Mαλαισία: Μόλις 2,9% η αύξηση των εξαγωγών τον Ιούλιο

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2005 10:06

ΑΥΞΗΣΗ, με τον χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, εμφάνισαν τον Ιούλιο οι εξαγωγές της Μαλαισίας, καθώς οι φορτώσεις ηλεκτρονικών από εταιρείες, όπως η Malaysian Pacific Industries Bhd., ταλαντεύθηκαν εξ αιτίας του κορεσμού των ημιαγωγών σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου.

Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 2,9% φθάνοντας στα 43,6 δισ. ρίνγκιτ (11,6 δισ. δολ. ΗΠΑ) σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, στην Κουάλα Λουμπούρ. Η αύξηση, ήταν η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2002 και χαμηλότερη των πιο απαισιόδοξων προβλέψεων των 11 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα ήταν 9%. Οι εξαγωγές τον Ιούνιο αυξήθηκαν 11,7%.

Η οικονομική ανάπτυξη στην οικονομία της Μαλαισίας ύψους 118 δισ. δολ., συρρικνώθηκε από το δεύτερο τρίμηνο του 2004, καθώς η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και ο κορεσμός του κλάδου των ημιαγωγών στην παγκόσμια βιομηχανία, επηρέασαν αρνητικά τις εξαγωγές. Τα ηλεκτρονικά, αποτελούν περίπου το ήμισυ των πωλήσεων της Μαλαισίας στο εξωτερικό και οι εξαγωγές ανέρχονται στο περίπου 120% του ΑΕΠ.

Η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αναπτύχθηκε κατά 4,1% το τρίμηνο έως και τις 30 Ιουνίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και με τον χαμηλότερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο του 2002, καθώς οι βιομηχανίες μείωσαν την παραγωγή ημιαγωγών και υλικών κτιρίων.

Οι εξαγωγές της Μαλαισίας στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της χώρας, σημείωσαν αύξηση 17% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με πέρυσι, μετά από αύξηση 22% που είχαν σημειώσει τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Οι ΗΠΑ, αποτέλεσαν το 22% των εξαγωγών της Μαλαισίας τον Ιούλιο και αγόρασαν περισσότερα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά αγαθά.

Οι φορτώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, μειώθηκαν 10%, αποτέλεσμα των χαμηλότερων εξαγωγών προς τη Βρετανία και τη Γαλλία, ενώ μείωση επίσης σημείωσαν και οι εξαγωγές στην Κίνα κατά 2,9%, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, αγόρασε λιγότερα ηλεκτρονικά, φοινικέλαιο και χημικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα