Market beat: Η ξαφνική περιδίνηση σε αχαρτογράφητα εδάφη θα σταματήσει απότομα

Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2016 10:04
UPD:10:05
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το νέο χαμηλό βίου του 25άρη είναι πλέον κοντά στις 135 μονάδες. Σημειώθηκε τη μέρα που η Κομισιόν παραδέχθηκε ότι η οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική, με την ιδιωτική κατανάλωση να είναι ισχυρότερη των εκτιμήσεών της, αφού τα νοικοκυριά προτίμησαν τις καταναλωτικές δαπάνες έναντι ενός πιθανού κουρέματος των καταθέσεων. Αλλά υπήρξε ξεκάθαρη ειδοποίηση από τις Βρυξέλλες πως θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι του  προγράμματος στήριξης για το 2016 και το 2017. Αυτή η παρατήρηση θεωρούμε πως ενίσχυσε το country risk, όπως το αντιλαμβάνονται οι θεσμικοί του εξωτερικού, γιατί θα ενισχυθεί η πολιτική αστάθεια αν απαιτηθούν επιπλέον μέτρα από εκείνα που έχουν βγάλει στους δρόμους τρακτέρ και «γραβάτες».

Είναι φανερό ότι οι εγχώριοι θεσμικοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις αιτίες που ώθησαν τους ξένους θεσμικούς να ρευστοποιήσουν επιθετικά θέσεις τους στα περισσότερα blue chip, με κορύφωση των επιλογών τους χθες την ΕΕΕ, εκτός των τραπεζικών μετοχών. Οι περισσότεροι θεώρησαν πως έχασαν την υπομονή τους οι θεσμικοί, διαπιστώνοντας πως η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές δεν πάει καλά. Άλλοι πάλι απέδωσαν τα κύματα των πιέσεων στο φαινόμενο της φυγής από τις αξίες υψηλού κινδύνου σε παγκόσμια κλίμακα. Ενώ δεν έλλειπαν αυτοί που θεωρήσανε ότι η τεχνική ανάλυση και τα εργαλεία της προέτρεψαν τους συναλλασσόμενους σε διαρκή αναζήτηση χαμηλού μέρας. Η στήλη το μόνο που διαπίστωσε με τα μάτια της, ήταν μια διάσπαρτη ανησυχία, σχετικά με το τι θα δεχθούν οι «θεσμοί» ως κατάλληλο πακέτο μεταρρυθμίσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Αντίθετα, οι ξένοι πιαστήκανε από την κίνηση της ΕΤΕ να πουλήσει τα Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών που διαχειριζόταν η NBGI Privet Equity Limited έναντι τιμήματος περίπου 300 εκατ. ευρώ, με την αγορά να περιμένει τίμημα αρκετά ψηλότερο. Η δική μας εκτίμηση για την πρόσφατη δυναμική στο ΧΑ έχει να κάνει με όσα  σημειώναμε το πρωί της Τρίτης: «Το κουαρτέτο σε αυτή του την επίσκεψη δεν προκάλεσε κύματα ρευστοποιήσεων, πιθανά γιατί το σύστημα της διαπραγμάτευσης δεν πρόλαβε να ξεκινήσει τις διαρροές. Για την ώρα θεωρείται θετικό πως η αγορά κατέβασε τους ρυθμούς συναλλαγών, περιμένοντας όπως όλοι μας τις εξελίξεις». Έχουμε συνεπώς από την Τετάρτη και μετά μια σημαντική αλλαγή στάσης, σε τέτοιο βαθμό, που έσπασε η συνάφεια της ατμόσφαιρας στο ΧΑ και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Τα στόματα άνοιξαν και πληροφορίες για το κλίμα των συνομιλιών επηρέασαν τη στάση των ξένων θεσμικών.

Η απογοητευτική εικόνα της Αγοράς επαναφέρει μνήμες από το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου 2012, χρόνο στον οποίο η πολιτική αβεβαιότητα και ο κίνδυνος 'Grexit' κυριαρχούσε. Η σύνθεση του Δείκτη τότε ήταν διαφορετική καθώς, όσοι θυμούνται, οι Τράπεζες ήταν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές όπως ο ΟΤΕ, η JUMBO, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και άλλες ήταν ακόμα και 60% κάτω, σε σχέση με τις σημερινές τιμές.

Οι εγχώριοι ήταν ως επί το πλείστον έκπληκτοι θεατές. Άρα οι διαρροές από τη διαπραγμάτευση κατευθύνονται σε δυνάμεις εκτός Ελλάδας, ενώ οι ιθαγενείς εισπράττουν τις καθησυχαστικές δηλώσεις των Ελλήνων αρμοδίων. Οι θεσμικοί του εξωτερικού θα παύσουν να πιέζουν όταν πεισθούν από δηλώσεις εκ μέρους των Βρυξελλών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Οριακά ανοδικά τερμάτισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω των αδύναμων μακροοικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ, αλλά και των έντονων μεταβολών στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 16.415,48 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,12% στις 4.509,56 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,15% στις 1.915,41 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,67% στα 31,74 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,66% στα 34,46 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 8.000, στις 285.000, αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, παραμένοντας ωστόσο, σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονταν στις 280.000 για την εβδομάδα από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε ως αποτέλεσμα, κατά 2.000, στις 284.750 αιτήσεις.

Κατά 3% υποχώρησε παράλληλα, η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων το δ' τρίμηνο του 2015, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2014. Στα επιμέρους στοιχεία, οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 3,3% ενώ το κόστος εργασίας ενισχύθηκε κατά 4,5%. Για το σύνολο του 2015, η παραγωγικότητα αυξήθηκε μόλις κατά 0,6% - ποσοστό μικρότερο του 1/3 του μέσου όρου μεταπολεμικών ετών.

Σημαντική πτώση εμφάνισαν ακόμη, τα καθαρά κέρδη της Ralph Lauren για το δ' τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της εταιρείας υποχώρησε στα 131 εκατ. δολάρια έναντι 215 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 1,95 δισ. δολάρια από 2,03 δισ. δολάρια προηγουμένως.

Στα 1,25 δισ. δολάρια υποχώρησαν και τα κέρδη της Philip Morris το δ' τρίμηνο του 2015 έναντι 1,61 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα έσοδα παράλληλα, μειώθηκαν κατά 11% στα 6,39 δισ. δολάρια, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών (6,52 δισ. δολάρια). Για το 2016, η εταιρεία αναμένεται κέρδη 4,25 - 4,35 δολαρίων ανά μετοχή. 

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω των έντονων μεταβολών στην τιμή του πετρελαίου, των εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και των εκτιμήσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,22% στις 5.908 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,34% στις 9.403 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,26% στις 4.238 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,13% στις 329,01 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Shell ενισχύθηκε κατά 6,09% και της ING κατά 8,88% , με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα θετικά οικονομικά τους αποτελέσματα. Στον αντίποδα, oι ζημιές της Credit Suisse επέφεραν ισχυρές πιέσεις στη μετοχή της, η οποία κατακρημνίστηκαν στο 10,9%.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται σταθεροποιητικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν οριακά κατά 0,46% στα 32,13 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,17% στα 34,63 δολάρια.

Το μεσημέρι, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τις χειμερινές της οικονομικές προβλέψεις, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,7% το 2016 και στο 1,9% το 2017 έναντι 1,6% το 2015. Η οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε. προβλέπεται να παραμείνει σταθερή στο 1,9% το τρέχον έτος και να ανέλθει στο 2,0% το επόμενο έτος.

Ορισμένοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη, όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και η χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ,  αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Συγχρόνως, οι κίνδυνοι που απειλούν την οικονομία εντείνονται και εμφανίζονται νέες προκλήσεις: επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, μείωση του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς και γεωπολιτική και πολιτική αβεβαιότητα.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,85% στις 17.045 μονάδες, ενώ στη Σεούλ, ο Kospi κατέγραψε κέρδη κατά 1,35% στις 1.916 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,12% στις 4.980 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 1,55% στις 2.782 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν κατά 1,74% στις 472,45 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ τερμάτισε ανοδικά κατά 1,52% στις 19.279 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, καθησυχαστικός ως προς το ζήτημα του χαμηλού πληθωρισμού εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Υπάρχουν παγκόσμιες εξελίξεις, οι οποίες κρατούν τον πληθωρισμό χαμηλά» παραδέχθηκε ο κ. Ντράγκι, σπεύδοντας να διευκρινίσει ωστόσο, ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει λόγος να οδηγηθούμε σε μία μόνιμη κατάσταση, χαμηλού πληθωριστικού ρυθμού».

Κάνοντας ειδική μνεία στην Ευρωζώνη, ξεκαθάρισε ότι οι προκλήσεις του ενιαίου νομίσματος δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την αδράνεια. «Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με έναν υποτονικό πληθωρισμό» επανέλαβε ο κ. Ντράγκι. Ο διοικητής της ΕΚΤ άφησε εκ νέου «ανοιχτό» το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων διευκολυντικών μέτρων, σημειώνοντας ότι «ο κίνδυνος της καθυστερημένης δράσης υπερβαίνει τον κίνδυνο της πρόωρης δράσης».

Ζημιές για πρώτη φορά μετά από το 2008 εμφάνισε το προηγούμενο έτος η Credit Suisse, λόγω των έντονων προσαρμογών στον επενδυτικό της κλάδο. Συγκεκριμένα, η Credit Suisse κατέγραψε ζημιές 2,94 δισ. ελβετικών φράγκων, με τα προ φόρου κέρδη να υποχωρούν στα 1,1 δισ. φράγκα.

Σύμφωνα με την ίδια την τράπεζα, η υπαναχώρηση της κερδοφορίας οφείλεται στην παγκόσμια αναταραχή αλλά και στην αγορά ομολόγων. «Οι συνθήκες τον Ιανουάριο του 2016 παρέμειναν αμετάβλητες, καθώς αναμένουμε ότι οι αγορές θα συνεχίσουν στο ίδιο, ευμετάβλητο περιβάλλον» εκτιμά η ελβετική τράπεζα.  Την ίδια ώρα, «βουτιά» της τάξης του 60% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Roya Dutch Shell κατά το δ' τρίμηνο του 2015. Πληττόμενη από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. δολάρια.

Για το σύνολο του 2015, τα κέρδη κατακρημνίστηκαν στα 3,8 δισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 80% έναντι του 2014. Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία θα επιχειρήσει μέσω της εξαγοράς της BG Group, η οποία ολοκληρώνεται στις 15 Φεβρουαρίου, να αντιστρέψει τις αρνητικές τάσεις και να ανακάμψει. 

Καλύτερα του αναμενομένου αποδείχθηκαν τέλος, τα οικονομικά αποτελέσματα της ING για το δ' τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της ολλανδικής εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 819 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 30%. Τα προ φόρου κέρδη ανήλθαν στα 1,2 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ των εκτιμήσεων. Για το σύνολο του 2015, η κερδοφορία της ING διαμορφώθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ, με το μέρισμα προς τους μετόχους να καθορίζεται στα 0,65 ευρώ/μετοχή.  

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ για δεύτερη μέρα κινήθηκαν επιθετικά, ρευστοποιώντας επίμονα, εν μέσω διαρκούς απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος. Αγνόησαν τη διεθνή τάση αν και αυτή εμφάνιζε σημεία αστάθειας, και δεν έδειξαν διάθεση να μειώσουν την προσφορά όταν διαπίστωσαν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανιζόταν διαρκώς κάτω από τα επίπεδα που βρισκόταν λίγα λεπτά πριν. Έτσι οι συναλλαγές ξεκίνησαν με τους δείκτες με οριακά κέρδη στο πρώτο τρίλεπτο και κατόπιν με κύματα ρευστοποιήσεων, ο ΓΔ σε μια ώρα έχανε πάνω από -3%, ευρισκόμενος γύρω από τις 512 μονάδες και ο 25άρης βούλιαζε πάνω από -4,4%, όντας στις 139 μονάδες. Στις επόμενες δύο και μισή ώρες ισορροπούσαν με πλάγια κίνηση σε ζώνη τιμών με κατώτερο τις τιμές που αναφέραμε. Μετά τις 14:15 επιπλέον πιέσεις τον έφεραν στις 505 μονάδες και κινήθηκε πλάγια μεταξύ 505 και 510 μονάδων. Τα κύματα των πιέσεων που ξέσπασαν μετά τις 15:50, γνωστή ώρα εισόδου στις συναλλαγές των διαχειριστών από την άλλη πλευρά του ατλαντικού, προκάλεσαν την εγγραφή νεότερων χαμηλών ημέρας στις 504,99 μονάδες για τον μέσο όρο και στις 135,85 για τον 25άρη στις 16:14.

Ως προς τον 25άρη, οι μετοχές του οποίου φέρουν την «ευθύνη» για το μέγεθος της ασύμμετρης σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές καθόδου, στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι Τράπεζες (έφθασαν να χάνουν ως κλάδος -12,93%στις 16:05) οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών (πτώση πάνω από -8% ενδοσυνεδριακά) Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-6%) και Πρώτων Υλών (-4%). Σε  μια μέρα εμφάνισαν νέα κατώτερα επίπεδα βίου στο ευρώ οι τράπεζες παρασύροντας για τον ΓΔ και τον 25άρη.

Η άμυνα στις πιέσεις σήμερα ήταν αδύνατη, αν και σε παγκόσμια κλίμακα η διάθεση για αποφυγή του κινδύνου ήταν μεταβαλλόμενη με αυξομειώσεις, ενώ είχε επιστρέψει η σύνδεση της τάσης των χρηματιστηρίων με την τάση της τιμής του πετρελαίου. Σήμερα οι θεσμικοί στο ΧΑ αποφάσισαν να ορίσουν το ελάχιστο μέρας πριν τις 16:15 αντί στο τέλος όπως χθες και στις δημοπρασίες βελτίωσαν την τιμή κλεισίματος. Το πραγματικό μέγιστο σήμερα ήταν κοντά πάλι στις τιμές ανοίγματος (530,74 για ΓΔ και 145,60 για 25άρη).

Οι μεταβολές των DΑΧ και FTSE100 αντιστοιχούσαν διαρκώς σε μέτριες μεταβολές και μετά τις πρώτες ώρες εγκαταστάθηκαν υπολογίσιμες απώλειες στον πρώτο μετά από στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ που προεξόφλησαν την επάνοδο των ανησυχιών σε παγκόσμια κλίμακα. Σήμερα, που για δεύτερη μέρα στη σειρά οι βασικοί δείκτες του ΧΑ αδυνατούσαν να ξεφύγουν από την πτωτική τους μοίρα, ο τζίρος σήμερα ήταν πολύ υψηλότερος από της Τετάρτης.

Ο FTSEM κλείνοντας στο -5,24% δέχθηκε τη βοήθεια των ΙΚΤΙΝ +5,16%, ΚΛΕΜ  +2,21%, ΟΤΟΕΛ +3,86%, ΥΓΕΙΑ +3,92% και πιέστηκε εξαιρετικά από το -22,22% της ΑΤΤ και τις απώλειες πάνω από -4% και ως -6,5% των ΕΥΠΙΚ, ΜΛΣ και ΦΡΙΓΟ. Νικητές της ημέρας από τα blue chip πλην της ΕΥΔΑΠ +1,13%, ΤΙΤΚ +0,59% και ΦΦΓΚΡΠ +1,13% δεν υπάρχουν. Απώλειες πάνω από -10% εμφάνισε η  ΕΥΡΩΒ -12,75% από -11,43%, με την  ΑΛΦΑ στο -10,30% από -7,30%, ΕΤΕ -9,33% από -10,36%, και ΠΕΙΡ -7,05% από -15,22%, ξεχώρισαν επίσης οι ΔΕΗ -5,95% από -7,95%, ΕΕΕ -8,00%, ΕΧΑΕ -6,68% από -5,03%, ΟΛΠ -4%. Σε δυο μέρες ξηλώθηκαν τα κέρδη πολλών συνόδων με αυξημένο για την εποχή τζίρο και με ρυθμούς που εντάθηκαν όταν οι μέγιστες πιέσεις που ασκήθηκαν όρισαν νεότερα χαμηλά τελευταίων 43 μηνών για τον ΓΔ και βίου για τον 25άρη.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (21 από 24) έναντι των ανοδικών (3 από 1) με 1 (ΜΠΕΛΑ) από κανένα αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας για δεύτερη μέρα στη σειρά μόλις 5 είχαν άνοδο. Στα 81 εκατ. ευρώ του τζίρου τα 70,8 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,93%, ο CAC είχε μεταβολή –0,43%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,66%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με νευρικότητα και αυτή η δυναμική διατηρήθηκε. Έτσι ο Dow στις 17:20 κερδίζει +0,46% και o S&P500 έχει μεταβολή +0,37%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -3,83% και έφθασε στις 509,45 από 529,73 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 137,48 από 145,47 με μεταβολή -5,49%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη προς τα άνω κατά 2 και κατά 0,5 της  μονάδας αντίστοιχα αλλά  έκλεισαν κοντά στο ελάχιστο μέρας. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες  των εταιριών Υγείας +1,97% από -1,93% και  Εμπορίου +1,33% από -5,44%. Στον αντίποδα απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι των Τραπεζών -10,29% από -10,21%, Τροφίμων Ποτών -8,00% από -1,16%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -6,30% από -5,41%, Ασφαλειών -6,25% από 0,00%, ο 25άρης -5,49% από -5,21%, ο ΓΔ -3,83% από -4,12%, Τεχνολογίας -3,61% από -0,38%, Βιομηχανικών Προϊόντων -3,35% από -2,87%, Κοινής Ωφέλειας -3,23% από -5,46%, Πετρελαίου Αερίου -2,38% από -2,67%, Πρώτων Υλών -2,25% από -5,30%, Ταξίδια Αναψυχή -1,70% από -4,34%, Χημικών -1,65% από +2,17%, Ακίνητης Περιουσίας -1,26% από +0,46%, Τηλεπικοινωνιών -1,14% από -1,38%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,18% από -1,10% και Κατασκευές Υλικά -0,00% από -4,96%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,102 από 51,172 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,706 από 2,966 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 75,691 από 46,529 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,950 από 0,932 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 38,832 από 40,499 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 152,791 από 89,508 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 24 από 33 των καθοδικών σε 67 από 63 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 22 από 16.

Τεχνική ανάλυση

Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services

Βραχυπρόθεσμα, η Αγορά αναμένει την ανακοίνωση της τακτικής αναθεώρησης των δεικτών του MSCI, την επόμενη εβδομάδα και προς το τέλος του μήνα τις ανακοινώσεις ετήσιων αποτελεσμάτων.

Στηρίξεις εμφανίζονται στις 495 μονάδες και στις 475 μονάδες, ενώ αντιστάσεις τοποθετούνται στις 530 μονάδες και στις 550 μονάδες. Σε περιόδους βέβαια παρόμοιας "αναταραχής" η Αγορά ισορροπεί σε νέα επίπεδα που δημιουργούνται από τη ροή των ειδήσεων.

Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της Versal ΑΕΠΕΥ Κώστα Φέγγου, η καθοδική διαφυγή του Δείκτη, χαμηλότερα των 525 - 519 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για νούμερα χαμηλότερα των 500 μονάδων, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services

Η απογοητευτική εικόνα της Αγοράς επαναφέρει μνήμες από το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου 2012, χρόνο στον οποίο η πολιτική αβεβαιότητα και ο κίνδυνος 'Grexit' κυριαρχούσε. Η σύνθεση του Δείκτη τότε ήταν διαφορετική καθώς, όσοι θυμούνται, οι Τράπεζες ήταν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές όπως ο ΟΤΕ, η JUMBO, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και άλλες ήταν ακόμα και 60% κάτω, σε σχέση με τις σημερινές τιμές.

Οι σχετικές αποτιμήσεις των μη Τραπεζικών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως ο ΟΤΕ, ή η AEGEAN, σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους Ανταγωνιστές τους είναι αρκετά ελκυστικές καθώς διαπραγματεύονται με discount 35-40%.

Το πολιτικό ρίσκο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά και το ρίσκο εφαρμογής - υλοποίησης των μέτρων είναι αυτό που καθηλώνει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές. Παράλληλα η ανησυχία της Αγοράς είναι ότι η υπερφορολόγηση Φυσικών και
Νομικών προσώπων θα πλήξει τα εισοδήματα, τις επενδύσεις και κατ΄ επέκταση την ανάπτυξη αλλά και τους στόχους του προγράμματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού ρίσκου ο ΟΛΠ, στον οποίο η COSCO έχει συμφωνήσει να αγοράσει το 67,7% σε τιμή που αντιστοιχεί σε 22 ευρώ ανά μετοχή και να προχωρήσει σε επενδύσεις και ο ΟΛΠ διαπραγματεύεται σχεδόν 45% χαμηλότερα. Όσο και το premium να δικαιολογείται από την ανάληψη του management, η διαφορά είναι αρκετά σημαντική.

Αν ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση, τότε ανοίγει ο δρόμος για να είναι επιλέξιμα τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πιθανότατα να υπάρξουν αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ θα υπάρχει και μείωση του "κινδύνου Χώρας". Αυτό από μόνο του θα αναπροσαρμόσει ανοδικά όλες τις τιμές - στόχους για τις Ελληνικές εταιρείες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές διαπραγματεύθηκαν υποτονικά σήμερα Παρασκευή και το δολάριο ταλαντεύτηκε πριν από την έκθεση επί των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ που παρακολουθείται στενά από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ενδείξεις για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Ομοίως η επιφυλακτική διάθεση αναμένεται να επικρατήσει στην Ευρώπη, καθώς από τα futures κινούνται προβλέποντας μια επίπεδη έως ελαφρώς χαμηλότερη έναρξη για τον FTSE της Βρετανίας, τον DAX της Γερμανίας και τον CAC της Γαλλίας.

Το χρηματιστήριο στη Σαγκάη, σκαρφάλωσε ως το +0,2% και οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν 0,1%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποαπέδωσε, με πτώση 1,4% και παρέμεινε επικεφαλής για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στην κατάταξη με βάση τις απώλειες.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για την ιαπωνική αγορά σήμερα είναι εάν το δολάριο θα αποδυναμωθεί έναντι του γεν περαιτέρω.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,5%. Ο δείκτης ήταν σε καλό δρόμο για να τερματίσει την εβδομάδα σχεδόν αμετάβλητος.

Το δολάριο εμφάνισε ελαφρά διαφοροποίηση αγοράζοντας 116,745 μετά την πτώση 1% στη διάρκεια της νύχτας. Το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο πρόσφατα εκτινάχθηκε στα 122, όδευε προς μια απώλεια 3,5% για την εβδομάδα. Ήταν έτοιμο να δώσει πίσω όλα τα κέρδη από την απόφαση έκπληξη της Τράπεζας της Ιαπωνίας, την περασμένη Παρασκευή, να υιοθετήσουν αρνητικά επιτόκια.

Το ευρώ έχασε -0,2% στα 1,1188 δολάρια, με κλάδεμα στα οφέλη από την αύξηση της Πέμπτης. Το κοινό νόμισμα είναι έτοιμο για μια αύξηση 3,3% για την εβδομάδα, το μεγαλύτερο του σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Οι αγορές θα επικεντρωθούν στα δεδομένα επί των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ για να σχηματίσουν κατεύθυνση, με την έκθεση για την απασχόληση να αναμένεται να δείξει προσθήκη 190.000 θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των 108 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Ο δείκτης δολαρίου διαμορφώθηκε στο 96,640 μετά από σκύψιμο στο 96,259 στη διάρκεια της νύχτας, τα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η τιμή του αργού των ΗΠΑ ήταν πάνω 0,2% στα 31,79 δολάρια το βαρέλι, καθ 'οδόν για μια εβδομαδιαία απώλεια -5,4%. Το αργό υπήρξε ασταθές αυτή την εβδομάδα, αφού ενισχύθηκε στιγμιαία από το ασθενέστερο δολάριο, αλλά επίσης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πίεση από τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση στη ζήτηση από το πρεσάρισμα της παγκόσμιας οικονομίας. Το μπρεντ υποχώρησε 0,2 τοις εκατό στα 34,41 δολάρια το βαρέλι, έτοιμο να τερματίσει την εβδομάδα κάτω από -1%.

Spot του χρυσού κινήθηκε σε επίπεδα κοντά σε ένα υψηλό 3-μηνών των 1.157,20 η ουγγιά, έχοντας φθάσει στα ύψη αυτή την εβδομάδα από τις μειωμένες προοπτικές για αύξηση των επιτοκίων της Fed σύντομα.

Τα ΣΜΕ για παράδοση χαλκού σε τρεις μήνες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου γλίστρησαν 0,5% στα 4.662 δολάρια ανά τόνο. Όμως, το βιομηχανικό μέταλλο ήταν ακόμα έτοιμο για τρίτη εβδομάδα κερδών καθώς το ασθενέστερο δολάριο ώθησε τους traders να κλείσουν θέσεις πριν από το Σεληνιακό Έτος και τις διακοπές της Κίνας την επόμενη εβδομάδα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συνέδεσε τη βιωσιμότητα του χρέους η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στάθηκε στην ανάγκη και το συνταξιοδοτικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση. «Εάν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση δεν είναι τόσο βαθιά όσο χρειάζεται, τότε η άλλη πλευρά (σ.σ. Ευρώπη) θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», επεσήμανε η γενική διευθύντρια στου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε.

Η δημιουργία τριών ταμείων κύριας ασφάλισης με ενιαίους κανόνες παροχών για όλους (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ), ο μετασχηματισμός του ΕΤΕΑ σε επαγγελματικό ταμείο ειδικού σκοπού με ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης σε αυτό και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, είναι οι βασικοί άξονες της εναλλακτικής πρότασης του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου (φωτογραφία) για το ασφαλιστικό, που παρουσιάζει αποκλειστικά η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ. Η πρόταση του κ. Σπυρόπουλου περιλαμβάνει την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου 3-5 ετών για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και τη δυνατότητα ασφάλισης για τους νέους επαγγελματίες (μετά την 1-1-2016) είτε στον ΟΑΕΕ είτε στον αντίστοιχο κλάδο του ΙΚΑ σε περίπτωση ενοποίησης αυτών των δύο ταμείων. 

Ο απολογισμός της πρώτης εβδομάδας διαπραγμάτευσης περιλαμβάνεται στο μενού της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις 11 το πρωί. Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν στη συνέχεια και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά από διάστημα περίπου 10 ημερών για την συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Στο 61,8%, έναντι 64,2% τον προηγούμενου μήνα, υποχώρησε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο τέλος Ιανουαρίου, χωρίς την συμμετοχή του ΤΧΣ. Οι Έλληνες επενδυτές στο τέλος του μήνα κατείχαν το 39,9% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των μετοχών στο Χ.Α. Τον Ιανουάριο 2016 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξης των 25,96 εκατ. ευρώ

Οριστική συμφωνία συνήψε η Εθνική Τράπεζα για την πώληση του 100% της συμμετοχής της στα 11 Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών που κατέχει άμεσα ή έμμεσα και τα οποία διαχειρίζεται η NBGI Private Equity Limited, σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών τα οποία διαχειρίζεται η Deutsche Bank Private Equity και η Goldman Sachs Asset Management.

Το θετικό αποτύπωμα του «δύσκολου» 2015, που μεταφράζεται σε ενίσχυση τζίρου περί το 9%, αγγίζοντας πλέον τα 2 δισ. ευρώ, δίνει νέα ώθηση στην αναπτυξιακή στρατηγική της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία παίρνει «θέση» για την επόμενη μέρα του κλάδου. Εχοντας εξασφαλίσει κεφάλαια της τάξεως των 115 εκατ. ευρώ προς ενίσχυση του δικτύου, η εταιρεία εξακολουθεί να διερευνά την αγορά για ενδεχόμενες ευκαιρίες εξαγοράς.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Καθησυχαστικός ως προς το ζήτημα του χαμηλού πληθωρισμού εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Υπάρχουν παγκόσμιες εξελίξεις, οι οποίες κρατούν τον πληθωρισμό χαμηλά» παραδέχθηκε ο κ. Ντράγκι, σπεύδοντας να διευκρινίσει ωστόσο, ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει λόγος να οδηγηθούμε σε μία μόνιμη κατάσταση, χαμηλού πληθωριστικού ρυθμού».

Στη μονογραφή συμφωνιών ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων προχώρησαν η Τεχεράνη και η Μόσχα, ανακοίνωσε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο κ. Βελαγιατί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, είπε ότι συζήτησε ορισμένα από τα σχέδια με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν. Η Τεχεράνη, είπε, ενδιαφέρεται να λάβει δάνειο από τη Ρωσία για να αναπτύξει τους σιδηροδρόμους της και τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Κατά 3% υποχώρησε η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων το δ’ τρίμηνο του 2015, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2014. Στα επιμέρους στοιχεία, οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 3,3% ενώ το κόστος εργασίας ενισχύθηκε κατά 4,5%.

Κατά 8.000, στις 285.000, αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, παραμένοντας ωστόσο, σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονταν στις 280.000 για την εβδομάδα από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε ως αποτέλεσμα, κατά 2.000, στις 284.750 αιτήσεις.

Συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου υπέγραψαν Total και ENN Energy, με τη γαλλική εταιρεία να αποκομίζει μεγάλά οφέλη.

Συγκεκριμένα, για τα επόμενα 10 χρόνια, η Total καλείται να προμηθεύει με φυσικό αέριο 0,5 εκατ. τόνων ετησίως, την κινεζική ενεργειακή εταιρεία. Το αντίτιμο της συμφωνίας δεν έχει καταστεί γνωστό.

Σημαντική πτώση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Ralph Lauren για το δ’ τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της εταιρείας υποχώρησε στα 131 εκατ. δολάρια έναντι 215 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 1,95 δισ. δολάρια από 2,03 δισ. δολάρια προηγουμένως.

Στα 1,25 δισ. δολάρια υποχώρησαν τα κέρδη της Philip Morris το δ’ τρίμηνο του 2015 έναντι 1,61 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα έσοδα παράλληλα, μειώθηκαν κατά 11% στα 6,39 δισ. δολάρια, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών (6,52 δισ. δολάρια).

Για το 2016, η εταιρεία αναμένεται κέρδη 4,25 – 4,35 δολαρίων ανά μετοχή. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα