Αναζητείται «ασπίδα» για δάνεια μικρομεσαίων

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 10:00
UPD:10:07
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, για τη διαμόρφωση ενός εφαρμοστικού πλαισίου που θα αποτρέπει την πώληση σε funds των «κόκκινων» δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναζητεί το οικονομικό επιτελείο κατά τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων που άρχισε χθες.

Με δεδομένο ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τις κατηγορίες των δανείων που εξαιρούνται από την εκποίηση όπως προβλέπει ο νόμος 4354/2015, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να θέσει εκτός πώλησης τα δάνεια αυτά, ή στη χειρότερη των περιπτώσεων να υπάρξει μία «ήπια» χρονική εφαρμογή, δηλαδή να δοθεί ακόμη μια παράταση. 

Συγκεκριμένα, με βάση την παράγραφο 9 του άρθρου 3 του ν. 4354/2015 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, εξαιρούνται από τις διατάξεις του έως και τις 15 Φεβρουαρίου «όλες οι απαιτήσεις από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις χορηγούμενες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και από δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση έχει θέτει εξαρχής «κόκκινη γραμμή» ως προς τις απαιτήσεις των δανειστών για την πλήρη απελευθέρωση και των μη εξυπηρετούμενων δανείων των κατηγοριών που προαναφέρθηκαν. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν, θα πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας, καθώς πολλά από τα δάνεια αυτά, βαραίνουν οικονομικά αδύναμους πολίτες. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να διατηρήσει εν ισχύι το βασικό κορμό του νόμου 4307/2014 (νόμος Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια), ο οποίος ουσιαστικά δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας σημειώνουν ότι με τις κατάλληλες βελτιώσεις ο εν λόγω νόμος θα μπορούσε να λύσει σε ένα σημαντικό βαθμό το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Ωστόσο στο ερώτημα γιατί, αν και ο νόμος έχει ψηφισθεί από το φθινόπωρο του 2014, δεν τέθηκε σε ουσιαστική εφαρμογή, το υπουργείο απαντά ότι ανέμενε το «πράσινο φως» των δανειστών να προχωρήσει σε τροποποιήσεις.

Εως αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, έχουν καταθέσει αίτηση για την υπαγωγή στο ν. 4307/2024 μόλις οκτώ (8) επιχειρήσεις, όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν να «καλύψει» 180.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα