Ξαφνικά και το φορολογικό στο τραπέζι

Θα ψηφιστούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου και οι αλλαγές στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 07:20
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή στις φορολογικές κλίμακες θα παραδοθεί εντός της ημέρας στους θεσμούς και αφού συμφωνηθεί, πρέπει κατόπιν να ψηφιστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης (φωτ. αρχείου). 

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου 

Νόμος του κράτους θα είναι οι αλλαγές στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Οπως ξεκαθαρίστηκε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, όλες οι φορολογικές διατάξεις που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο για το 2016 όσο και για τη διετία 2017-2018 θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς και να ψηφιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα παραδώσει εντός της ημέρας στους θεσμούς την πρότασή της για την αλλαγή στις φορολογικές κλίμακες.

Ουσιαστικά, με βάση τα όσα προέκυψαν κατά την πρώτη ημέρα των συζητήσεων, οι οποίες κράτησαν περίπου 4 ώρες, το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Από σήμερα και έως την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων με τις δύο πλευρές να ανοίγουν τα χαρτιά τους για τρία βασικά κεφαλαία: το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό, αλλά και το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Ηδη για σήμερα το πρωί έχει οριστεί συνάντηση για το ασφαλιστικό, παρουσία του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Για τις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, παρουσία και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα αποχωρήσουν την Παρασκευή, ενώ η διακοπή των διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει από μία εβδομάδα έως 10 ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα αναλάβουν δράση τα τεχνικά κλιμάκια, καθώς θα πρέπει να λάβουν μορφή όχι μόνο οι προς ψήφιση διατάξεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού, αλλά και οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2016-2019.

Στην καλύτερη περίπτωση οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 15 Φεβρουαρίου, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές Μαρτίου. Ετσι, μέσα στο πρώτο 10ημερο του Μαρτίου θα πρέπει να είναι νόμος του κράτους και το νέο φορολογικό (τουλάχιστον οι διατάξεις που αποτελούν προαπαιτούμενα του μνημονίου, αλλά και τα μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο) και το ασφαλιστικό και ο νέος κώδικας διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Τα δύο βασικά ζητήματα σε αυτό τον γύρο των συζητήσεων είναι το δημοσιονομικό για την περίοδο μέχρι και το 2018, αλλά και το ασφαλιστικό έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών συζητήσεων εισαγωγικού χαρακτήρα, οι οποίες κράτησαν περίπου τέσσερις ώρες. Τα δύο θέματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, καθώς το ασφαλιστικό με τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα που περιλαμβάνει, αλλά και τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, επηρεάζει άμεσα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι και το 2018.

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη παραδώσει στους θεσμούς τις εκτιμήσεις της για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις του νέου ασφαλιστικού. Ερωτηθείς για τις πρώτες αντιδράσεις των θεσμών, μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας απάντησε ότι η μόνιμη αγωνία των θεσμών είναι να βγαίνουν τα νούμερα.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή άφηνε ανοικτό χθες το βράδυ το ενδεχόμενο, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να δοθεί παράταση στη ρύθμιση που προβλέπει απαγόρευση της μεταβίβασης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων στα κερδοσκοπικά funds. Στο πλαίσιο της γενικότερης διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση έχει καταθέσει τρεις φακέλους στο κουαρτέτο. Ο πρώτος φάκελος αφορά τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών τόσο των τραπεζών όσο και του Δημοσίου. Ο δεύτερος φάκελος αφορά την τροποποίηση του νόμου Δένδια για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ενώ ο τρίτος φάκελος αφορά το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που επίσης διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: καταναλωτικά, στεγαστικά πρώτης κατοικίας και δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο περιθώριο των χθεσινών επαφών, μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν συζητήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για το διάδοχο σχήμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ έγινε γνωστό ότι προγραμματίζεται παράταση για τα κίνητρα απόσυρσης των αυτοκινήτων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα