Electricite de France: Στα 150 εκατ. δολ. οι αμοιβές για τη δημόσια εγγραφή

Σύμφωνα με τραπεζίτες, όπως μετέδωσε το Bloomberg News
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2005 08:39

ΑΜΟΙΒΕΣ ύψους 150 εκατ. δολ., τις υψηλότερες που κατεβλήθησαν τα τρία τελευταία χρόνια, ενδέχεται να καταβάλλει στους αναδόχους της, η Electricite de France SA, η κρατική εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας της Γαλλίας και η γαλλική κυβέρνηση, για την δημόσια εγγραφή της, σύμφωνα με τραπεζίτες που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Η Morgan Stanley, η Citigroup Inc. και η BNP Paribas SA, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις φίρμες, που αγωνίζονται να αναλάβουν τη διαχείριση της πώλησης, η οποία έχει προγραμματιστεί το νωρίτερο τον επόμενο μήνα και ενδέχεται να είναι η τρίτη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον κόσμο, με αξία 15 δισ. δολ., σύμφωνα με τους ίδιους τραπεζίτες, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η προτεινόμενη εισαγωγή της Electricite de France στο Χρηματιστήριο, η μεγαλύτερη από το 1999, σημειώνεται σε μια χρονιά, όπου οι εταιρείες άντλησαν από τη δημόσια εγγραφή τους 32 δισ. δολ., κατά 50% χαμηλότερα του επιπέδου ρεκόρ που είχαν αντληθεί το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Τα έξι τελευταία χρόνια, η Morgan Stanley και η Citigroup, που εδρεύουν στη Ν. Υόρκη, υστέρησαν των ανταγωνιστριών τους, συμπεριλαμβανομένης της Credit Agricole SA και της Societe Generale SA, μεταξύ των διαχειριστριών πώλησης γαλλικών μετοχών.

Η γαλλική κυβέρνηση και η Electricite de France, κατά πάσα πιθανότητα θα καταβάλλουν στους διαχειριστές το 1% της δημόσιας εγγραφής, με βάση τα όσα εισέπραξε η Calyon της Credit Agricole για να διαχειριστεί την πώληση ύψους 4,6 δισ. ευρώ (5,75 δισ. δολ.) της Gaz de France SA τον Ιούλιο. Οι αμοιβές των δημόσιων εγγραφών κυμαίνονται στο 2,3% στην Ευρώπη φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

H CIT Group Inc., η τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία μίσθωσης αεροσκαφών στον κόσμο, κατέβαλε στις τράπεζες, με πρώτη την Goldman Sachs Group Inc. και την Lehman Brothers Holdings Inc., αμοιβές συνολικά 195 εκατ. δολ. ή το 4% για τις δημόσιες εγγραφές των 4,9 δισ. δολ. τον Ιούλιο του 2002, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg.

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, είπε, ότι ακόμη δεν έχει γίνει η επιλογή των τραπεζών που θα διαχειριστούν τη δημόσια εγγραφή της Electricite de France, της οποίας η εκπρόσωπος, Stephanie Lardeau, αρνήθηκε να μιλήσει για τις τράπεζες που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο.

Η Morgan Stanley και η Credit Lyonnais SA, σήμερα σκέλος της Credit Agricole, έχουν συμβουλεύσει τη γαλλική κυβέρνηση για την πώληση της Electricite de France από το 2002. Η BNP Paribas και η

Rothschild έχουν συνεργαστεί επίσης με την εταιρεία, μαζί με τη Citigroup που άρχισε να συνεργάζεται μαζί της φέτος. Οι πέντε τράπεζες, είναι οι πιο επικρατέστερες για την δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με τους τραπεζίτες.

Η Εlectricite de France πουλά μετοχές για να αντλήσει μετρητά με στόχο τη μείωση του χρέους της και τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της. Από την ανάληψη του πρωθυπουργικού θώκου της Γαλλίας στις 31 Μαΐου, ο Dominique de Villepin, έχει μειώσει το μερίδιο του κράτους στην France Telecom SA, έχει πουλήσει μετοχές της Gaz de France SA και άνοιξε τις προσφορές για την πλειονότητα των μεριδίων στις τρεις μεγαλύτερες διαχειρίστριες εταιρείες εθνικών οδών της Γαλλίας.

Στην Ιαπωνία το 1998 η πώληση μεριδίου της NTT DoCoMo Inc., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, ύψους 18,4 δισ. δολ. ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή παγκοσμίως. Το επόμενο έτος, η Ιταλία άντλησε 17 δισ. δολ., πουλώντας μέρος της Enel SpA, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας της Ευρώπης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα