ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια τερμάτισαν στα υψηλότερα από το Μάιο του 2002, καθώς οι ενθαρρυντικές κερδοφορίες και οι αναβαθμίσεις χρηματιστηριακών εταιρειών έδωσαν ώθηση στον τραπεζικό κλάδο.
Ταυτόχρονα, η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ανακούφισε τους επενδυτές από το φόβο για συρρίκνωση των εταιρικών κερδών σε εταιρείες όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και αερομεταφορείς.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,3%, στις 1.205,03 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο στις 12.607,59 μονάδες.
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρέθηκαν τα αμερικανικά blue chips, στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν εν μέσω αντιφατικών οικονομικών στοιχείων και της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, ενώ η Ευρώπη κατέρριψε νέο ρεκόρ.
Σε στενό εύρος διακύμανσης κινήθηκαν οι μετοχές στη Wall Street, καθώς το βλέμμα των επενδυτών παρέμεινε καθηλωμένο στις τιμές του πετρελαίου, αναμένοντας νέες ειδήσεις από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, με τη δημοσιοποίηση του Μπεζ Βιβλίου. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 44,26 μονάδες, ποσοστό 0,42%, φθάνοντας στις 10.633,50 μονάδες. Με άνοδο 5,17 μονάδων, ποσοστό 0,24%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.172,03 μονάδες.
Η πτώση του κόστους ενέργειας έχει ευνοήσει τις μετοχές το τελευταίο διήμερο, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολία να ακολουθήσουν συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Οι ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις και η πιθανότητα για υψηλότερα επιτόκια περιόρισαν τα κέρδη των μετοχών, ενώ οι αντιφατικές αναφορές για την παραγωγικότητα δευτέρου τριμήνου ενέτειναν τη διστακτικότητα των επενδυτών.
Μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα, όπως η Exxon Mobil και η Chevron Corp., ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών στο δείκτη Standard & Poor's 500, λόγω προσδοκιών ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές. Πάντως, στο γενικότερο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, η τάση εμφανίζεται ανοδική και η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί μια ανάκαμψη μετά το σοκ που προκάλεσε ο τυφώνας «Κατρίνα».
Την ίδια στιγμή, αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι οι ενδείξεις για πληθωρισμό στις αναφορές για την παραγωγικότητα έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να μην πάρει μια ανάσα στην επικείμενη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική, όπως αναμενόταν από πολλούς.
Η παραγωγικότητα δευτέρου τριμήνου κινήθηκε με χαμηλότερους του αναμενόμενου ρυθμούς, ενώ το κόστος εργασίας αυξήθηκε με ταχύτερους των προσδοκιών ρυθμούς.
Ο κυκλώνας θα κοστίσει τουλάχιστον 400.000 θέσεις εργασίας και θα περιορίσει 1% τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ