Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με όλα τα θέματα –αγροτικό, προσφυγικό, αξιολόγηση- ανοιχτά επιστρέφει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Τεχεράνη και συγκαλεί για την Τετάρτη υπουργικό συμβούλιο.
Την ατζέντα και τα όρια της συνεδρίασης περιέγραψε το πρωί της Τρίτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Για μεν το αγροτικό προανήγγειλε τη σκλήρυνση της στάσης έναντι των κινητοποιήσεων των αγροτών και κυρίως το κλείσιμο δρόμων, τελωνείων, λιμανιών και αεροδρομίων. «Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρηθούν» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Νωρίτερα έπεσε στο κενό κάθε προσπάθεια διαλόγου με τους αγρότες με την πρόεδρο της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή Χαρά Καφαντάρη να προτείνει την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης αφού όπως είπε «δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί αντιπροσωπευτική παρουσία των αγροτών».
Για τη διαπραγμάτευση τα νέα ήρθαν από τις Βρυξέλλες με κοινοτικούς αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν ότι αναμένουν εντός του 2016 μέτρα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ, μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Την ίδια ώρα η κ. Γεροβασίλη επιβεβαιώνοντας και την απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές δήλωνε ότι «η μπάλα είναι πια στο γήπεδο των θεσμών που οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση».
Το ασφαλιστικό προκάλεσε και κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της Ν,Δ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει και να ξεκινήσει από μηδενική βάση τον διάλογο και την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «ανεύθυνη» στάση. Προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης με ένα tweet γνωστοποιούσε ότι σε κάθε περίπτωση το κόμμα του είναι έτοιμο να κερδίσει τις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.
Στο προσφυγικό η κατάσταση είναι μάλλον πιο περίπλοκη αφού το χθεσινό αίτημα Μέρκελ - Νταβούτογλου να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο ήρθαν σήμερα να χαιρετήσουν τόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς όσο και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Τη Δευτέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επαφή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο είχε σπεύσει να καταστήσει σαφές ότι εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μπορεί να υπάρξει μόνο εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Στέλεχος του ΥΠΕΞ εξηγώντας τους φόβους της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει ότι είναι άλλο πράγμα οι περιπολίες της Frontex που είναι αμιγώς ευρωπαϊκή δύναμη και άλλο πράγμα το ΝΑΤΟ όπου συμμετέχει και η Τουρκία.
Την ίδια ώρα το αμερικανικό δίκτυο CNBC διαβλέπει τον κίνδυνο η Γερμανία να κλείσει τα σύνορα της Ελλάδος με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία –αφού η Τουρκία δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο- κάτι που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε ένα Grexit.
Τέλος, μετά την τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια να συσταθεί το ΕΣΡ από την αρμόδια διακομματική επιτροπής της Βουλής έρχεται όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου κάτι που αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο. Ήδη βέβαια η κυβέρνηση πιέζεται εκ των έσω «να τελειώσει με μία εκκρεμότητα», καθώς όπως λένε πολλά στελέχη της «μόνο κακό κάνει στην κυβέρνηση».