Ευφορία από εξασθένηση ανησυχιών

Ψηλότερα τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:20

ΡΑΛΙ ανακούφισης πυροδότησε η πτώση των τιμών του πετρελαίου, οδηγώντας υψηλότερα τους αμερικανικούς δείκτες κατά μία εκατοστιαία μονάδα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στα ανώτερα των τελευταίων 39 μηνών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 141,87 μονάδες, ποσοστό 1,36%, φθάνοντας στις 10.589,24 μονάδες. Με άνοδο 25,79 μονάδων, ποσοστό 1,20%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.166,86 μονάδες.

Η εξασθένηση των ανησυχιών, ότι το κόστος-ρεκόρ ενέργειας στον απόηχο του τυφώνα «Κατρίνα» θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες, ευνόησε τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Μετοχές εταιρειών του λιανικού τομέα, όπως της Wal Mart, ηγήθηκαν της ανόδου.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες διεύρυναν τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η οικονομία διατηρεί την ισχύ της αρκετά, ώστε να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις του τυφώνα, που μπορεί να αποδειχθούν ως οι μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην αμερικανική ιστορία.

Ομως, εάν δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου, η εμπιστοσύνη θα κλονισθεί, διότι οι καταστροφές του Κατρίνα δημιούργησαν περισσότερα πληθωριστικά ρίσκα συγκριτικά με μια οικονομική επιβράδυνση, εκτιμούν αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Επίσης, η αγορά ευνοήθηκε από στοιχήματα επενδυτών, ότι η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων ύστερα από 14 μήνες. Μια επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων μαζί με χαμηλότερο κόστος ενέργειας θα δημιουργήσει ένα πολύ θετικό περιβάλλον για τις μετοχές.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτοξεύθηκαν στα υψηλότερα των 39 μηνών, λόγω προσδοκιών για σταθεροποίηση στον τομέα κοινής ωφέλειας και στον τραπεζικό κλάδο, που ωθήθηκαν από τις ειδήσεις για την ισπανική Endesa και την Lloyds TSB.

Οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές έχουν ξεπεράσει σε επίδοση τους διεθνείς ανταγωνιστές, με το δείκτη FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips να κυμαίνεται σήμερα υψηλότερα κατά 15% από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν για την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών.

Αντισταθμιστικά ταμεία

Πιο αμυντικές θέσεις στις διεθνείς αγορές λαμβάνουν οι διαχειριστές των αντισταθμιστικών ταμείων, καθώς, πλέον, στοιχηματίζουν στην πτώση των μετοχών, ενώ αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε μετρητά.

Αναφορικά με τις αγορές πετρελαίου, όπου είναι διάχυτη η αντίληψη πως το έξυπνο χρήμα κινεί τα νήματα, οι τελευταίες ενδείξεις είναι αρκετά ενθαρρυντικές, αφού, όπως προκύπτει από στοιχεία της Societe Generale, οι καθαρές «long» θέσεις απέχουν μίλια από τα ιστορικά υψηλά.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα