Στενός κλοιός στη Wall Street

Mε εξαίρεση τις εταιρείες πετρελαίου
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:23

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ επιτόκια, πετρελαϊκές τιμές και ανησυχίες για την οικονομία δημιούργησε χθες στενό κλοιό για τις μετοχές στη Wall Street, με μοναδική εξαίρεση τις εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες συνεχίζουν και μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), απώλεσε συνολικά 21,97 μονάδες, ποσοστό 0,21%, φθάνοντας στις 10.459,63 μονάδες. Με απώλειες 4,19 μονάδων, ποσοστό 0,19%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.147,90 μονάδες.

Παρ' όλο που οι τιμές του αργού είχαν απομακρυνθεί από τα ιστορικά ρεκόρ, η πραγματικότητα του υψηλού κόστους καυσίμων εγείρει ερωτήματα για τις ευρύτερες συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη, ασκώντας πιέσεις στους βασικούς δείκτες στην αγορά της Νέας Υόρκης και κρατώντας σε αρνητικό έδαφος τόσο τον Dow Jones όσο και το Nasdaq.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν χθες οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και διατηρούνται οι ανησυχίες των επενδυτών για τον αρνητικό αντίκτυπο από το ακριβό πετρέλαιο.

Την ίδια στιγμή, η διατήρηση της τιμής του αργού σε υψηλά επίπεδα -αν και μακριά από το ιστορικό ρεκόρ των 70,85 δολαρίων- έστρεψε το ενδιαφέρον των συναλλασσομένων προς τις μετοχές εταιρειών πετρελαίου, αλλά και στις μετοχές κατασκευαστικών εταιρειών, στον απόηχο των προσπαθειών ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν από τον τυφώνα «Κατρίνα».

Ομως η ανακοίνωση των στοιχείων για την υποχώρηση του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας -τόσο σε ΗΠΑ όσο και Ευρωζώνη- συρρίκνωσε τα περιθώρια ανόδου των μετοχικών αξιών στην Ευρώπη, φέροντας και πάλι στο προσκήνιο τα «σύννεφα» που επισκιάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία.

«Οι ανησυχίες των επενδυτών δεν είναι παράλογες. Ο τυφώνας αναμένεται να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Ομως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται, σε γενικές γραμμές, σε καλή κατάσταση», εκτιμά η Χίλαρι Κουκ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Barclays Stockbrokers.

O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο 0,69%, κλείνοντας στις 1.85,36 μονάδες. Ενισχυμένος ήταν και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50, κλείνοντας στις 3.282,29 μονάδες και εξασφαλίζοντας κέρδη 0,57%.

Στην αγορά του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei επέστρεψε στα ιστορικά ρεκόρ τετραετίας, με τους επενδυτές να ενθαρρύνονται από την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών, εστιάζοντας και πάλι στις ευοίωνες προοπτικές των εταιρικών κερδών. Ο Nikkei έκλεισε στις 12.506,97 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιουλίου 2001.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα