Novartis: 4,5 δισ. δολ. για το λοιπό μερίδιο της Chiron

Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2005 10:00

ΠΟΣΟΝ 4,5 δισ. δολ. σε μετρητά, για το υπόλοιπο ποσοστό της εταιρείας βιοτεχνολογίας Chiron Corp., των ΗΠΑ, με στόχο να προσθέσει εμβόλια κατά της γρίπης και σκευάσματα κατά του καρκίνου, στην γκάμα των προϊόντων της, έκανε η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ελβετίας, Novratis AG.

H εταιρεία, θα προσφέρει 40 δολ. για κάθε μία μετοχή της εταιρείας Chiron, που εδρεύει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Σήμερα, η Novartis κατέχει το 42,2% της Chiron.

Οι μετοχές της Novartis, υστερούν των μεγαλύτερων ανταγωνιστριών της, GlaxoSmithKline Plc και Sanofi-Aventis SA, φέτος, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των επενδυτών για την έλλειψη νέων προϊόντων. Ο εκτελεστικός της διευθυντής Daniel Vasella, ο οποίος ηγείται της εταιρείας από το 1996, έτος κατά το οποίο δημιουργήθηκε, βασίζεται σε παλιά σκευάσματα της εταιρείας για την στήριξη της ανάπτυξης, μέχρις ότου νέα, κατά του διαβήτη, της υπέρτασης και άλλων νόσων, μπουν στην αγορά.

Οι πωλήσεις της Chiron ανήλθαν σε 1,7 δισ. δολ. το 2004, ενώ στις 27 Ιουλίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν στα 49.000 δολ. εξ αιτίας του κόστους που συνδέεται με τα προβλήματα που σταμάτησαν την παραγωγή εμβολίων κατά της γρίπης στα εργοστάσιά της στη Βρετανία και τη Γερμανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα