Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Πενταετία: Στόχος η αύξηση μεριδίου της εταιρείας από το 27% στο 33%
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 14:56
UPD:14:57

Σημαντική ήταν η συμβολή της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στον περιορισμό της πτώσης του συνολικού όγκου πωλήσεων μπίρας του δανέζικου ομίλου Carlsberg στα επίπεδα του 2%.

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Θετικά είναι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, γεγονός που επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση για το 2015 της Carlsberg, όπου υπογραμμίζεται η συμβολή της Ελλάδας στον περιορισμό της υποχώρησης του συνολικού όγκου πωλήσεων μπίρας του δανέζικου ομίλου στα επίπεδα του 2%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου σχήματος, που προέκυψε μετά τη συγχώνευση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της Μύθος Ζυθοποιίας, τα αποτελέσματα την περσινή χρονιά ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, δεδομένων και των πρωτόγνωρων εξελίξεων σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα της πρώτης χρήσης της νέας εταιρείας εμφανίζονται οριακά αυξημένα (συγκριτικά με την εικόνα που παρουσίαζαν οι τζίροι των δύο εταιρειών). Αντίστοιχα, τα σήματα Μύθος και ΦΙΞ ενίσχυσαν τη θέση τους στην εγχώρια αγορά, αυξάνοντας τα μερίδιά τους, ενώ ιδιαίτερα ικανοποιητική εικόνα εμφάνισε η κερδοφορία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι συγκεκριμένες επιδόσεις στο δύσκολο περιβάλλον του 2015 προκαλούν αισιοδοξία για τις δυνατότητες της εταιρείας, με γνώμονα ότι συνολικά η εγχώρια αγορά μπίρας την περσινή χρονιά διατήρησε πτωτικό ρυθμό, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν για μείωση της τάξεως του 5%-7% σε αξία πωλήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο σχήμα εμφανίζει εκτιμώμενο τζίρο περί τα 150 εκατ. ευρώ και καταλαμβάνει μερίδιο της τάξεως του 29%.

Στόχος είναι σε βάθος πενταετίας το μερίδιο να ανέλθει στο 33%, ενώ σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό σχεδιασμό και τις αναπτυξιακές προοπτικές της νέας Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, έχει ήδη συμφωνηθεί η υλοποίηση 5ετούς (2015-2019) πλάνου επενδύσεων, ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Οπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση, η εκτιμώμενη αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 336 εκατ. κορόνες Δανίας (περί τα 45,02 εκατ. ευρώ), ενώ η υπεραξία, συμπεριλαμβανομένων και των συνεργειών, εκτιμάται σε 219 εκατ. κορόνες Δανίας (1,6 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχική παρουσία του ομίλου Carlsberg στην εταιρεία ανέρχεται σε ποσοστό 51%, ενώ οι μέτοχοι της παλιάς Ολυμπιακής Ζυθοποιίας ελέγχουν το 49%, το οποίο μοιράζεται κατά 25% στον Ιωάννη Χήτο και από 12% στους κ.κ. Γκρέκη Ηλία και Γκρέκη Γεώργιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρεται στην έκθεση του δανέζικου ομίλου, δυνατότητα πώλησης του 49% έχουν οι μέτοχοι από το 2017, ενώ πρόταση εξαγοράς από τον όμιλο της Carlseberg για αύξηση του ποσοστού της δύναται να ασκηθεί από το 2020 και μετά.

Σε επίπεδο ομίλου, η αγορά υποδέχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα αποτελέσματα της Carslberg, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στις υψηλότερες των προβλέψεων πωλήσεις του 2015, αλλά και στην πρόβλεψη της ζυθοποιίας για αύξηση των φετινών κερδών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα