Market Beat: Η συνέχεια στο rebound παίζεται σήμερα

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 10:05
UPD:10:07
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Σε μια αγορά που στο τρέχον έτος ανοδική κίνηση διαρκείας έχει υπάρξει μόνο μια φορά, στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, η πτώση χθες μετά από δυόμιση συνόδους με πραγματική άνοδο του 25άρη έφερε μπροστά την αρνητική επενδυτική προκατάληψη. Αφού συνήθως μετά την ανοδική ανάσα ακολουθεί η αναζήτηση νεότερων χαμηλών βίου του δείκτη των παραγώγων. Το γεγονός πως δεν πέρασαν την τιμή του ΣΜΕ κάτω από το κλείσιμο του 25άρη και η μικρή προπορεία  του ΣΜΕ της σειράς που από τη Δευτέρα θα είναι κυρίαρχη, αποτελούν αισιόδοξη προσδοκία.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η στήλη μαζί με αρκετούς εγχώριους παράγοντες θεωρεί πολύ κρίσιμο να ξεκαθαριστεί στο μυαλό των θεσμικών αν είναι αρκετά τα χαμηλά που σημειώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, ή θα χρειαστεί περεταίρω κλάδεμα στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Η αντίδραση μετά το χτύπημα του ΓΔ στις 440 μονάδες και του 25άρη στις 107 έδειξε πως οι ισχυροί παράγοντες αποφάσισαν να τραβήξουν βιαστικά τις τιμές σε ανώτερα επίπεδα. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν σχεδόν αναμενόμενη από όλους όσοι γνωρίζουν τη χρήση που γίνεται από traders της απόστασης της ημέρας που δίνεται η εντολή και την μέρας που τα λεφτά πρέπει να μπουν στο λογαριασμό. Η εκτίμησή μας είναι πως οι πιέσεις χθες αποτελούσαν μέρος της προσπάθειας να ολοκληρωθεί μια επενδυτική κίνηση χωρίς να κινηθούν κεφάλαια από τους traders.      

Οι θεσμικοί δεν παύουν να λειτουργούν ως αγοραίοι ούτε λεπτό. Έτσι διαπιστώνοντας πως οι αγορές της ευρωζώνης πέρασαν στα κόκκινα γρήγορα και αποφασιστικά, γιατί δεν έπεισαν για την υγεία τους οι εταιρίες του τραπεζικού κλάδου και παράλληλα ξεκίνησε η υποχώρηση στην τιμή του πετρελαίου, πίεσαν τα περισσότερα blue chip. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν εκείνες οι μετοχές που εμφάνισαν το μεγαλύτερο άλμα σε δυο μέρες. Ενώ σταθερό ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για την ΕΥΡΩΒ κόντρα στο ρεύμα για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και η ΠΕΙΡ εμφάνισε αμυντικά χαρακτηριστικά στις συναλλαγές του πρώτου μέρους. Παρακολουθώντας τες θεωρήσαμε πως οι επενδυτές δοκίμαζαν το φρόνημα όσων τοποθετήθηκαν στο τέλος του rebound των δυόμιση συνόδων και δεν αποδοκίμασαν το σύνολο των κινήσεων που έφεραν τους δείκτες αρκετά ψηλότερα από τα χαμηλά της περασμένης Πέμπτης.    

Τεχνικά φάνηκε χθες ότι σκοπός των ισχυρών παραγόντων ήταν η αφομοίωση των τιμών που κατακτήθηκαν με το πρόσφατο rebound, καθώς και η διόρθωση των υπερβολών που γεννήθηκαν από τη γενίκευση του ενθουσιασμού, στο δεύτερο μέρος της προηγούμενης συνόδου. Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια, έλεγαν ορισμένοι, που υποστήριζαν ότι δεν υπάρχουν ειδήσεις ικανές να συντηρήσουν μια μεγαλύτερη αλυσίδα ανοδικών κλεισιμάτων. Σήμερα θα φανεί αν οι 480 μονάδες μεταμορφωθούν σε οροφή.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Με σημαντικά κέρδη τερμάτισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι ώθηση από τη βελτίωση των καταναλωτικών μεγεθών αλλά και τις θετικές εξελίξεις στην Κίνα. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,38% στις 16.194,56 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 2,27% στις 4.435,96 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 1,65% στις 1.895,56 μονάδες.

Την ίδια ώρα, σε αρνητικό έδαφος διολίσθησε η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν δραστικότερα μέτρα από τις πετρελαιοπαραγωγικές  χώρες. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,05% στα 29,13 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,29% στις 32,29 μονάδες. Νωρίτερα, στο «πάγωμα» της παγκόσμιας παραγωγής αργού, στα επίπεδα του Ιανουαρίου, συμφώνησαν Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Κατάρ και Βενεζουέλα.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 3,13% στις 2.837 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν κατά 3,87% στις 484,62 μονάδες. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 έκλεισε οριακά ανοδικά κατά 0,2% στις 16.054 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε κέρδη κατά 1,40% στις 1.888 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 ενισχύθηκε κατά 1,37% στις 4.910 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων προεξοφλούν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Συγκεκριμένα, το 80% των αναλυτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters, εκτιμά ότι η Federal Reserve θα προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων το β' τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, αναμένει ότι έως τα τέλη του 2016, το βασικό επιτόκιο θα κυμαίνεται μεταξύ του 0,75% και 1%.

«Εάν η οικονομία δεν υπαναχωρήσει, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τουλάχιστον ακόμη μίας αύξησης εντός του έτους» δηλώνει ο Σαμ Μπούλαρντ, στέλεχος της Wells Fargo. Ο κίνδυνος ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ανέρχεται στο 20% έναντι 15% της αντίστοιχης έρευνας του Ιανουαρίου και 10% του Δεκεμβρίου.

Στον αντίποδα, η μέση εκτίμηση για την ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 2,2% και για τον πληθωρισμό στο 1,3%. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2015, η αμερικανική τράπεζα αύξησε στο 0,50% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, προχωρώντας στην πρώτη αύξηση από το 2006.

Παράλληλα, την εξαγορά της Physio-Control International από τη Bain Capital, έναντι 1,28 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Stryker Corp. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές του β' τριμήνου.

Μέσω της εξαγοράς της Physio-Control, η Stryker προσδοκά στην αύξηση της κερδοφορίας της στα 5,77 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 5,57 δολαρίων της αρχικής εκτίμησης. Στον απόηχο της σχετικής είδησης, η μετοχή της εταιρείας ενισχύεται προσυνεδριακά, κατά 0,7%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα αποχαιρέτησαν τη συνεδρίαση της Τρίτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της αναταραχής στην αγορά των εμπορευμάτων (commodities) και των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 5.862 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,78% στις 9.135 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,11% στις 4.111 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,59% στις 319,87 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της EDF κινήθηκε ανοδικά κατά 9,5% , δεχόμενη ώθηση από την εκρηκτική άνοδο κατά 68% των καθαρών εσόδων. Η Michelin παράλληλα, ενισχύθηκε κατά 3,35% ενώ η Orange κατέγραψε οριακά κέρδη 0,13%.

Την ίδια ώρα, σε αρνητικό έδαφος διολίσθαινε η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν δραστικότερα μέτρα από τις πετρελαιοπαραγωγικές  χώρες. Νωρίτερα, στο «πάγωμα» της παγκόσμιας παραγωγής αργού, στα επίπεδα του Ιανουαρίου, συμφώνησαν Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Κατάρ και Βενεζουέλα.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 18% υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Telecom Italia για το σύνολο του 2015. Η κερδοφορία της ιταλικής εταιρείας διαμορφώθηκε στα 7 δισ. ευρώ, δεχόμενη πιέσεις από την πτώση 4,6% στα έσοδα. Στην εγχώρια αγορά, τα συνολικά έσοδα σημείωσαν πτώση κατά 2,3%.

«Αρκετές εβδομάδες ακόμα» αναμένεται να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Bouygues από την Orange. «Όλοι συμφωνούν ότι η αγορά ενέχει κινδύνους για τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις» δήλωσε η Orange και επανέλαβε την πρόθεση όλων των εμπλεκομένων να υπάρξει μία λύση.

Στην γαλλική αγορά τηλεπικοινωνιών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις «παίχτες»: Orange, Bouygues, Iliad SA και SFR. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Bouygues, η Orange θα κληθεί να πουλήσει αρκετά περιουσιακά της στοιχεία (assets) στις δύο ανταγωνίστριες εταιρείες ( Iliad SA και SFR). Σε διαφορετική περίπτωση είναι δύσκολο να λάβει το πράσινο «φως» των εποπτικών αρχών.  

Παράλληλα, κατά 6% αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2016 οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Volkswagen να χάνει εκ νέου έδαφος στο μερίδιο αγοράς. Συγκεκριμένα, οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων ανήλθαν στις 1,06 εκατ. έναντι 999.195 τον Ιανουάριο του 2015.

Μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών, η Fiat εμφάνισε αύξηση κατά 13,7% , η Renault κατά 1,1% και η Peugeot κατά 3,3%. Tην ίδια ώρα, οι πωλήσεις της Ford Motor ενισχύθηκαν κατά 11,4% , της General Motors κατά 12,8% και της Volkswagen μόλις κατά 0,8%.

Σε χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014 υποχώρησε την ίδια ώρα, το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικής Έρευνας (ZEW). Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στη 1 μονάδα τον Φεβρουάριο έναντι 10,2 μονάδων τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 3,2 μονάδες.

Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες μειώθηκαν στις 52,3 μονάδες έναντι 59,7 μονάδων προηγουμένως. Όσον αφορά το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών, στις 13,6 μονάδες. Ας σημειωθεί ότι οποιαδήποτε επίδοση άνω των 0 μονάδων υποδηλώνει αισιοδοξία.  

Ακόμη, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους ανήλθε ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία, δεχόμενος ώθηση από τον κλάδο των τροφίμων και του ρουχισμού. Ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο έναντι 0,2% τον Δεκέμβριο.
Ο πληθωρισμός, εξαιρουμένου των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε κατά 1,2% έναντι 1,4% προηγουμένως. Παρά τα βελτιωμένα στοιχεία, οι τιμές απέχουν παρασάγγας από τον στόχο της Bank of England (2%).  

Διεύρυνση ζημιών εμφάνισε το 2015 η βρετανική Anglo American PLC, δεχόμενη ισχυρό πλήγμα από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, οι καθαρές ζημιές ανήλθαν στα 5,6 δισ. δολάρια έναντι 2,5 δισ. δολαρίων το 2014.

Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 26% στα 23 δισ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα των δυσμενών οικονομικών αποτελεσμάτων, η Anglo American ανακοίνωσε την πώληση περιουσιακών στοιχείων αξίας έως 4 δισ. δολαρίων εντός του 2016.

ΧΑ

Σε δοκιμασία υπέβαλλαν οι συναλλασσόμενοι τους επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις δυο προηγούμενες έντονα ανοδικές συνόδους. Καθώς πίεσαν έντονα στο πρώτο μέρος τις περισσότερο κερδισμένες μετοχές, αλλά κατέληξαν να ασκήσουν πιέσεις σχεδόν γενικευμένα με πολύ χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών. Υπογραμμίζοντας την ύπαρξη δεύτερων σκέψεων μεταξύ των ξένων θεσμικών αναφορικά με το μέγεθος της ανόδου σε λίγες μέρες.

Οι θεσμικοί του ΧΑ την δεύτερη μέρα της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου στα παράγωγα, κινήθηκαν με διαφορετικούς ρυθμούς συναλλαγών και επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Άρχισαν με εντολές αγοράς από το ξεκίνημα, καθώς αποφάσισαν να κινήσουν τις τιμές σαν συνέχεια στην ανοδική δυναμική του τέλους της προηγούμενης συνόδου. Η τιμή του μέγιστου των δεικτών ορίστηκε με τη συμπλήρωση 15 λεπτών και ήταν οι 493,81 μονάδες από 491,63 χθες και για τον 25άρη ήταν οι 133,94 από 132,59. Κατόπιν με κύματα ρευστοποιήσεων για τα περισσότερα blue chip οι τιμές οδηγήθηκαν σε αρνητικό πεδίο και ξεκίνησε η αναζήτηση πυθμένα ως τις 12:37 τότε ο ΓΔ βρέθηκε στις 476,16 μονάδες από 456,68 τη Δευτέρα και ο 25άρης ως τις 127,62 από 119,97 μονάδες. Στην ουσία οι τιμές από τις 11:35 ως τις 14:08 κινήθηκαν πλάγια σε ζώνη τιμών με χαμηλό το κατώτερο μέρας και ανώτερο πέντε μονάδες ψηλότερα για τον ΓΔ και 2,5 για τον 25άρη.

Αφού δοκιμάστηκαν οι επιλογές των αγοραστών στην προηγούμενη μέρα που επί δύο σχεδόν ώρες δεν κατάφεραν να ορίσουν χαμηλότερο πυθμένα από εκείνον στις 12:37, άρχισε η εμφάνιση υπεροχής της ζήτησης έναντι της προσφοράς για μερικές από τις Τράπεζες και ειδικά για την ΕΥΡΩΒ και την ΠΕΙΡ ενώ οι πιέσεις σε ΑΛΦΑ και ΕΤΕ ήταν επίμονες. Η αγορά δεν θέλησε να περάσουν οι δείκτες ξανά σε θετικό πεδίο, αλλά έγινε μια προσπάθεια προσέγγισης των επιπέδων του κλεισίματος της Δευτέρας. Αυτά λειτούργησαν σαν οροφή για τους βασικούς δείκτες που έφθασαν να χάνουν μέσα στη μέρα ο ΓΔ ως -2,41% και ο FTSE25 ως το -2,99% και στο τέλος εμφάνιζαν απώλειες μικρότερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Με τις δημοπρασίες η πτώση πήρε διαστάσεις πάνω από -1% αλλά δεν τρόμαξε κανέναν, αφού ήταν σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών «ελεγχόμενη».

Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν εμφάνιση της διάθεσης για αφομοίωση του άλματος  από το  νέο ελάχιστο βίου για τον 25άρη που είναι πλέον μεταξύ 107 και 108 μονάδων. Οι μεταβολές των DΑΧ και FTSE100 αντιστοιχούσαν διαρκώς σε αρνητικές μεταβολές  καθώς μετά τα πρώτα λεπτά κυριάρχησαν οι πωλητές από την εμφάνιση ξανά σήμερα, των  ανησυχιών για την υγεία των τραπεζών του ευρώ. Παράλληλα μέτρησε η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (18 από 0) έναντι των ανοδικών (6 από 25) με ένα (ΑΡΑΙΓ) αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόλις 12 είχαν άνοδο. Στα 47,279 από 74,570 εκατ. ευρώ χθες, του συνολικού τζίρου, τα 31,5 από 55,5 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -1,06%, ο CAC είχε μεταβολή -0,21%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,27%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν από το ξεκίνημα άνοδο που στη συνέχεια μειώθηκε με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,54% και +0,78%.  

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,03% και έφθασε στις 482,89 από 487,92 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 129,73 από 131,55 με μεταβολή -1,38%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη προς τα κάτω κατά 1,8 και κατά 0,6 μονάδες αντίστοιχα και έκλεισαν κοντά στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Υγείας +4,21% από +5,55%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,01% από +2,65%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,58% από +8,24%, Πετρελαίου Αερίου +1,09% από +6,36% και των Χημικών +0,73% από +0,73%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Κατασκευές Υλικά -3,64% από +6,14%, Ακίνητης Περιουσίας -2,40% από +3,31%, Τηλεπικοινωνιών -2,23% από +4,22%, Ταξίδια Αναψυχή -1,85% από +4,49%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,83% από +1,64%, Τραπεζών -1,75% από +24,75%, Τροφίμων Ποτών -1,52% από +4,89%, ο 25άρης -1,38% από +10,17%, Πρώτων Υλών -1,27% από +5,14%, Κοινής Ωφέλειας -1,13% από +6,67%, ο ΓΔ -1,03% από +7,40%, Τεχνολογίας -0,63% από +3,08%, Εμπορίου -0,53% από +10,19% και ο FTSEM -0,21% από +4,95%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης και Ασφαλειών.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,279 από 74,570 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,122 από 3,714 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 46,025 από 68,634 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,706 από 1,191 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 36,741 από 37,172 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 105,973 από 157,417 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 44 από 82 των καθοδικών σε 46 από 32 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 23 από 16.

Τεχνική ανάλυση

Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε εκτός όσων αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας  της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας  της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η διήμερη βίαιη ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, σε συνέχεια της 'νηοπομπής' 8 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων, δεν είχε τη συνέχειά της. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του ανεπαρκούς όγκου συναλλαγών, σε σχέση με το στόχο της υπέρβασης των 500 μονάδων, οδηγώντας εκ νέου σε πλαγιοκαθοδική κίνηση, με την τεχνική ανάλυση να έχει τον πρώτο λόγο ενόσω το περιβάλλον παραμένει ομιχλώδες και οι όγκοι κάτω από τα τριψήφια επίπεδα.

Ειδικότερα, η ακραία μεταβλητότητα σχετίζεται με τον καθησυχαστικό λόγο του Μάριο Ντράγκι και τις διαβεβαιώσεις για νέες δράσεις από πλευράς ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, συνεχίζοντας δηλαδή την πολιτική "ενέσεων" ρευστότητας προς τις Αγορές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι τα αυξημένα "μαξιλάρια" (ενισχυμένα ίδια κεφάλαια) των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, δεν είναι αρκετά για να πεισθούν οι Αγορές για την ικανοποιητική κατάστασή τους, εν όψει των τελευταίων δυσμενών εξελίξεων (έξαρση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διάβρωση των εσόδων λόγω αρνητικών επιτοκίων, περαιτέρω επιβράδυνση πιστωτικής επέκτασης).

Επί πλέον, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης μιας πιθανής νέας κρίσης (τρόπος λειτουργίας Τραπεζικής ένωσης, ύψος πόρων υφιστάμενων Ταμείων, αδυναμία δράσεων από Εθνικές Κυβερνήσεις) δεν κρίνονται ως επαρκείς στο βαθμό που αυτή εκδηλωθεί. Έτσι, η αξιοπιστία των δηλώσεων τόσο του Μάριο Ντράγκι όσο και της Ντανιέλ Νουί έχουν "τραυματιστεί".

Επιπλέον, οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να επηρεάζονται από τη γεωπολιτική αστάθεια που παρουσιάζει ιδιαίτερη ένταση στη Συρία, όπου αποτυγχάνουν μέχρι τώρα οι προσπάθειες για διακοπή των βομβαρδισμών. Αναπόφευκτα, οι εκεί δραματικές εξελίξεις οξύνουν το προσφυγικό πρόβλημα, που απειλεί πλέον ανοικτά την Ευρωπαϊκή συνοχή καθώς 4 Χώρες ζητούν τη λήψη ακραίων μέτρων, με ενδεχόμενες παρενέργειες στη εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν και τη ελεύθερη διακίνηση εντός της Ε.Ε. (!)

Στα καθ' ημάς, δεν υπάρχουν νεότερα δεδομένα για τα της ψήφισης των νομοσχεδίων (Ασφαλιστικό - Φορολογικό) και του χρόνου της αξιολόγησης. Με την πιθανή εκτίμηση ωστόσο ότι θα συντελεστούν πριν το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) κατά τη ρήση του επιτρόπου Μοσκοβισί. Επομένως, στο βαθμό που δεν υπάρξουν άλλοι διαταρακτικοί παράγοντες, είναι πιθανό να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία βίαιης αποεπένδυσης από το Ελληνικό Χρηματιστήριο με την επίδοση των 440 μονάδων (κλείσιμο περασμένης Πέμπτης) να συνιστά πυθμένα του Γενικού Δείκτη. Στο σενάριο αυτό, η διαδικασία της συσσώρευσης θα οδηγήσει σύντομα το Γενικό Δείκτη σε πορεία υπέρβασης των 500 μονάδων στο βαθμό που οι όγκοι είναι επαρκώς υψηλοί.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές έκαναν μια διακοπή της ανοδικής τους κίνησης σήμερα Τετάρτη μετά από δύο συνεδρίες με στέρεα κέρδη, ενώ οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν υψηλότερα, καθώς η αγορά επανεξέτασε τις πιθανότητες μιας ουσιαστικής συμφωνίας για τον περιορισμό της προσφοράς αργότερα μέσα στο έτος.

Το κλίμα ήταν ακόμα επιφυλακτικό επειδή η Κίνα έθεσε ένα ελαφρώς χαμηλότερο πυθμένα αναφορικά με  την ισχύ του γουάν, το γιεν και τα ιαπωνικά ομόλογα σαν ασφαλές καταφύγιο πήραν μια άμεση ώθηση. Όταν οι επενδυτές συνειδητοποίησαν πως αυτό δεν ήταν κάποιο μήνυμα από το Πεκίνο για υποτίμηση, οι κινήσεις γρήγορα αντιστράφηκαν.

Ωστόσο, τα νεύρα είχαν εγκατασταθεί στη διαπραγμάτευση των μετοχών μειώνοντας την πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια μέτρια κέρδη. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ανέβηκε ως το 0,2%, έχοντας αναρριχηθεί 3% κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων συνόδων.

Ο Shanghai Composite Index .SSEC κέρδισε 0,6% αλλά αργότερα έπεσε στο +0,28% και έκλεισε πάνω +1,1% και στη Νότια Κορέα  εμφανίστηκε άνοδος +0,2% που αργότερα έγινε πτώση  -0,23%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2%, αλλά αργότερα η ενίσχυση του γιεν ανέβασε τις πιέσεις και τις απώλειές του στο -1,36% και εξακολουθεί να είναι πάνω κατά 6% για την εβδομάδα.

Από μια έρευνα επί των διαχειριστών κεφαλαίων διαπιστώθηκε ότι οι fund managers είχαν γίνει τόσο προσεκτικοί ώστε κρατούσαν περισσότερα μετρητά από ό, τι σε οποιαδήποτε στιγμή από τα τέλη του 2001. Αυτό είναι ένα σήμα προτροπή  για αγορές σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.

Στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο ταλαντεύθηκε μετά τη συμφωνία κορυφαίων παραγωγών όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, που συμφώνησαν να παγώσουν τα επίπεδα παραγωγής, αλλά δήλωσαν ότι η συμφωνία εξαρτάται από άλλους παραγωγούς που χρειάζεται να ενωθούν με αυτούς. Μετά την έντονη πτώση σε πρώτη φάση, οι τιμές κάλυψαν κάποιο έδαφος νωρίς σήμερα Τετάρτη.

Οι αγορές αναμένουν τώρα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve για να κρίνουν την ισορροπία απόψεων μεταξύ των αρμοδίων για την προοπτική της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων.

Ο Eric Rosengren Πρόεδρος της Boston Fed ακούστηκε σίγουρα σαν να μην έχει καμία βιασύνη για να συνεχιστεί η σύσφιξη. Μιλώντας αργά την Τρίτη, ο Rosengren είπε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τις οικονομικές προβλέψεις που έκανε τον Δεκέμβριο λόγω της αβέβαιης οικονομικής προοπτικής, παγκόσμια.

Ο μεγάλος χαμένος ήταν η στερλίνα, η οποία έχει πιεστεί μέχρι στιγμής στο 2016, λόγω των ανησυχιών ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αφήσει τη ζώνη του ευρώ.

Πολλά θα μπορούσαν να συμβούν αυτή την εβδομάδα μπροστά από μια διήμερη σύνοδο κορυφής με έναρξη την Πέμπτη κατά την οποία ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα προσπαθήσει να πείσει τους άλλους ηγέτες να στηρίξουν μια συμφωνία για να κρατήσει τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Barclays: Οι μετοχές στην Ασία δεν κατάφεραν να συνεχίσουν το ανοδικό τους ράλι

ΟΙ Ασιατικές μετοχές απέτυχαν να επεκτείνουν το ράλι των μετοχών παγκοσμίως, με τον TOPIX κάτω κατά -1,4% και τον SHCOMP επίσης κάτω. Η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα συμφώνησαν σε πιθανό πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Οι αγορές δεν εντυπωσιάστηκαν, ωστόσο, καθώς η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση των άλλων παραγωγών που πρέπει να την δεχθούν, και το πάγωμα είναι μηδαμινό, χωρίς την υποστήριξη του Ιράν και του Ιράκ. Το μπρεντ υποχώρησε από τα υψηλά επίπεδα των 35 $ / bbl σε περίπου 32 / bbl, ενώ το WTI διαπραγματεύεται γύρω στα  29 $/ bbl.

Παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, η αποστροφή κινδύνου ήταν ως επί το πλείστον σε χαμηλά επίπεδα. Οι Αμερικανικές μετοχές κέρδισαν για δεύτερη ημέρα, οδηγείται από τις εταιρίες καταναλωτικών ειδών, τις βιομηχανίες και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ωστόσο, τα πολύτιμα μέταλλα υποχώρησαν σήμερα, με το χρυσό και το ασήμι να έχουν χάσει περίπου 3%, ενώ οι αποδόσεις για τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα διαπραγματεύονται σχεδόν αμετάβλητες γύρω στο 1,75%.

Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των  νομισμάτων του  G10 κατά τις ώρες συναλλαγών των ΗΠΑ, αλλά έχασε την ορμή του το πρωί στην Ασία. Το γεν ενισχύθηκε με USDJPY περίπου 113,7, ενώ το ευρώ ήταν ως επί το πλείστον αμετάβλητο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ έχουν επιδοθεί διεθνώς τράπεζες και distress funds με έπαθλο τα «κόκκινα» δάνεια της παγκόσμιας ναυτιλίας. Και οι δύο πλευρές κρατούν στάση αναμονής θεωρώντας ότι σε βάθος χρόνου θα κερδίσουν αναφορικά με τη συμφωνία για το discount. Η επισήμανση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του 7ου ελληνικού ναυτιλιακού συνεδρίου της Capital Link με θέμα «Ευκαιρίες και προκλήσεις», στο οποίο χορηγοί επικοινωνίας ήταν η «Ν» και το naftemporiki.gr.

Με τον υπουργό  Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό επικρατείας Νίκο Παππά συναντήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ. Στο τραπέζι της συνάντησης βασικό θέμα ήταν το ειδικό τέλος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, η επιβολή του οποίου βρίσκει εντελώς αντίθετη τη διοίκηση του Οργανισμού, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει στις πωλήσεις των παιχνιδιών και τη βιωσιμότητα του δικτύου πρακτόρων του ΟΠΑΠ.

Για σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, απευθύνοντας έκκληση τόσο προς τους αγρότες, όσο και προς την κυβέρνηση. «Πρέπει επιτέλους να γίνει από όλους κατανοητό ότι το κλείσιμο των εθνικών οδών και των συνοριακών σταθμών είναι αυτοκαταστροφικό».

Αδυναμίες και αναποτελεσματικότητα χαρακτήρισαν τη λειτουργία της Task Force στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ). H Task Force συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011 με στόχο να παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η λειτουργία της σταμάτησε το 2015, όταν αντικαταστάθηκε από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν.  

Κατά 5 μονάδες βάσης μείωσε η Τράπεζα Πειραιώς τα επιτόκια των καταθετικών της λογαριασμών. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 18 Απριλίου.

«Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα ανακηρύχθηκε - για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά - η Παπαστράτος, στο πλαίσιο των βραβείων του «Top Employer Institute». Όπως αναφέρεται από τη διοργανώτρια αρχή, η Παπαστράτος διασφαλίζει εξαιρετικές εργασιακές συνθήκες, προωθεί και αναπτύσσει τα ταλέντα σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης και κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά το περιβάλλον Ανθρώπινων Πόρων, καταβάλλοντας διαρκείς και συνειδητές προσπάθειες για τη βελτιστοποίηση των εργασιακών πρακτικών και την ανάπτυξη των εργαζομένων της.»

Χρονιά ρεκόρ αποτέλεσε το 2015 για την Avis Hellas, η οποία πέτυχε την υψηλότερη επίδοση στην ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών. Συγκεκριμένα, η Avis κατείχε επίδοση 83% στην ποιότητα εξυπηρέτησης - την υψηλότερη μεταξύ των εταιρειών leasing - ενώ την ίδια ώρα, πέτυχε ρεκόρ στις ημέρες ενοικίασης (8,7 εκατ. ημέρες). Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε τόσο ο αριθμός του στόλου (30.335 αυτοκίνητα), όσο και το μέγεθος της κερδοφορίας (13,3 εκατ. ευρώ).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο «πάγωμα» της παγκόσμιας παραγωγής αργού συμφώνησαν Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Κατάρ και Βενεζουέλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων προαναφερθέντων χωρών, ελήφθη η απόφαση «παγώματος» της παραγωγής αργού, στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Η απόφαση ωστόσο, αναμένεται να απογοητεύσει τους αναλυτές, οι οποίοι προσδοκούσαν σε πιο ρηξικέλευθα μέτρα, όπως η  μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.

Την αλλαγή λειτουργίας του δημόσιου τομέα ζητούν 1.409 διευθύνοντες σύμβουλοι, από 83 διαφορετικές χώρες, στο πλαίσιο έρευνας της PwC για τον ρόλο του δημοσίου στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 79% των εταιρικών στελεχών εκτιμά ότι το υπερβολικά αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο συνιστά απειλή για την κερδοφορία της εταιρείας. Προβλήματα στις προοπτικές των επιχειρήσεων εγείρει και η γεωπολιτική αβεβαιότητα, όπως και η ανησυχία για τη διαθεσιμότητα των κρίσιμων ανθρώπινων δεξιοτήτων. Ένα ακόμη πρόβλημα αποτελεί και η αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η οποία σύμφωνα με τους διευθύνοντες συμβούλους, οφείλεται στις αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων.

Κάθε σκέψη απόσυρσης του χαρτονομίσματος των 1.000 ελβετικών φράγκων, απέρριψε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, εν μέσω της κλιμακούμενης συζήτησης σχετικά με την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ. Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB), διαβεβαίωσε σήμερα, ότι η Ελβετία δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρωζώνης. «Η πολιτική της τράπεζας είναι ότι η αξία του χαρτονομίσματος δεν επηρεάζει τις προσπάθειες για καταπολέμηση του εγκλήματος» εξήγησε ενδεικτικά.

Νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων προεξοφλούν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Συγκεκριμένα, το 80% των αναλυτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters, εκτιμά ότι η Federal Reserve θα προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων το β’ τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, αναμένει ότι έως τα τέλη του 2016, το βασικό επιτόκιο θα κυμαίνεται μεταξύ του 0,75% και 1%.

Στην έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων, συνολικής αξίας 1,482 δισ. ευρώ, προέβη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). To επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,373% ενώ ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στις 2,4 φορές.

Σε τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων προέβη το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο, στο πλαίσιο της έρευνας υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της χώρας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Ενέργεια να προβεί στην κατάθεση των απαραίτητων προτάσεων για την υλοποίηση της σχετικής απόφασης. «Ζητώ την κατανόηση σας για το γεγονός ότι δεν μπορούν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες έως ότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες» πρόσθεσε, σύμφωνα με το κυπριακό μέσο ενημέρωσης «stockwatch».

Τη διαβεβαίωση ότι η παγκόσμια οικονομία δεν κινδυνεύει από κραχ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η διεθνής ανάπτυξη «θα παραμείνει στο έλεος των αναταράξεων». «Δεν πρέπει να συγχέουμε μια αστάθεια με αυτό που συνέβη το 2008» δήλωσε ενδεικτικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα