Χρηματιστηριακή ευφορία

Μεγάλα κέρδη σε Ευρώπη και Ιαπωνία
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2005 00:01

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ενθαρρυντικές ειδήσεις για εξαγορές στον τομέα κοινής ωφελείας πυροδότησαν αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ στο Τόκιο ο δείκτης άγγιξε νέο ρεκόρ τετραετίας.

Παράλληλα, η πτώση των τιμών του πετρελαίου ευνόησε τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία, καθώς το χαμηλό κόστος ενέργειας μπορεί να συμβάλλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ως εκ τούτου στη βελτίωση των εταιρικών κερδών και την ενίσχυση των μετοχών.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη, καθώς η αργία για τη Labor Day στις ΗΠΑ διατήρησε στο περιθώριο τους περισσότερους θεσμικούς επενδυτές.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεπέρασαν σε επίδοση άλλες περιοχές, λόγω των ισχυρότερων του αναμενόμενου αυξήσεων των κερδοφοριών, καθώς οι εταιρείες επωφελήθηκαν από την ενισχυμένη ζήτηση, τα χαμηλά επιτόκια και τις επιθετικές μειώσεις στο κόστος.

Κορυφαίοι αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία παρά τη θετική εξέλιξη και προειδοποιούν ότι τα κέρδη ενδεχομένως να περιορισθούν από την πιθανότητα απογοητευτικών κερδοφοριών στην Ευρώπη το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο όταν συγκριθούν με τα δυναμικά μεγέθη του προηγούμενου έτους.

Εν τω μεταξύ οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί στην προσπάθειά τους να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις από τον τυφώνα «Κατρίνα» στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το μέγεθος των καταστροφών που έχει προκαλέσει ο τυφώνας έχει οδηγήσει ήδη πολλούς οικονομολόγους να αναθεωρήσουν, προς τα κάτω, τις προβλέψεις τους για την αμερικανική ανάπτυξη και οι αγορές αρχίσουν να πείθονται όλο και περισσότερο ότι ο κύκλος αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων τείνει να κλείσει.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 20ης Σεπτεμβρίου. Αλλά οπωσδήποτε στέλνουν ένα αναμφίβολο μήνυμα, ότι αυτή η κίνηση πρόκειται για μια προσωρινή στάση και όχι απαραίτητα το τέλος του κύκλου αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε υψηλότερα κατά 0,6% στις 1,190,8 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε σε νέο ρεκόρ τετραετίας με αύξηση 0,28% στις 12.634,88 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα