Indian Airlines: 2,2 δισ. δολ. για την αγορά 43 Airbus

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2005 13:37
UPD:13:38

ΕΓΚΡΙΣΗ από την κυβέρνηση της χώρας απέσπασε η Indian Airlines Ltd, για την αγορά 43 αεροσκαφών από την Airbus SAS, αντί του ποσού των 2,2 δισ. δολ., μετά την έκπτωση που της έκανε η αεροπορική εταιρεία, καθώς δεν τήρησε την προθεσμία των 42 μηνών.

Η ινδική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας, Manmohan Singh, στο Ν. Δελχί, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Αυτή, είναι η πρώτη παραγγελία νέων αεροσκαφών σε 13 χρόνια από την Indian Airlines, τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία εσωτερικών πτήσεων της Ινδίας. Η αγορά θα κοστίσει περίπου 2,95 δισ. δολ., με βάση τη μέση τιμή των καταλόγων που δόθηκε από τoν εκπρόσωπο της Airbus, David Velupillai.

Η αγορά της Indian Airlines είναι η δεύτερη αυτήν την εβδομάδα για την Airbus, η οποία υστερεί της Boeing σε παραγγελίες φέτος. Η κατασκευάστρια, πούλησε αεροσκάφη αξίας 1,8 δισ. δολ., στην China Southern Airlines Co. χθες. Τέσσερις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού μεταφορικού κόστους άρχισαν να πετούν από τον Μάρτιο του 2002, που η Indian Airlines έκανε αίτηση για την αγορά των αεροσκαφών, προκαλώντας πιο λεπτομερή έλεγχο για το κόστος.

Ωστόσο, η αγορά των αεροσκαφών καθυστέρησε, καθώς η κυβέρνηση, ηλικίας μόλις ενός έτους, της χώρας, ζήτησε εγγύηση ότι τα αεροσκάφη της Airbus δεν θα κοστίσουν περισσότερο από ό,τι κόστισαν εκείνα που αγοράστηκαν από τις αεροπορικές εταιρείες της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Αεροπορίας, Praful Patel, στις 21 Ιουλίου.

Μερικά από τα αεροσκάφη της Indian Airlines, είναι περίπου ηλικίας 25 ετών, σύμφωνα με τον Patel στη Βουλή, στις 2 Αυγούστου. Ο μέσος όρος ζωής του στόλου των 90 αεροσκαφών της Singapore Airlines Ltd. είναι πέντε χρόνια και τέσσερις μήνες, όπως αναφέρεται στο Web site της.

Οι ανταγωνίστριες της Indian Airlines, στο εσωτερικό και το εξωτερικό πετούν πιο καινούργια αεροσκάφη, που διαθέτουν σύνδεση με το Internet κατά τη διάρκεια της πτήσης και προσφέρουν διάφορα είδη ψυχαγωγίας, για να προσελκύσουν τους επιβάτες.

Τα νέα αεροσκάφη είναι φθηνότερα σε συντήρηση. Η Indian Airlines, που πραγματοποιεί πτήσεις στη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάϊ, μαζί με εσωτερικούς προορισμούς, άρχισε συνομιλίες για τη μίσθωση 28 αεροσκαφών. Από το 2002, έχει μισθώσει συνολικά 12 αεροσκάφη. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Sushma Chawla, δεν βρέθηκε για να σχολιάσει το θέμα.

Η Kingfisher Airlines Ltd., η IndiGo και άλλες αεροπορικές εταιρείες, αγόρασαν 213 νέα αεροσκάφη μέχρι στιγμής φέτος, αξίας 24 δισ. δολ. από την Airbus, την Boeing Co. και την Empresa Brasileira de Aeronautica, για να καλύψουν την ετήσια αύξηση 20% των ταξιδίων στην Ινδία, σε συνδυασμό με την αύξηση του ανταγωνισμού με την Indian Airlines.

H Air India Ltd., η κρατική αεροπορική εταιρεία της Ινδίας που πραγματοποιεί πτήσεις στο εξωτερικό, περιμένει την έγκριση της κυβέρνησης για την παραγγελία 50 αεροσκαφών τύπου Boeing που αποφάσισε στις 26 Απριλίου, αξίας 6,9 δισ. δολαρίων.

Χθες το βράδυ η κυβέρνηση της Ινδίας διαπραγματεύθηκε με την Airbus να μειώσει τις τιμές του αεροσκάφους. Η Indian Airlines, επεδίωκε την αγορά 20 αεροσκαφών Α319, τεσσάρων Α320 και 19 Α 321 για να αντικαταστήσει μερικά από τα 65 αεροσκάφη του στόλου της και να επεκτείνει του προορισμούς της σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Οι τρεις τύποι αεροσκαφών, που επελέγησαν από την Indian Airlines, μπορούν να μεταφέρουν από 124 και 185 επιβάτες το κάθε ένα και να διανύσουν απόσταση έως 3.700 ναυτικά μίλια (6.850 χλμ.) μεταξύ των μεγάλων πόλεων της Ινδίας. Κάθε αεροσκάφος έχει τιμή καταλόγου μεταξύ 54,5 έως 80 εκατ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα