Market beat: Η αγορά θα κινηθεί με βάση το country risk

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 10:05
UPD:10:06
SOOC/Nikos Libertas

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η ανασφάλεια των ξένων θεσμικών είναι η πηγή των πιέσεων στις τράπεζες. Όταν στο εσωτερικό της χώρας έπεσε στο τραπέζι το χαρτί των εκλογών από την ηγεσία του κόμματος των ΑΝΕΛ της συγκυβέρνησης, όταν  οι Ευρωπαίοι απειλούν με έξοδο της χώρας από τη Σέγκεν, γιατί καθυστερεί η δημιουργία των hot spots, όταν σε τοπικές κοινωνίες αυτά προκαλούν αναταραχές, όταν τα μπλόκα των αγροτών εμποδίζουν την οικονομική δραστηριότητα, οι ξένοι θεσμικοί δεν αισθάνονται ασφαλείς με την έκθεσή τους σε μετοχές του 25άρη.    

Η εικόνα της σχέσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές, είναι γνωστό, πως για τη στήλη θεωρείται πυξίδα για την κατεύθυνση του φρονήματος των επενδυτών του ΧΑ. Τη βδομάδα που πέρασε, σχεδόν καθημερινά, η εικόνα αυτή φορτίστηκε από καθυστερήσεις και παλινωδίες, σε σχέση με τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης. Κύριος αποδέκτης αυτών των αναταράξεων ήταν είναι και θα είναι ο Τραπεζικός κλάδος. Απολύτως δικαιολογημένα θα λέγαμε. Αφού οι ρυθμοί εξυπηρέτησης των δανείων, η επιστροφή κεφαλαίων από τα στρώματα, η προσέλκυση των διακαώς αναμενόμενων επενδυτών, οι προσδοκίες ανάπτυξης, είναι συνάρτηση του χρόνου στον οποίο θα κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα με τους πιστωτές. Αλλά δεν αποκλείεται, οι πρόσφατες πιέσεις να σχετίζονται με την αποτίμηση, μέσω μοντέλων που χρησιμοποιούν, της επίπτωσης στους ρυθμούς ανάπτυξης μιας εξόδου από τη ζώνη Σέγκεν, που μας γυροφέρνει.

Από πού να την πιάσουμε αυτή την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη με τις 29 μέρες και πού να την αφήσουμε. Από το μέγεθος των απωλειών του 25άρη και του τραπεζικού δείκτη; Ή, από τον τρόπο που περατώθηκε η επίσκεψη του ανώτερου κλιμάκιου των «Θεσμών». Αποχώρησαν μοιράζοντας απελπισία, αφού επιβεβαίωσαν εμπράκτως τα περί αγελάδας που ανέμεναν οι εταίροι και περί γάτας που τους παραδόθηκε από την ελληνική πλευρά. Ουσιαστικά, άσχετα από το τι πραγματικά συμβαίνει, αυτό που αντιληφθήκαν οι ξένοι θεσμικοί είναι η άνοδος του country risk, δηλαδή της εμπλοκής των πολιτικών εξελίξεων στη διαμόρφωση της τιμής των ελληνικών αξιών.

Το διεθνές κλίμα δεν θα το χαρακτηρίζαμε ευνοϊκό. Συνολικά τα χρηματιστήρια, στο ξεκίνημα του Φεβρουαρίου, εμφάνισαν εικόνα ανάλογη εκείνης που είχαν στο ποδαρικό του Ιανουαρίου.

Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως υποχώρησαν και το δολάριο ενισχύθηκε την Παρασκευή, αν και η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που την ανέμεναν με ενδιαφέρον οι επενδυτές, συνέβαλε στη δημιουργία συγκεχυμένης άποψης ως προς τις προοπτικές της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν, εμφανίζοντας κάθοδο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, μετά από δύο ανοδικές. Η Wall Street έκλεισε χαμηλότερα, με τις μετοχές τεχνολογίας μετά από άσχημα εταιρικά αποτελέσματα. Ο Nasdaq Composite Index υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τον Οκτώβριο του 2014. Ενώ οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εκτός του γεωργικού τομέα, τον περασμένο μήνα, αυξήθηκαν κατά 151.000, κάτω από τις προβλέψεις για 190.000. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,9%, το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2008, και μια απότομη αύξηση των μισθών, τόνισε ότι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας παρέμεινε σε τροχιά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι οι επενδυτές

Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως υποχώρησαν και το δολάριο ενισχύθηκε την Παρασκευή, αν και η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που την ανέμεναν με ενδιαφέρον οι επενδυτές, συνέβαλε στη δημιουργία συγκεχυμένης άποψης ως προς τις προοπτικές της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν, εμφανίζοντας κάθοδο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, μετά από δύο ανοδικές. Η Wall Street έκλεισε χαμηλότερα, με τις μετοχές τεχνολογίας μετά από άσχημα εταιρικά αποτελέσματα. Ο Nasdaq Composite Index υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τον Οκτώβριο του 2014. Ενώ οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εκτός του γεωργικού τομέα, τον περασμένο μήνα, αυξήθηκαν κατά 151.000, κάτω από τις προβλέψεις για 190.000. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,9%, το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2008, και μια απότομη αύξηση των μισθών, τόνισε ότι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας παρέμεινε σε τροχιά.

Συνολικά τα χρηματιστήρια, στο ξεκίνημα του Φεβρουαρίου, εμφάνισαν εικόνα ανάλογη εκείνης που είχαν στο ποδαρικό του Ιανουαρίου.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 1880,02 μονάδες είχε επίδοση -3,10% και στο 2016 -8,02%. Ο Dow έχασε -1,59% και αποδίδει -7,00% στο έτος. Ο S&P400 βούλιαξε -2,55% με επίδοση φέτος -8,53%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -4,81%, εμφάνισε επίδοση έτους -13,23%. Ο δε Nasdaq με απώλειες -5,44%, εμφανίζει για το 2016 πτώση -12,87%. Ο χρυσός κέρδισε +4,98% με κλείσιμο στα 1174,10 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ βούτηξε -8,12% στα 31,00 δολάρια το βαρέλι με απώλειες στο έτος –16,37%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -3,99% και στο έτος χάνει -11,63%. Ο γερμανικός δείκτης DAX βούλιαξε -5,22%, με απόδοση -13,56% το 2016 και ο CAC  υποχώρησε -4,90% με ετήσια μεταβολή -9,41%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε κατά -3,59% στο έτος χάνει -10,95%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε πτώση -7,54% και στο 2016 υποχωρεί -19,46%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +0,46%, με απώλειες στο έτος -6,36%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού γλίστρησε -0,92%, και στο 2016 κερδίζει πλέον +0,59%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,30%, με επίδοση για το 2016 -2,22%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία έπεσε -1,02%, και στο 2016 αποδίδει -5,90%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε -2,01% και στο 2016 χάνει -11,98%. Κίνηση κόντρα στο ρεύμα είχε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind. +0,95% με ετήσια επίδοση -21,92%. 

Επιτόκια – απασχόληση

Οι αναλυτές περίμεναν πως και πως την έκθεση για την απασχόληση. Πιστεύοντας ότι θα ξεκαθάριζε σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες να συνεχίσει η Fed, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί με τη ρητορική της το Δεκέμβριο, την κλιμάκωση των επιτοκίων με τέσσερις αυξήσεις μέσα στο 2016. Όπως είχαμε αναφέρει στο περασμένο σχόλιο, οι αγοραίοι είχαν αφήσει διαφορετικό στίγμα στα futures των Fed funds, υποδηλώνοντας σχεδόν μηδενική πιθανότητα αύξησης μέσα στο χρόνο.

Οι traders την Παρασκευή στοιχημάτισαν ότι η Federal Reserve είναι πιο πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια το τρέχον έτος. Στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί του επιτοκίου των ομολόγων μικρής διάρκειας υπήρξε πτώση. Γεγονός που υποδηλώνει ότι έχουν τιμολογήσει πλέον μια πιθανότητα περίπου 50% η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο Δεκέμβριο, από περίπου 20% πριν από την έκθεση. Γιατί παρά το μικρότερο πλήθος νέων θέσεων εργασίας από το προσδοκόμενο, η έκθεση έδειξε ότι οι η πολυαναμενόμενη αύξηση των μισθών έχει τελικά υλοποιηθεί και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε επίπεδα χαμηλών σε βάθος οκτώ χρόνων.

Οι αντιθέσεις σε επίπεδο αναλύσεων έχουν οξυνθεί, γιατί αυτό ευνοεί η αυξημένη νευρικότητα, στην οποία αναφερθήκαμε την προηγούμενη Δευτέρα, και διατηρήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η Janet Yellen και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκονται σε άλλο πλανήτη.

Η αγορά Futures επί των επιτοκίων της Fed δίνει πιθανότητα περίπου το 60% να μη γίνει αύξηση των επιτοκίων σε αυτό το χρόνο. Σημειώνουν όσοι δεν συμφωνούν με την τρέχουσα πολιτική σύσφιξης, μετρώντας διαφορετικά μια πληροφορία που προέρχεται από τα παράγωγα. Τονίζουν τη δραματική στροφή σε σχέση με μια πιθανότητα 75%, ότι η Fed να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον μία φορά το 2016, μόλις πριν από ένα μήνα.

«Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να μειώνεται και το δολάριο εξακολουθεί να είναι στα ύψη. Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αποδυναμώνεται και όλες αυτές οι εξελίξεις σαφώς θα επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ», έγραψε ο Ed Yardeni, σε σημείωμά του. Ενώ ο αντιπρόεδρος της Fed, Bill Dudley, είπε στο MarketWatch την Τετάρτη: « Όσα έχουν συμβεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στη ροή των οικονομικών δεδομένων μπορεί να είναι σε θέση να αλλοιώσουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη». Για αυτό με προσοχή, αυτή τη βδομάδα, θα παρακολουθήσουν οι επενδυτές τις πιέσεις που θα δεχθεί στο Κογκρέσο η Πρόεδρος Yellen, για να ξεκαθαρίσει τα σχέδια της μεγαλύτερης Κεντρικής Τράπεζας του κόσμου.

Αναζητούνται πηγές κερδών

Σύμφωνα με ένα αρχαίο ρητό της αγοράς: «Όπως πάει ο Ιανουάριος, έτσι θα πάει η χρονιά». Υπάρχει επίσης ο Κύκλος της Προεδρικής εκλογής, όπου στο τέταρτο έτος της προεδρικής θητείας  το κλίμα μπορεί να είναι πιο σκληρό έναντι των υπολοίπων χρόνων, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την εκλογή του Προέδρου στο τέλος του έτους.

Στα 88 χρόνια από το 1928, υπήρξαν 33 πτωτικές επιδόσεις στη διάρκεια του Ιανουαρίου, με το 58% των περιπτώσεων να επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη καθοδικό έτος. Από το 1950, υπήρξαν 26 πτώσεις στον Ιανουάριο, με το 54% από αυτές να συνοδεύονται και από απώλειες στο χρόνο. Ο  Ed Yardeni ξεχώρισε τη βδομάδα που πέρασε μια κίνηση που κάνουν πολύ σημαντικά hedge funds των ΗΠΑ που ειδικεύονται στα short στοιχήματα. Λέει χαρακτηριστικά: «Μερικοί αναλαμβάνουν πολύ μεγάλα στοιχήματα, ότι η Κίνα μπορεί να είναι το αντικείμενο της συνέχειας του "The Big Short», ταινία για το πώς η κρίση των subprime ενυπόθηκων δανείων προκάλεσε την κατάρρευση στην αγορά στέγασης και το οικονομικό κραχ του 2008. Αυτό τονίζεται σε άρθρο της WSJ με τίτλο «Συναλλαγματικός πόλεμος: Τα hedge funds των ΗΠΑ αυξάνουν εκ νέου τις επιθέσεις στο γουάν της Κίνας».

Σε αυτό αναφέρεται ότι η Hayman Capital Management του Kyle Bass έχει ρευστοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών της σε μετοχές, εμπορεύματα και ομόλογα, για να επικεντρωθεί σε στοιχήματα short απέναντι στα ασιατικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του γουάν και του δολαρίου Χονγκ Κονγκ. Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα από την εποχή που η επιχείρηση του Ντάλας κέρδισε, πριν από χρόνια, το στοίχημα για την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ. Περίπου το 85% του χαρτοφυλακίου Hayman Capital, είναι τώρα επενδυμένο σε συναλλαγές που αναμένεται να του φέρουν κέρδη, αν το γουάν και το δολάριο Χονγκ Κονγκ υποτιμηθούν κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Ένα στοίχημα με δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και χρημάτων που τα έχει δανειστεί. «Όταν μιλάμε για τάξεις μεγέθους, αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από την κρίση subprime», είπε ο κ Bass, ο οποίος πιστεύει ότι το γουάν θα μπορούσε να μειωθεί ως και 40% κατά την περίοδο αυτή. Το γιουάν είναι ήδη κάτω κατά 8,2%, από την κορυφή του την 1 Ιανουαρίου 2014. Το πρόβλημα αφορά σε μια μεγάλη στροφή, από τις εισροές κεφαλαίων πριν από το περασμένο έτος, σε μαζικές εκροές κεφαλαίων ως τώρα. Σαν να μην φτάνουν αυτά η Citi ειδοποιεί: Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται παγιδευμένη σε «σπιράλ θανάτου».  Αρκετοί αναλυτές όπως της Citi  έχουν επιλέξει για την παγκόσμια οικονομία απαισιόδοξες προσδοκίες το τρέχον έτος, μετά από την πτώση των μετοχικών αξιών τον Ιανουάριο και τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ο Jonathan Stubbs της Citi  αναφέρθηκε την Πέμπτη στους παράγοντες που συντηρούν το «σπιράλ θανάτου». Η ισχυροποίηση του δολαρίου ΗΠΑ, προκαλεί εξασθένιση στις τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτων, αλλά η εξασθένιση του διεθνούς εμπορίου μειώνει τη ρευστότητα των  πετροδολαρίων, τότε μια ασθενέστερη δυναμική στις αναδυόμενες οικονομίες φρενάρει την παγκόσμια ανάπτυξη και ο κύκλος αυτός μπορεί να συνεχίζεται επαναλαμβανόμενος.

Ο Stubbs, δήλωσε ότι οι αναλυτές της Citi προβλέπουν ότι το δολάριο θα εξασθενήσει στο 2016 και ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να βρίσκονται κοντά στο σκληρό πυθμένα του ή να τον έχουν ήδη σημειώσει ενδεχομένως, παρέχοντας κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. «Το σπιράλ θανάτου δεν είναι προς το συμφέρον οιουδήποτε. Η ορθολογική συμπεριφορά, κατά πάσα πιθανότητα, θα επικρατήσει». Κατέληξε στην έκθεση. Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν πέσει κατά περίπου 70% από τα μέσα του 2014, διάστημα κατά το οποίο το δολάριο ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

ΧΑ

Η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου σφραγίστηκε από τηναύξηση του πτωτικού βηματισμού στο τρέχον έτος, την εγγραφή νέων ιστορικών χαμηλών για τον 25άρη, με παράλληλη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών σε παγκόσμια κλίμακα. Τα στατιστικά στοιχεία που συνιστούν την εικόνα που σχημάτισαν οι συναλλαγές του Φεβρουαρίου έχουν ως εξής: Πτώση του ΓΔ κατά -8,85%, την μεγαλύτερη στο 2016, βουτιά του 25άρη -11,77% με εγγραφή νέου ιστορικού χαμηλού στις 135,10 μονάδων, απώλειες του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά -7,81% με εγγραφή νέου χαμηλού τελευταίων 12 μηνών για όλους αυτούς την Παρασκευή.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου ήταν η μόνη ανοδική στο 2016, αλλά το μέγεθος των απωλειών της περασμένης έφερε και τους τρεις δείκτες σε φάση bear market για το τρέχον έτος. Αφού  πλέον εμφανίζουν όλοι πτώση πάνω από -20%. Φυσικό λοιπόν είναι να υπάρχουν μετοχές με υψηλό συντελεστή βαρύτητας που έγραψαν νέα χαμηλά βίου στο ευρώ την περασμένη βδομάδα. Ποσοτικά έχουμε εννέα blue chip που έγραψαν την Παρασκευή χαμηλά εβδομάδας, τα οποία έγιναν νέα χαμηλά τελευταίων 30 ημερών, αλλά και τελευταίων τριών μηνών, ενώ έξη από αυτά αποτελούν και κατώτερη 12 τελευταίων μηνών. Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν το μέγεθος της καθοδικής ορμής που διακρίνει την κατεύθυνση των τιμών στο τρέχον έτος.

Η κατηφόρα που έχουν πάρει οι δείκτες, από τις 29 Οκτωβρίου (220 μονάδες), όταν τερματίστηκε η μοναδική υπολογίσιμη και αυθεντική άνοδος του ΧΑ που ξεκίνησε από τις 25 Αυγούστου (163,47), έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα με τρία πτωτικά κύματα. Την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε το ξεδίπλωμα του τέταρτου. Με συνέπεια να αναμένεται, από όσους προσεγγίζουν την τάση με τη βοήθεια των κυμάτων, άλλο ένα. Αφού ολοκληρωθεί το τρέχον κύμα, που με αλυσίδα 4 πτωτικών κλεισιμάτων, δεν έχει εμφανίσει ακόμα, ούτε ένα ανοδικό κλείσιμο. Μόνο τη Δευτέρα η αγορά της Αθήνας έκλεισε ανοδικά και κόντρα στην διεθνή τάση. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,78% και έφθασε στις 557,16 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 154,99 με μεταβολή +1,04%. Οι συναλλαγές όρισαν τα μέγιστα εβδομάδας των βασικών δεικτών και του τραπεζικού κλάδου. Το μόνο σημάδι για όσα θα επακολουθούσαν ήταν ο χαμηλός τζίρος τη μέρα της ανόδου – συνέχειας του rebound της τελευταίας συνόδου του Ιανουαρίου, που περιορίστηκε στα 35,6 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη ο τζίρος ανέβηκε κατά 10 περίπου εκατ. ευρώ και οι δείκτες κατέβησαν κατά -0,84% ο ΓΔ και -0,98% ο 25άρης, με τον FTSEM οριακά πάνω, αν και τη Δευτέρα είχε χάσει -0,40%. Την πτώση οδήγησαν οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου -3,63%, Εμπορίου -2,21%, στα Ταξίδια Αναψυχή -1,90% και Τραπεζών -1,73%. Αλλά την Τετάρτη οι πιέσεις γενικεύτηκαν ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -4,12% και ο 25άρης κατά -5,21%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,172 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,499 από 42,012 δις ευρώ. Οδήγησαν την πτώση οι εταιρίες Τραπεζών -10,21%, Κοινής Ωφέλειας -5,46%, Εμπορίου -5,44%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -5,41%, Πρώτων Υλών -5,30%. Την Πέμπτη οι θεσμικοί του ΧΑ για δεύτερη μέρα κινήθηκαν επιθετικά, ρευστοποιώντας επίμονα, εν μέσω διαρκούς απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο ΓΔ έχασε -3,83% και έφθασε στις 509,45 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 137,48 με μεταβολή -5,49%. Την πτώση οδήγησαν οι κλάδοι των Τραπεζών -10,29%, Τροφίμων Ποτών -8,00%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -6,30%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,102 εκατ. ευρώ και με αυτόν η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 38,832 δις ευρώ. Την Παρασκευή ο ΓΔ έπεσε -1,09% και ο 25άρης έκλεισε στις 135,34 με πτώση -1,56% με το τζίρο να πέφτει στα 66,6 εκατ. ευρώ ενώ η κεφαλαιοποίηση έφθασε τα 38,5 δις. Για τρίτη στη σειρά μέρα οι τράπεζες οδήγησαν την αγορά με πτώση -5,10%.

Οι μετοχές των βασικών δεικτών και ειδικά του 25άρη κοσμούν τα χαρτοφυλάκια των θεσμικών του εξωτερικού και οι πιέσεις που ασκήθηκαν, προέκυψαν από αυτούς, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των εγχώριων παραγόντων τις μέρας των μεγάλων πιέσεων. Διαρκώς πρόβαλαν την υπερβολή που κρύβεται στο φαινόμενο η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών όχι μόνο να είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα των πρόσφατων ανακεφαλαιοποιήσεων αλλά ακόμα και στην ΕΤΕ, που πρόσφατα πούλησε έναντι ποσού πάνω από 2,5 δις ευρώ την Finansbank, οι πιέσεις της έδωσαν κεφαλαιοποίηση κάτω από 1,9 δις. Ο φόβος είναι η αιτία που οδηγεί τις τιμές των Τραπεζών σε κάθοδο και ακολούθως φτιάχνει κλίμα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και για τις υπόλοιπες μετοχές. Οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου ωστόσο, έδειξαν ότι οι ξένοι θεσμικοί κατάλαβαν ότι το χτύπημα στην οικονομία δεν θα έρθει από τα απαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση και την προσπάθεια για αυτή, αλλά από τη ζώνη Σέγκεν.

Απώλειες πάνω από το -12% του 25άρη εμφάνισαν, αλφαβητικά, οι ΑΛΦΑ -25,68%, ΕΤΕ -18,47%, ΕΥΡΩΒ -27,03% και ΠΕΙΡ -24,86%.  Πτώση της ίδιας τάξης με του FTSE25 είχαν οι ΒΙΟ -11,35%, ΕΧΑΕ -11,80%, και ΟΛΠ -11,85%. Ακολουθούν τα blue chip με απώλειες από -9,60% ως -5% και είναι, αλφαβητικά, οι ΔΕΗ -8,50%, ΕΕΕ -7,26%, ΕΛΠΕ -7,51%, ΕΥΔΑΠ -5,38%, ΜΟΗ -9,6%, ΜΥΤΙΛ -5,94%, ΟΠΑΠ -9,59%, ΤΙΤΚ -6,61%. Δυο μόνο έκλεισαν με κέρδη τη βδομάδα οι ΜΠΕΛΑ +3,18% και ΓΡΙΒ +1,83% και οκτώ blue chip με πτώση κάτω του -5% σχημάτισαν την ομάδα άμυνας της αγοράς. Αυτά αλφαβητικά είναι ΑΡΑΙΓ -4,70%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,41%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,24%, ΛΑΜΔΑ -0,79%, ΜΕΤΚ -1,15%, ΟΤΕ -2,26%, ΤΕΝΕΡΓ -1,40% και ΤΙΤΚ -3,94%.

Σε επίπεδο έτους στο μέχρι στιγμής επικίνδυνο 2016 μεταβολές που αντιστοιχούν σε κατάσταση bear market εμφανίζουν οι ΑΛΦΑ με απώλειες -45,38%, ΒΙΟ -21,88%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -22,07%, ΕΤΕ -40,82%, ΕΥΡΩΒ -47,31%, ΕΧΑΕ -25,28%, ΟΠΑΠ -24,32% και ΠΕΙΡ -51,08% και αυτές οι μετοχές έκαναν την πτώση των βασικών δεικτών τόσο βαθειά ώστε ο ΓΔ να χάνει -20,19% ο 25άρης -26,18% και ο FTSEM -23,32%.

Τεχνική ανάλυση

Η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, χαρακτηρίστηκε από διακριτική μετακύληση θέσεων από την σειρά Φεβρουαρίου στη σειρά Μαρτίου. Υπήρξε η διάθεση για άμυνα και φρένο στην πτώση του δείκτη των παραγώγων αρχικά, αλλά γενικευμένες και έντονες πιέσεις προκάλεσαν πτώση κατά -11,77% (στις 135, 34 μονάδες), με εγγραφή νέων ιστορικών χαμηλών. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά, αυξήθηκαν κατά +11,14%, αλλά η συνολική έκθεση μειώθηκε οριακά -0,35%, στα 16.208 από 16.265 συμβόλαια.

Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Φεβρουαρίου από 14.073 διαμορφώθηκαν στις 12.612. Ο μέσος ημερήσιος όγκος της σειράς που κυριαρχεί ήταν 3236 ΣΜΕ τη μέρα. Οι προσδοκίες των traders είναι ουδέτερες, με εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς στις 136,00 μονάδες δηλαδή με προπορεία, 0,5 της μονάδας, του ΣΜΕ έναντι του υποκείμενου δείκτη.

Η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου σφραγίστηκε από την αύξηση του πτωτικού βηματισμού στο τρέχον έτος, την εγγραφή νέων ιστορικών χαμηλών για τον 25άρη, με παράλληλη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών σε παγκόσμια κλίμακα. Τα στατιστικά στοιχεία που συνιστούν την εικόνα που σχημάτισαν οι συναλλαγές του Φεβρουαρίου έχουν ως εξής: Πτώση του ΓΔ κατά -8,85%, την μεγαλύτερη στο 2016, βουτιά του 25άρη -11,77% με εγγραφή νέου ιστορικού χαμηλού στις 135,10 μονάδων, απώλειες του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά -7,81% με εγγραφή νέου χαμηλού τελευταίων 12 μηνών για όλους αυτούς την Παρασκευή.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση ότι αλλαγή ρότας στην υπάρχουσα πτωτική τάση του Γενικού Δείκτη θα μπορούσε να προκληθεί μόνο με την ανοδική καταστρατήγηση της ζώνης αντίστασης των 550 με 560 μονάδων στοιχείο, όπου θα έδινε σημαντικούς πόντους στην προσέγγιση των 580 μονάδων, ενώ είχαμε τοποθετήσει σαν άνω όριο ενός βραχυχρόνιου σχηματισμού (ανοδικό Flag) το σημείο των 557 μονάδων.

Δυστυχώς η αδυναμία διάσπασης, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, τόσο των 557 μονάδων όσο φυσικά και των 560 μονάδων, έφερε καθοδική εκτόνωση σπρώχνοντας τον Δείκτη σε νέα χαμηλά 44 μηνών, ανοίγοντας μέτωπο με το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων. Επόμενο ισχυρό σημείο στήριξης μετά τις 550 μονάδες είναι το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 στις 471,35 μονάδες.

Η καθοδική έλευση όμως του Δείκτη σε αυτά τα επίπεδα τιμών, θα προσθέσει στο διαγραμματικό καμβά μεσοπρόθεσμα επίπεδα στήριξης που ξεκινάνε από τις 450 μονάδες και φτάνουν έως και χαμηλότερα των 340 μονάδων, προκαλώντας "ρίγη" σε όσους τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2015, πέριξ των 640 με 680 μονάδων.

Σε πολύ βραχυχρόνιο πεδίο, η δίνη των πωλητών έφερε τους γρήγορους τεχνικούς ταλαντωτές σε "oversold" κατάσταση, αλλά η δυναμικότητα της "σπείρας του ελατηρίου" σε αρκετούς δείκτες, αφήνει περιθώρια περαιτέρω πίεσης και πτώσης μέχρι να βγει ισχυρή ανοδική εκτόνωση.

Στην αντίπερα όχθη η οποιαδήποτε επαναφορά του Δείκτη με ανοδικά εχέγγυα πάνω από τις 535 μονάδες, θα ανησυχήσει τους "short sellers", καθώς μπορεί να αφήσει την υπόνοια μιας "κίβδηλης" καθοδική εκτόνωσης.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Οι εξελίξεις την εβδομάδα που πέρασε είχαν έντονο το στίγμα των επιδράσεων της εσωτερικής ειδησεογραφίας, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο ξεκίνημα της χρονιάς όπου η πίεση είχε σημείο αναφοράς την πτώση των Ξένων Αγορών, τις εξελίξεις στην Κίνα και τις διακυμάνσεις στην τιμή του Πετρελαίου.

Μετά από ένα διάλλειμα αρκετών μηνών, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα ως προς τις άμεσες οικονομικές εξελίξεις, έχουν εγκατασταθεί και πάλι στο προσκήνιο, καθώς καθημερινά η εικόνα φορτίζεται από καθυστερήσεις και παλινωδίες, σε σχέση με τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης. Κύριος αποδέκτης αυτών των καθυστερήσεων είναι ο Τραπεζικός κλάδος. Όχι τυχαία. Οι Τράπεζες αποτελούν το βασικό εκφραστή της μακροοικονομικής ανάκαμψης, καθώς ο βαθμός ευαισθησίας στην εξυπηρέτηση των δανείων, η επιστροφή των καταθέσεων στα γκισέ, η δυνατότητα προσέγγισης επενδυτών για την ολοκλήρωση των κεφαλαιακών δράσεων ενίσχυσης σε ικανοποιητικά τιμήματα, αλλά και η μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου στις αποτιμήσεις τους, εξαρτώνται από την ταχύτητα με την οποία κλείνουν τα ανοικτά θέματα.

Από εκεί και πέρα οι πρόσφατες μνήμες των επενδυτών της Ελληνικής Αγοράς ευθύνονται για την μεγέθυνση των φαινομένων. Η υπερβολή στην ένταση των αρνητικών διακυμάνσεων έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς στρεβλώσεις.
Το μέγεθος της υπερβολής φαίνεται και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις των πωλούμενων συμμετοχών: Η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε τίμημα πώλησης 2,6 δισ ευρώ για την Finansbank και η κεφαλαιοποίηση της έχει υποχωρήσει στο 1,85 δισ ευρώ. Η τεκμαρτή τιμή που προκύπτει για το κόστος του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών σε αυτές τις τιμές είναι 22%, μέγεθος το οποίο συναντάται σε Χώρες με υπερπληθωρισμό, ή σε διαπιστωμένη μακροχρόνια χρεοκοπία.

Ο παράγοντας φόβος είναι η αιτία που οδηγεί τις τιμές των Τραπεζών στην Αγορά και ακολούθως φτιάχνει κλίμα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και για τις υπόλοιπες μετοχές. Μπορεί η έννοια της "ευκαιρίας" να έχει χάσει την ισχύ της από την συνεχή, γρήγορη και έντονη υποτιμητική κίνηση, ωστόσο από αυτό το ξεπούλημα είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιο είναι το ακραίο πολιτικό, ή οικονομικό σενάριο που προεξοφλείται.
Ακόμα και το ενδεχόμενο μιας –ακόμη- πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μπορεί να υποτεθεί ότι έχει πλέον αποτιμηθεί σε αυτές τις τιμές.

Τεχνικά οι ενδείξεις παραμένουν ισχυρά πτωτικές, αφού το μικρό διάλλειμα ανόδου δεν είχε τα απαιτούμενα "καύσιμα" (συναλλαγές) για κάτι καλύτερο από τις 560 μονάδες. Ουσιαστικά η άνοδος της Δευτέρας (558,6 μονάδες) έδωσε το "φιλί του αποχαιρετισμού" στην ανοδική προσπάθεια διαφυγής και η συνέχεια ήταν βγαλμένη από το γνώριμο 2012.

Η υποχώρηση στην ζώνη των 500 μονάδων έφερε το Γενικό Δείκτη στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Ιουνίου του 2012, έχοντας πλέον διασπάσει κάθε τεχνική στήριξη.

Οι ταλαντωτές εφάπτονται πλέον στην υποτιμημένη ζώνη, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την ορμή της πτώσης. Προϋπόθεση βραχυπρόθεσμης αντιστροφής θα ήταν ίσως μια ημέρα γενικού ξεπουλήματος, στοιχεία της οποίας υπήρχαν την περασμένη Πέμπτη.

Συμπερασματικά η καθοδική κίνηση δεν έχει δείξει ακόμα στοιχεία εκτόνωσης, πλην μιας βραχυπρόθεσμης ανακωχής την Παρασκευή η οποία ωστόσο παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

To Eurogroup της Πέμπτης δεσπόζει στην οικονομική ατζέντα της επόμενης εβδομάδας. Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές για τον MSCI. Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθεί από την Στατιστική Υπηρεσία η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2015.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές είχαν ξεκίνημα με αναταράξεις σήμερα Δευτέρα μετά τα δεδομένα επί των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ που βοήθησαν στην πτώση των μετοχών στη Wall Street, αλλά οι συναλλαγές έγιναν με πολλές περιφερειακές αγορές να είναι κλειστές για τις διακοπές Σεληνιακό Νέο Έτος.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε 0,2%, με την αυστραλιανή αγορά μετοχών σε ολίσθηση με περίπου το ίδιο ποσό.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας  ανέκτησε τις απότομες απώλειες που εμφάνισε νωρίς, και σε αυτό βοήθησε ένα αδύναμο γιέν, αλλά ήταν κάτω -0,2% το μεσημέρι. Στο δεύτερο μέρος εμφάνισε ως και οριακά κέρδη.

Δεν προσφέρθηκαν πολλά στοιχεία για τη μελλοντική αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ από την έκθεση της απασχόλησης, έτσι οι επενδυτές έχουν ακόμα δύσκολες στιγμές για να αποφασίσουν τις κινήσεις τους. Οι μισθοδοσίες στις ΗΠΑ εκτός αγροτικού τομέα αυξήθηκαν μόλις κατά 151.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, πτώση σημαντική έναντι των προσδοκιών για αύξηση κατά 190.000.

Αλλά το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2008, και οι μισθοί αυξήθηκαν, δείχνοντας κάποια σημάδια της υποκείμενης δύναμης στην αγορά εργασίας.

Με τα χρηματιστήρια στη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα όλα κλειστά για διακοπές από τον εορτασμό για το νέο σεληνιακό έτος, οι όγκοι είναι αρκετά κάτω από το μέσο όρο. Οι Αγορές στην Κίνα, το επίκεντρο των πρόσφατων ανησυχιών της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, θα είναι κλειστές για όλη την εβδομάδα για τις διακοπές.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τον Ιανουάριο, καθώς η κεντρική τράπεζα ξόδεψε  δολάρια για να υπερασπιστεί το γουάν και να αποτρέψει την αύξηση των εκροών κεφαλαίου.

Το Πεκίνο αγωνίζεται για την υποστήριξη του γουάν, το οποίο αντιμετωπίζει την πίεση για υποτίμηση λόγω του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας που επιβραδύνεται στα χαμηλότερα επίπεδα για ένα τέταρτο του αιώνα.

Επίσης, το Σαββατοκύριακο, εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς της Βόρειας Κορέας προσέλκυσε τη διεθνή καταδίκη.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου .DXY, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού των έξι κυριότερων αντιπάλων, έφτασε ψηλότερα +0,1% στο 97,131, και πάνω από το ναδίρ των 96,259 που βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Το δολάριο αυξήθηκε περίπου 0,4% για να αγοράσει 117,26 γιεν, απομακρύνεται από το χαμηλό των 116,285 που έγραψε την Παρασκευή σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούλιο του 2009.

Το ευρώ υποχώρησε 0,2% στα 1,1135 δολάρια, αν και παρέμεινε κοντά στα  υψηλά τριών μηνών της Παρασκευής των 1,1250 αμέσως μετά τη δημοσίευση των δεδομένων για τις μισθοδοσίες που οδήγησε τους επενδυτές να μειώσουν τα στοιχήματά τους για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Τα futures του αργού πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά, με φόντο τις ελπίδες για αποφάσεις από τους παραγωγούς πετρελαίου για την αντιμετώπιση του πλεονάσματος της παγκόσμιας προσφοράς που οδήγησε στις πρόσφατες απότομες ρευστοποιήσεις.

Σχόλιο ξένων αναλυτών

Barclays: Από των οδηγό των επενδυτών για τη βδομάδα

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup (Πεμ), οι υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση όσον αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά δεν περιμένουμε καμία οριστική εξέλιξη σε αυτό το στάδιο. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin (Παρ), οι υπουργοί θα συζητήσουν μέτρα κατά της φοροαποφυγής, με τη σύνοδο να επανεξετάζει την κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης και θα απασχοληθεί με την προετοιμασία της επόμενης συνόδου της G20. Θα υιοθετήσει επίσης συμπεράσματα σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017.

Εμείς και η συναίνεση εκτιμούμε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά την προκαταρκτική μέτρηση του τέταρτου τριμήνου παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,3% q / q και ότι η βιομηχανική παραγωγή για τον  Δεκ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα για το μήνα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένουμε ότι η βιομηχανική παραγωγή το Δεκέμβριο μειώθηκε κατά 0,5% m / m και ότι η παραγωγή της μεταποίησης μειώθηκε κατά 0,1% m / m.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις τις συνομιλίες που είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμών και οι ελληνικές αρχές στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα. Όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνεται «πρόοδος» σε όλα τα «σχετικά σημεία», τα οποία είναι «απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέτρα για την επίτευξη των στόχων για το 2016 αλλά και των μεσοπρόθεσμων στόχων, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ,ΟΛΠ-0,83% η κινεζική Cosco ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση και για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕαναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του πρακτορείου Reuters. Αποκτώντας και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο κινεζικός όμιλος προσδοκά να καταστήσει την Ελλάδα σημαίνον διαμετακομιστικό κόμβο, καθώς τα ασιατικά προϊόντα μέσω της διώρυγας του Σουέζ θα καταφθάνουν στον Πειραιά και από εκεί, μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα «ταξιδεύουν» για τα Βαλκάνια και την Κεντρική - Ανατολική Ευρώπη.

Την έναρξη της προμήθειας αργού πετρελαίου από το Ιράν ακόμη και εντός του α’ εξαμήνου του 2016, προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός, εν όψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τεχεράνη. Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Τσοτσορός κατέστησε σαφές ότι στόχος της συνεργασίας με το Ιράν αποτελεί η σταδιακή «κάλυψη» του 1/4 των συνολικών αναγκών των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ.

Σε νέο γύρο μείωσης προσωπικού με προγράμματα εθελούσιας εξόδου θα προχωρήσουν εντός του έτους οι τράπεζες, επιχειρώντας να καλύψουν μεγάλο μέρος των απαιτήσεων για περιορισμό του προσωπικού που προκύπτει από τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Η υποχρέωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι να μειώσουν το ανθρώπινο δυναμικό κατά 4.300 άτομα και αναμένεται ότι μέσα στους επόμενους μήνες, δηλαδή εντός του πρώτου εξαμήνου, θα ανακοινωθούν εθελούσιες έξοδοι για περίπου 2.000 άτομα.

Mε «άρωμα» Ελλάδας πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη έκθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών «Fruit Logistica», στο Βερολίνο.

Συνολικά, στην έκθεση φιλοξενήθηκαν 2.900 εκθέτες από 84 κράτη του κόσμου, ενώ από την Ελλάδα το «παρών» έδωσαν 53 εκθέτες.

Ρωσικό εμπάργκο. Και φέτος ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων παραγωγών πλήττεται από την κρίση στην Ουκρανία και το εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ε.Ε. Η παράκαμψη αυτού του αποκλεισμού με τη διοχέτευση των ελληνικών φρούτων και λαχανικών μέσω άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα στη Σερβία, δεν φαίνεται να έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο 2,7% διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 43,4 δισ. δολάρια έναντι 42,2 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο. Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,3% στα 181,5 δισ. δολάρια, ενώ για το σύνολο του 2015, σημείωσαν πτώση κατά 4,8%. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια μείωση από το 2009. Οι εισαγωγές παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 224,9 δισ. δολάρια, ενώ για το σύνολο του 2015, υποχώρησαν κατά 3,1%.

Στο 4,9% υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2016 η ανεργία στις ΗΠΑ,σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.

Συνολικά, τον πρώτο μήνα του νέου έτους, δημιουργήθηκαν 151.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 262.000 τον Δεκέμβριο και 280.000 τον Νοέμβριο. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,5% στα 25,39 δολάρια , ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας ενισχύθηκε κατά 10’ , στις 34,6 ώρες.

Η Ευρωζώνη πρέπει να προωθήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της σύστασης ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρουν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας σε άρθρο τους στη Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη στο Σταυροδρόμι».

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναβάθμισε την Παρασκευή κατά μία βαθμίδα το κρατικό αξιόχρεο της Ιρλανδίας, από A- σε Α, με σταθερή προοπτική, επικαλούμενος τη «σθεναρή ανάπτυξη» της ιρλανδικής οικονομίας και την «επάνοδο σε δημοσιονομικό πλεόνασμα».

Η κίνηση του οίκου αξιολόγησης είναι ασυνήθιστη για μια χώρα εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και ενδέχεται να ενισχύσει τα κυβερνητικά κόμματα. Η ιρλανδική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με αδιάλειπτο ρυθμό, κατά σχεδόν 7% του ΑΕΠ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015, ένα ποσοστό το οποίο «είναι το πιο υψηλό μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας σε σχετική ανακοίνωσή του.

Σε διαπραγματεύσεις με τη Deutsche Bank βρίσκεται η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, η οποία θα της επιτρέψει να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος. Οι συζητήσεις αφορούν την παροχή χρηματοδότησης, μέσω της ανταλλαγής αποθεμάτων χρυσού – μορφή στην οποία βρίσκεται το 64% το συνολικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα. Σημειώνεται ότι μόνο για φέτος, οι δανειοδοτικές ανάγκες της Βενεζουέλας ανέρχονται σε 9,5 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα