Eν αμφιβόλω η διάθεση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της Δύσης

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2005 20:15

Το σχέδιο της Δύσης να διαθέσει ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των χωρών της, προκειμένου να αποφευχθεί μία κρίση στις αγορές έπειτα από τις καταστροφές στις ΗΠΑ, κινδυνεύει να ναυαγήσει λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού δεξαμενοπλοίων που θα το μεταφέρουν, τονίζουν πηγές της βιομηχανίας πετρελαίου και των ναυτικών πρακτόρων.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προσφέρθηκε να διαθέσει 700.000 βαρέλια την ημέρα προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου και 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου από τα αποθέματα των χωρών-μελών της, για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Ωστόσο όπως τονίζουν οι ειδικοί στον στόλο των δεξαμενοπλοίων θα προστεθούν τα 35 σκάφη που ναύλωσε η Ευρώπη για τις αποστολές προς τις αμερικανικές ακτές από την ημέρα που ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε τις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Αλλά, μόνο για να μεταφερθεί η συνεισφορά της Γερμανίας, περίπου 700.000 τόνοι, σε 30 ημέρες θα απαιτήσει άλλα 13 υπερατλαντικά δεξαμενόπλοια των 37.000 κόρων. «Θα γίνει μεγάλη μάχη για να ναυλώσεις ένα δεξαμενόπλοιο», τόνισε ένας ναυτικός πράκτορας.

Οι πράκτορες τονίζουν πως ο στόλος των δεξαμενοπλοίων που απέπλευσε από την Ευρώπη θα χρειασθεί τουλάχιστον 26 ημέρες προτού επιστρέψει για να ξαναφορτώσει.

Πηγή: ΑΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα