επισκιάζουν τις προοπτικές της Ευρωζώνης, ενώ η χαμηλή αύξηση των μισθών προμηνύει ένα δεύτερο γύρο επιπτώσεων από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου» Όπως εξηγούν μάλιστα, από την αρχή του 2016 οι κίνδυνοι έχουν πληθήνει σημαντικά, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας για τις αναδυόμενες οικονομίες, την έντονη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις γεωπολιτικές αναταραχές. Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τα πρακτικά, θα επανεξετάσει την πολιτική της στις 10 Μαρτίου του 2016, όπου θα συνεδριάσει εκ νέου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

«Φρένο» στο τριήμερο ανοδικό σερί έβαλαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της υποχώρησης του πετρελαίου και των μικτών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,25% στις 16.413,22 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 1,03% στις 4.487,54 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,47% στις 1.917,82 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της IBM ενισχύθηκε άνω του 5% ενώ στον αντίποδα, η Wal Mart υποχώρησε κατά 2%. Πτώση κατά 4% εμφάνισε και η Discovery Communications.

Την ίδια στιγμή, η τιμή του πετρελαίου ανέκοψε την ανοδική της πορεία, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,08% στα 30,33 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,97% στα 33,82 δολάρια.

Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 2,47% στις 16.197 μονάδες, ενώ ο κορεάτικος Kospi κατέγραψε κέρδη κατά 1,32% στις 1.908 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε άνοδο κατά 2,25% στις 4.992 μονάδες. Σε αντίθεση, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 0,16% στις 2.863 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,24% στις 489,9 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ κινήθηκε ανοδικά κατά 1,98% στις 19.299 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε χαμηλό τριών μηνών υποχώρησαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, κατά την εβδομάδα 7 έως 13 Φεβρουαρίου, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 7.000, στις 262.000.

Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 275.000 αιτήσεις από 269.000 την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ο μέσος όρος των αιτήσεων, κατά τον τελευταίο μήνα, υποχώρησε κατά 8.000, στις 273.250, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.

Στην εξαγορά της Truven Health Analytics, έναντι 2,6 δισ. δολαρίων,  αναμένεται να προχωρήσει η IBM, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η Truven Health Analytics ειδικεύεται στη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων νοσοκομείων, ασφαλιστικών εταιρειών και κρατικών υπηρεσιών. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του έτους.

Παράλληλα, κέρδη 4,57 δισ. δολαρίων εμφάνισε το δ' τρίμηνο του 2015 η Wal-Mart, με τα έσοδα να υποχωρούν κατά 1,4% στα 129,7 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε την αύξηση του μερίσματος στα 2 δολάρια από 1,96 δολάρια προηγουμένως. Όσον αφορά το τρέχον έτος, η Wal-Mart αναμένει κέρδη 4 - 4,30 δολαρίων ανά μετοχή

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν την Πέμπτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των εταιρικών αποτελεσμάτων και των διακυμάνσεων στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,92% στις 5.975 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,92% στις 9.464 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,15% στις 4.239 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρέμεινε αμετάβλητος στις 328,77 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Air France - KLM ενισχύθηκε κατά 10,7% , ενώ στον αντίποδα, πτώση κοντά στο 4% εμφάνισε η μετοχή της Nestle. Απώλειες της τάξης του 11% σημείωσε και η Tullow Oil. Την ίδια στιγμή, η τιμή του πετρελαίου ανέκοψε την ανοδική της πορεία, καθώς τα συμβόλαια WTI αυτή την ώρα υποχωρούν κατά 0,10% στα 30,66 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,64% στα 34,28 δολάρια.

Την αύξηση των κινδύνων για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας διαπιστώνουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 20ης - 21ης Ιανουαρίου του 2016. Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες εντοπίζουν μία σειρά κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία, η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει και την ευρωπαϊκή. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι εξελίξεις στην Κίνα και η υποχώρηση του πετρελαίου σε χαμηλά 12 ετών.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 22% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Rabobank Group για το σύνολο του 2015, επωφελούμενη από τη μείωση των προβλέψεων για τα «κόκκινα» δάνεια. Η κερδοφορία της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ολλανδίας, διαμορφώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ έναντι 1,8 δισ. ευρώ το 2014.

Οι προβλέψεις την ίδια στιγμή, υποχώρησαν κατά 61% στα 1 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο, η Rabobank ανακοίνωσε την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας σε βάθος διετίας και την πώληση του 22% των περιουσιακών της στοιχείων έως το 2020.

Σημαντική υποχώρηση εμφάνισαν παράλληλα, τα κέρδη της Nestle SA, κατά τη διάρκεια του 2015. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της ελβετικής εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 9,1 δισ. ελβετικά φράγκα έναντι 14,46 δισ. το 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 10,06 δισ. ελβετικών φράγκων. Οι πωλήσεις διολίσθησαν στα 88,8 δισ. φράγκα έναντι 91,61 δισ. φράγκων προηγουμένως, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.  

Στην κερδοφορία επέστρεψε - για πρώτη φορά μετά το 2008 - η Air France - KLM, δεχόμενη ώθηση από τη μείωση της τιμής των καυσίμων και την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος περικοπών. Η αεροπορική εταιρεία εμφάνισε κέρδη 118 εκατ. ευρώ το 2015, έναντι ζημιών 225 εκατ. ευρώ το 2014.

Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,8% στα 89,82 δισ. ευρώ. Για το δ' τρίμηνο του 2015, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 276 εκατ. ευρώ έναντι 308 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων, αξίας 2,9 δισ. στερλινών, προανήγγειλε από την πλευρά της, η Vodafone, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια ωρίμανσης είτε 18 μηνών, είτε τριών ετών.  

Τέλος, στο 0,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου στη Γαλλία, υπονομεύοντας περαιτέρω τις προσπάθειες της Ευρωζώνης για την αποφυγή του αποπληθωριστικού σεναρίου. Σημειώνεται ότι η αρχική εκτίμηση του Ιανουαρίου ανερχόταν στο 0,4%.

ΧΑ

Οι επενδυτές προσπάθησαν χθες να κινήσουν τις τιμές σταθεροποιητικά, έχοντας δώσει στο πρώτο μέρος στην πορεία των δεικτών μορφή ανάλογη του W, μόνο που η κορυφή στη μέση ήταν ψηλότερα από τα άκρα. Μετά τις 13:30 περίπου η ισορροπία στην διαπραγμάτευση όρισε πλάγια πορεία σε στενό εύρος τιμών, που ήταν ωστόσο πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης.

Κινήθηκαν στην αρχή με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα και κατόπιν άρχισαν να ρευστοποιούν ώστε μετά από 18 λεπτά διαπραγμάτευσης ορίστηκε το ελάχιστο μέρας για τους βασικούς δείκτες. Ήταν οι 491,04 μονάδες για τον ΓΔ και οι 132,10 για τον 25άρη.  Μετά τις 10:48 αποφάσισαν να κινηθούν επιθετικά αγοραστικά επί μία ώρα και έτσι όρισαν τα μέγιστα μέρας για τους βασικούς δείκτες στο πρώτο μέρος  που ήταν οι 500,00 μονάδες για τον ΓΔ και οι 135,30 στο πρώτο μέρος. Οι επενδυτές έλαβαν υπόψη την  εικόνα που εμφάνισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και όταν αυτά εμφάνισαν απώλειες άρχισαν να ασκούν πάλι πιέσεις με αποτέλεσμα μετά τις 12:47 να περάσουν οι βασικοί δείκτες ξανά σε αρνητικό πεδίο. Η κάθοδος σταμάτησε σε επίπεδα πάνω από το ελάχιστο που σημειώθηκε στην πρώτη μισή ώρα και επειδή σταθεροποιήθηκε η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές ώθησαν και στο ΧΑ τις τιμές ψηλότερα αλλά κοντά στα επίπεδα του χθεσινού κλεισίματος. Η πορεία των δεικτών αποκαλύπτει πως τα χθεσινά μέγιστα ήταν οροφή που δεν θα ξεπεραστεί εύκολα και συνεπώς η συσσώρευση είναι το επιδιωκόμενο για σήμερα. 

Οι θεσμικοί του ΧΑ την τέταρτη μέρα της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου στα παράγωγα, κινήθηκαν με ελαφρώς χαμηλότερους ρυθμούς συναλλαγών και απλωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Στην ουσία οι τιμές από τις 13:40 ως τις 16:52 κινήθηκαν πλάγια σε ζώνη τιμών πάνω στα επίπεδα του προηγούμενου κλεισίματος. Αλλά στο τέλος το αγοραστικό ενδιαφέρον γονάτισε και οι πιέσεις που εμφανίστηκαν μετά τις 16:30 επανέφεραν το αρνητικό πρόσημο στη μεταβολή των βασικών δεικτών αλλά με τις δημοπρασίες η τελική μεταβολή ήταν ανοδική.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (7 από 4) έναντι των ανοδικών (14 από 19) με 4  (ΕΧΑΕ ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ) αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας 12 είχαν πτώση και 9 ήταν αμετάβλητες. Στα 50,589 από 53,880 εκατ. ευρώ χθες, του συνολικού τζίρου, τα 28,1 από 30,7 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Μειώθηκε δηλαδή το ποσοστό τους επί του συνολικού τζίρου και του τζίρου του 25άρη.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +1,28%, ο CAC είχε μεταβολή +0,57%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,89%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν από το ξεκίνημα άνοδο που στη συνέχεια δυνάμωσε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,13% και -0,20%.  

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,54% και έφθασε στις 497,75 από 495,10 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 133,60 από 133,32 με μεταβολή +0,21%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη κατά 2 μονάδες και 0,9 της μονάδας αντίστοιχα που έκλεισαν κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Ασφαλειών +3,76% από 0,00%, Τροφίμων Ποτών +2,47% από +3,02%, Κατασκευές Υλικά +2,09% από +4,81%, Πετρελαίου Αερίου +1,62% από +4,78%, Ακίνητης Περιουσίας +1,32% από +0,19%, Ταξίδια Αναψυχή +1,24% από +4,63%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,70% από +0,92%, Εμπορίου +0,54% από -0,27%, ο ΓΔ +0,54% από +2,53% και ο 25άρης +0,21% από +2,77%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των Τραπεζών -2,39% από +2,14%, ο FTSEM -1,18% από +1,48%, Υγείας -0,99% από +2,03%, Τεχνολογίας -0,73% από +1,04%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,67% από +0,34%, Κοινής Ωφέλειας -0,23% από +3,37%, Πρώτων Υλών -0,13% από +2,36% και Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,12% από +5,07%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών 0,00% από +0,71%, Χημικών 0,00% από +0,72% και Μέσων Ενημέρωσης.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,589 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,005 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 43,238 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,463 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 37,590 από 37,530 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 89,140 από 92,374 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 45 από 56 των καθοδικών σε 38 από 33 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 29 από 22.

Τεχνική ανάλυση

Χθες σημειώναμε: «Από τη μέρα που η αγορά έκλεισε το χάσμα μεταξύ των 446,58 ως 449,37 μονάδων η στατιστική έδωσε ειδοποίηση πως μπορούσε να αποδειχθεί, αργότερα ότι τα χαμηλά της Πέμπτης 11/2 είναι τοπικός πυθμένας. Πρώτος στόχος ήταν τότε να κλείσει η αγορά πάνω από τις 470 μονάδες και φαινόταν σχετικά φιλόδοξο, αλλά με υπολογίσιμη πιθανότητα το να φθάσει ο ΓΔ ως τις 498,5 μονάδες. Οι αναλυτές που κρατούν μικρό καλάθι θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για να σιγουρευτεί  ο πυθμένας να υπάρξουν συνεχόμενα κλεισίματα στη γειτονιά των 500 μονάδων. Αν λειτουργήσουν ως αντίσταση τα επίπεδα των 495 μονάδων θα διαπιστωθεί σήμερα αλλά είναι βέβαιο πως η βελτίωση της στατιστικής εικόνας είναι ήδη ασυνήθιστη στο τρέχον έτος».

Δεν άλλαξε τα πράγματα η χθεσινή σύνοδος αντίθετα ισχυροποίησε την θέση που αναπτύξαμε και συνεπώς σήμερα η καλύτερη εξέλιξη θα είναι η διατήρηση της συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα μετά από βουτιά  και αντίδραση μέσα στη μέρα. Αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και μια προσπάθεια ενθυλάκωσης των κερδών από τις ανοδικές κινήσεις της εβδομάδας με πτώση χωρίς rebound την ίδια μέρα. Ισχυρή στήριξη σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να εμφανιστεί λίγο πάνω από τις 470 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Ανοδική η τρέχουσα εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που αντέδρασε μετά τις οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν και είχαν οδηγήσει τον Δείκτη και τις επιμέρους μετοχές σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Η ανοδική αυτή αντίδραση έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τεχνικής αντίδρασης, με κύριο χαρακτηριστικό την παραμονή του τζίρου σε στάσιμα επίπεδα, παρά την έντονη κίνηση. Αντιστάσεις σε αυτή την κίνηση οι 503,59 μονάδες που υπάρχει και ένα μικρό πτωτικό "gap" και στη συνέχεια οι περιοχές των 520 και 560 μονάδων.

Για να αναμετρηθεί όμως με επιτυχία με αυτές τις περιοχές ο Γενικός Δείκτης χρειάζονται θετικές εξελίξεις στα δύο ακανθώδη ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση. Την Αξιολόγηση και το Προσφυγικό. Εξελίξεις χειροπιαστές που θα ανοίγουν το δρόμο για επίλυση και όχι απλώς δηλώσεις αισιόδοξες ότι σύντομα θα επιστρέψουν οι Θεσμοί και θα υπάρξει συμφωνία. Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο Πλευρές φαίνεται ότι ακόμη είναι αρκετές και οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι θα κλείσει η αξιολόγηση ως το Πάσχα των Καθολικών, ενώ οι πιο συντηρητικοί θεωρούν ότι θα φτάσουμε ως το δικό μας Πάσχα.

Η Οικονομία χρειάζεται όσο γίνεται πιο σύντομα μια συμφωνία, για να επανέλθει η κανονικότητα και να ξεκινήσουν οι θετικές εξελίξεις από την πλευρά της ΕΚΤ και των Οίκων Αξιολόγησης. Το χρονικό διάστημα ως το τέλος Μαρτίου, στην καλύτερη περίπτωση, είναι μεγάλο με αποτέλεσμα οι αναταράξεις και η έντονη μεταβλητότητα να παραμείνουν κυρίαρχες στις συνεδριάσεις που ακολουθούν.

Μια νέα πτωτική κίνηση που θα τεστάρει την περιοχή των 450 μονάδων φαίνεται αρκετά πιθανή, ενώ η δημιουργία διπλής βάσης γύρω από τα προηγούμενα χαμηλά των 420 μονάδων θα έθετε τις προϋποθέσεις για ένα πιο ουσιαστικό θετικό γύρισμα της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ύπαρξη σταθερότητας στο πολιτικό σκηνικό.

Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα έτους η ΕΕΕ, ενώ στις 25/2 ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ. Στις 26/2 αναμένουμε την αξιολόγηση από την Moody’s, ενώ αύριο έχουμε λήξη για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του FTSE Large Cap.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν από τα υψηλά σχεδόν τριών εβδομάδων, σήμερα  Παρασκευή 19/2 καθώς το ράλι των τιμών του πετρελαίου αντιστρέφεται και οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,7%, αλλά τα κέρδη σε προηγούμενες συνεδρίες άφησαν ως 4% άνοδο για την εβδομάδα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έπεσε 2,2% καθώς ισχυροποιήθηκε το γεν, αλλά παρέμεινε σε τροχιά για μια εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 5,9%.

Οι τιμές του πετρελαίου αντιστρέψανε τα  κέρδη που εμφάνιζαν νωρίτερα την Πέμπτη μετά από μια αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ, αλλά δείχνουν έτοιμες για την πρώτη άνοδο τους σε τρεις εβδομάδες μετά την ανάσα που  πήρε η αγορά από την αρχική συμφωνία που αφορά στους μεγάλους παραγωγούς για να παγώσουν την παραγωγή στα υψηλά του Ιανουαρίου.

Το μπρεντ εμφάνισε εκτεταμένες απώλειες σήμερα Παρασκευή, τελευταία διαπραγματευόταν στο -0,8% στα 34,02 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά είναι πάνω 2% για την εβδομάδα.

Σε μια ένδειξη ότι οι φόβοι των επενδυτών για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση απέχουν πολύ από το να είναι σε κάμψη, τα παραδοσιακά ασφαλή περιουσιακά στοιχεία παρέμειναν αμετάβλητα μετά από μια ισχυρή υπεραπόδοση την Πέμπτη.

Ο Χρυσός αυξήθηκε 1,8% την Πέμπτη στα 1.230,90 ανά ουγγιά και το τελευταία ήταν στα 1.225,96.

Οι επενδυτές συνέρρεαν επίσης σε ασφαλή κρατικά ομόλογα, με την  απόδοση των 10ετών ομόλογων ΗΠΑ πίσω στο 1,7276%, σε σύγκριση με το υψηλό μίας εβδομάδας της Τετάρτης στο 1,8470%.

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο δυνατό αγοράζοντας 125,34 γιεν την Παρασκευή, χαμηλά που είχε να δει για τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2013, και τελευταία διαπραγματεύθηκε στα 125,56. Έναντι του δολαρίου, το κοινό νόμισμα ευρώ  διαπραγματεύθηκε στα 1,1117 δολάρια, αφού γλίστρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων των 1,1071 την Πέμπτη.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε πως κάποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν την ανάγκη να δράσει προληπτικά για την αντιμετώπιση των νέων απειλών για την οικονομία. Μια μεγάλη έμφαση δίνεται στη βρετανική λίρα και τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ζητά ευνοϊκότερους όρους για την ένταξη της στην ΕΕ.

Μια επιτυχημένη συμφωνία είναι εκεί αναμένεται να οδηγήσει σε ένα δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο τον Ιούνιο.

Barclays: Το ράλι στις αξίες υψηλού κινδύνου έχασε την ισχύ του και στην Ασία

Το ράλι στις αξίες υψηλού κινδύνου υποχωρεί καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την πτώση τους. Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν υπό την καθοδήγηση των Topix Nikkei με απώλειες πάνω από -1%. Λόγω της ισχυροποίησης του γιεν έναντι του δολαρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου απέτυχαν να κρατήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους από την ανανεωμένη ανησυχία για την ύπαρξη υπερπροσφοράς, πιέζοντας τα νομίσματα των χωρών που συνδέονται με την παραγωγή βασικών προϊόντων.

Η στερλίνα GBP διαπραγματεύεται οριακά χαμηλότερα, καθώς η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες για το χρονοδιάγραμμα του δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της ΕΕ στο Εν Βασίλειο. Αν είναι να υπάρξει δημοψήφισμα κάποια μέρα του Ιουνίου σχετικά με την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει πιθανότατα να βρεθεί αυτό το μήνα μια συμφωνία. Αναμένουμε να επιτευχθεί συμφωνία και η ισοδυναμία  EURGBP να γίνει χαμηλότερη, αν και ένα αδιέξοδο, στο οποίο βλέπουμε μια μη αμελητέα πιθανότητα, θα ήταν πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά την GBP. Η δημοσίευση την Πέμπτη των πρακτικών της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιανουαρίου ΕΚΤ δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια σχετικά με τις επιλογές της ΕΚΤ επί της νομισματικής πολιτικής.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την ελάφρυνση του ελληνικού προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή ζητεί ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γερμανός πολιτικός τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, υπό την προϋπόθεση η Αθήνα να ασχοληθεί σοβαρά με τις μεταρρυθμίσεις. Όσον αφορά τη ζώνη του Σένγκεν, απορρίπτει το ενδεχόμενο κλεισίματος των ελληνικών συνόρων, κάνοντας λόγο για «προτάσεις που δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο».

Tη βεβαιότητα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «καλές επιχειρηματικές ευκαιρίες» εξέφρασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Mιχάλης Σάλλας, καλώντας τους επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι «η Γερμανία έχει κάνει ήδη παρά πολλά για την Ελλάδα στην κρίση», καθώς συμβάλλει με το μεγαλύτερο ποσοστό στο πρόγραμμα στήριξης. Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «εδώ και πολύ καιρό συνεργαζόμαστε στενά με πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, όπως Φράπορτ, Λιντλ, Χόχτιφ, Τούι, Μπάιερσντορφ».

Τη «σοβαρή του ανησυχία» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου. «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα στην ακρόασή μου ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015, και οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναγνώρισαν αυτές τις ανησυχίες, ιδιαίτερα με το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής στις 12 Ιουλίου του 2015» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Την αποκλειστική εκπροσώπηση και διανομή των προϊόντων Max Factor στην ελληνική αγορά ανέλαβε ο Όμιλος FF Group. Η νέα συνεργασία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σηματοδοτεί μια σημαντική προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο του κλάδου Beauty&Cosmetics του FF Group, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το μερίδιό του στην ευρύτερη αγορά των καλλυντικών. Μέσω της διανομής της παγκοσμίως γνωστής μάρκας καλλυντικών προϊόντων μακιγιάζ επιτυγχάνεται και η είσοδος του oμίλου στο κανάλι ευρείας διανομής.

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα λάβουν δύο ελληνικές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν στη β’ φάση του προγράμματος «Ορίζων 2020». Η πρώτη εταιρεία είναι η Terracom Informatics LtD, από τα Ιωάννινα, η οποία συνιστά μία πλατφόρμα που βασίζεται στο υπολογιστικό νέφος και παρέχει υψηλή ασφάλεια, εποπτεία και διαχείριση σε εταιρείες ασφαλείας. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες επικοινωνίας με το «πάτημα ενός πλήκτρου» (Push-to-Talk) και διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things).

Σε κοινοπραξία, η οποία ανέλαβε έργο της Κομισιόν για τη φορολογική και τελωνειακή ένωση, συμμετέχει η Intrasoft International, υπογράφοντας πενταετή σύμβαση εργασίας. Συγκεκριμένα, η Instrasoft και η επικεφαλής της κοινοπραξίας, Siveco, θα παρέχουν μία σειρά υπηρεσιών, η οποία θα επεκτείνεται από θέματα e-learning ως την εκπόνηση πανευρωπαϊκών εκστρατειών πληροφόρησης γύρω από τη φορολογία και την τελωνειακή ένωση.

Την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, θα γίνουν γνωστά τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank, για το 2015. Την ίδια ημέρα, θα υπάρξει τηλεφωνική ενημέρωση αναλυτών και επενδυτών.

Ως σημαντική στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της ελληνικής ακτοπλοΐας χαρακτηρίζει η Minoan Lines την προοπτική απόκτησης της μετοχικής πλειοψηφίας στη Hellenic Seaways. Απαντώντας σε δημοσιεύματα του Τύπου, μετά την αύξηση του ποσοστό της στην Hellenic Seaways (37,5%), η Minoan Lines επισημαίνει ότι έχει ξεπεράσει με επιτυχία «τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλες τις εταιρείες του κλάδου της ελληνικής ακτοπλοΐας και οι προοπτικές της για τη συνέχεια είναι εξαιρετικά ευοίωνες».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την αύξηση των κινδύνων για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας διαπιστώνουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 20ης – 21ης Ιανουαρίου του 2016. Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες εντοπίζουν μία σειρά κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία, η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει και την ευρωπαϊκή. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι εξελίξεις στην Κίνα και η υποχώρηση του πετρελαίου σε χαμηλά 12 ετών.

Στα 1,082 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2015 τα καθαρά κέρδη της ΕΚΤ, έναντι 989 εκατ. ευρώ το 2014. Οι καθαροί τόκοι - έσοδα από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων διαμορφώθηκαν στα 609 εκατ. ευρώ από 728 εκατ. ευρώ προηγουμένως, ενώ τα έσοδα από το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (assets) ενισχύθηκαν στα 161 εκατ. ευρώ έναντι 2 εκατ. ευρώ το 2014.

Στην εξαγορά της Truven Health Analytics, έναντι 2,6 δισ. δολαρίων,  αναμένεται να προχωρήσει η IBM,σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η Truven Health Analytics ειδικεύεται στη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων νοσοκομείων, ασφαλιστικών εταιρειών και κρατικών υπηρεσιών. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του έτους.

Εύσημα στην Κύπρο απένειμε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ για τον τρόπο με τον οποίο υλοποίησε το πρόγραμμα στήριξης, τον τρόπο με τον οποίον επιτεύχθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι και την ταχύτητα με την οποία εκτελέστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές. στοιχεία που, όπως είπε, συνέβαλαν στην άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Σε χαμηλό τριών μηνών υποχώρησαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, κατά την εβδομάδα 7 έως 13 Φεβρουαρίου, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 7.000, στις 262.000. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 275.000 αιτήσεις από 269.000 την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Απορρίπτει η Apple το αίτημα αμερικανικού δικαστηρίου να συνδράμει το FBI επιτρέποντάς του να αποκτήσει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένο περιεχόμενο iPhone, που ανήκε σε έναν από τους δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στο Σαν Μπερναντίνο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κέρδη 4,57 δισ. δολαρίων εμφάνισε το δ’ τρίμηνο του 2015 η Wal-Mart, με τα έσοδα να υποχωρούν κατά 1,4% στα 129,7 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε την αύξηση του μερίσματος στα 2 δολάρια από 1,96 δολάρια προηγουμένως. Όσον αφορά το τρέχον έτος, η Wal-Mart αναμένει κέρδη 4 - 4,30 δολαρίων ανά μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα