Ericsson: Σχέδιο για επένδυση ενός δισ. δολ. στην Κίνα

Μέσα στην επόμενη πενταετία
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2005 07:58
UPD:08:00

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 1 δισ. δολ., πρόκειται να επενδύσει στην Κίνα μέσα στην επόμενη πενταετία η μεγαλύτερη κατασκευάστρια δικτύων κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, Ericsson AB, βοηθώντας έτσι τη χώρα να κατασκευάσει τον δικό της εξοπλισμό ασύρματης τηλεφωνίας υψηλών ταχυτήτων.

Σήμερα, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Carl-Henric Svanberg, 53 ετών, δήλωσε στη Σαγκάη, ότι η αυτή η επένδυση θα παράσχει τη δυνατότητα στην Ericsson να εκμεταλλευθεί την αύξηση της ζήτησης, μετά την έκδοση αδειών παροχής υπηρεσιών τρίτης γενιάς στην Κίνα. Η εταιρεία, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική ZTE Corp. στις 19 Μαΐου για την ανάπτυξη της υποδομής τέτοιων υπηρεσιών.

Ο Mats Olsson, πρόεδρος της Ericsson της ευρύτερης Κίνας είπε ότι η χώρα θα εκδώσει άδειες τρίτης γενιάς το νωρίτερο μέσα στο επόμενο έτος. Ο Svanberg, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ακράδαντα ότι το venture με την κινεζική ZTE Corp. θα βοηθήσει την εταιρεία να μειώσει το κόστος, αλλά και τις διαχειρίστριες εταιρείες China Telecom Corp. και China Netcom Corp. να αναπτύξουν δίκτυα τρίτης γενιάς.

Η εταιρεία διαθέτει 10 ερευνητικά κέντρα και κέντρα ανάπτυξης στην Κίνα και ο αριθμός των μηχανικών της αυξάνεται με ρυθμό 50% σύμφωνα με τον Olsson. Ο ίδιος είπε, ότι η εταιρεία δημιούργησε διάφορα κέντρα σε τρεις πόλεις της χώρας. Η Ericsson, κατέχει το 35% του μεριδίου της αγοράς GSM στην Κίνα, συμπλήρωσε και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της China Mobile (Hong Kong) Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της χώρας, ενώ προμηθεύει το 15% του υλικού GSM στην China Unicom Ltd.

«Η Κίνα είναι ακόμη μία αγορά με μεγάλη προοπτική», είπε σήμερα Svanberg. «Προσθέτει περίπου πέντε εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων το μήνα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, διεθνώς, η αγορά κινητών τηλεφώνων θα αγγίξει τα δύο δισ. χρήστες φέτος, με περίπου ένα εκατ. χρήστες την ημέρα.

Η Ericsson, η οποία στις 21 Ιουλίου ανακοίνωσε 18% αύξηση των κερδών της στα 5,8 δισ. κορώνες (749 εκατ. δολ.) το δεύτερο τρίμηνο, είπε ότι οι πωλήσεις σε Ασία και Ειρηνικό αυξήθηκαν την εξεταζόμενη περίοδο κατά 8% κυρίως από την ανάπτυξη στην Κίνα και την Ινδία.

Η ανάπτυξη των πωλήσεων στην Κεντρική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο σε ποσοστό της τάξης του 27%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθιστώντας την περιοχή τη μεγαλύτερη της Ericsson για πρώτη φορά.

Το 2004 η εταιρεία διατήρησε την πρώτη θέση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και στον τομέα των προμηθειών υλικού, με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 26%, έναντι 15% της Nokia και 13% της Siemens, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Isuppli Corp.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα