Euler Hermes: Ανάπτυξη υπό όρους στο δεύτερο εξάμηνο

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 11:20
UPD:11:24
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένει για την ελληνική οικονομία η Euler Hermes κατά το δεύτερο μισό του 2016 εφόσον τα capital controls θα έχουν χαλαρώσει αισθητά.

Σε εκδήλωση της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων συνδέεται με την αξιολόγηση, η οποία θα οδηγήσει σε ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία ανάλυσης της εταιρείας, τα capital controls έπληξαν το εμπόριο στην Ελλάδα και ακύρωσαν τη θετική επίπτωση της θεαματικής πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η οικονομολόγος της Euler Hermes για την Ευρώπη Ana Boata εκτίμησε ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει σε πτώση το 2016 καθώς αρκετοί είναι οι παράγοντες που έχουν αποδυναμώσει την ελληνική οικονομία: η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα υστερεί, με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων να βρίσκεται σε πτώση, ενώ σημειώνεται και μειωμένη κερδοφορία λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της αυξανόμενης φορολογικής επιβάρυνσης. Οι εταιρικές επισφάλειες αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% το 2016, για ένατη συνεχόμενη χρονιά, μετά από αύξηση 10% το 2015. Η αναπτυξιακή πορεία στηρίζεται σε τρεις άξονες, σύμφωνα με την Euler Hermes, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανάκαμψη του Ιράν και τον τουρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και τα 350 εκατομμύρια ευρώ προγραμματισμένων επενδύσεων τα επόμενα 5 χρόνια προοιωνίζονται νέες εισαγωγικές/εξαγωγικές σχέσεις, κυρίως με την Ασία.  Η ανάκαμψη του Ιράν θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους Ελληνες εξαγωγείς στα ιρανικά μέταλλα, σε μηχανήματα και εξοπλισμό, στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και στις αγορές τροφίμων.

Παράλληλα, τα ελληνικά διυλιστήρια ήταν ήδη σημαντικός αγοραστής ιρανικού αργού πετρελαίου πριν από τις κυρώσεις, σε ποσοστό του 26% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και έχει εκ νέου ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα αυτή. Οσον αφορά τον τουρισμό, αποτελώντας το 8% του ΑΕΠ το 2015 με περισσότερους από 26 εκατομμύρια επισκέπτες, παραμένει από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα