Market Beat: Η πτώση του πετρελαίου και η επιφύλαξη από τον ΡΜΙ της Κίνας φτιάχνουν κλίμα

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 09:54
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Πολλά εξαρτώνται από τις διεθνείς αγορές, αναφορικά με τη συνέχεια στην άνοδο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών σχετίζονται με την  αναταραχή που υπάρχει στις Παγκόσμιες Αγορές Εμπορευμάτων, αλλά και τις διορθωτικές κινήσεις των Διεθνών Χρηματαγορών, καθώς και τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε Παγκόσμια κλίμακα αφενός, και αφετέρου την ψήφιση από την Βουλή κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως το Ασφαλιστικό & το Φορολογικό, ώστε να επιταχυνθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης από τους Θεσμούς. Το γεγονός αυτό, παρά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των εμπλεκομένων επαγγελματικών κλάδων, θα αποτελέσει κατά την εκτίμησή τους τον θετικό καταλύτη για την Ελληνική Χρηματαγορά και θα εξαλείψει τα δυσμενή σενάρια που επανέρχονται στο προσκήνιο.

Η στήλη εστιάζει στην τεχνική εικόνα του ΧΑ και των ελληνικών ομολόγων που παρουσιάζουν δείγματα επιβάρυνσης καθώς πολλές αξίες απέκτησαν αρνητικούς στατιστικά σχηματισμούς. Είναι γεγονός πως η ισορροπία που απέκτησαν οι ξένες αγορές στο τέλος της τρίτης βδομάδας του Ιανουαρίου έδωσε την δυνατότητα να συνεχίσει και το ΧΑ την αντίδραση που εμφανίστηκε στις 22/1 την τελευταία βδομάδα, η οποία με διστακτικά σε κάθε περίπτωση βήματα, περιόρισε τις εξαιρετικά μεγάλες απώλειες για το 2016. 

Ανατροπή των προσδοκιών για το μέλλον του ΧΑ δεν υπήρξε ωστόσο όπως φαίνεται από την εικόνα των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Η κάθοδος του Ιανουαρίου είναι ξεκάθαρο ότι βασίστηκε σε αυτές τις μετοχές, με τον δείκτη τους να εμφανίζει μηνιαία επίδοση περίπου -29%, παρά τις χαμηλές τιμές στις οποίες έγινε η περίφημη ανακεφαλαιοποίησή τους.  Συνεχίζουν να φοβίζουν τους θεσμικούς τα "κόκκινα" δάνεια, η αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ο υψηλός αναβαλλόμενος φόρος και η συνεχιζόμενη αποεπένδυση των Ελληνικών Τραπεζών από δραστηριότητες εντός και εκτός Ελλάδος, με αποτέλεσμα τον περιορισμό τους, στην εγχώρια Αγορά που μαστίζεται από την πολύχρονη ύφεση.

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που περιμένει η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα να δοθούν απαντήσεις σε πολλά από τα ζητήματα που κράτησαν τα νεύρα των θεσμικών τεντωμένα. Αν τα δεδομένα δείξουν πως ήταν υπερβολικές οι ανησυχίες για τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης τότε αναμένεται το ράλι ανακούφισης που συνήθως συμβαίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Αν όμως μεγαλώσουν οι ενδείξεις για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και δεν ικανοποιηθούν οι θεσμικοί από τα εταιρικά αποτελέσματα και τις προσδοκίες των διοικήσεων των εταιριών γιγάντων με παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα οι ρευστοποιήσεις μετοχικών χαρτοφυλακίων θα συνεχιστούν επιβαρύνοντας το κλίμα στην αγορά της Αθήνας.  

Όπως και τον Ιανουάριο έτσι και ο Φεβρουάριος ξεκινάει με ένα σημαντικότατο για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά "στοιχείο". Το πρωί σήμερα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του δείκτη ΡΜΙ επί της μεταποίησης στην Κίνα ο οποίος αποτέλεσε την αφορμή για την έντονη πτώση των Ασιατικών Αγορών. Το Δεκέμβριο ο δείκτης είχε καταγράψει την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία μείωση με τιμή στο 49,7 και τιμές κάτω από το 50 προεξοφλούν οικονομική επιβράδυνση.

Η επίσημη εκδοχή της έρευνας PMI για την παραγωγή της Κίνας υποχώρησε στο 49,4 τον Ιανουάριο, από 49,7 τον προηγούμενο μήνα και λιγότερο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για ΡΜΙ στο 49,6.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τις υπηρεσίες απογοήτευσε επίσης με χαλάρωση στο 53,5 και αμφισβήτησε τις ελπίδες για την ενίσχυση της κατανάλωσης η οποία θεωρήθηκε πως θα αναλάβει από τη βιομηχανία τον πρώτο ρόλο ως κινητήρια δύναμη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αυτό είχε ως πρώτη επίπτωση την έναρξη των πιέσεων και πάλι στις τιμές του πετρελαίου. 

Εταιρικά αποτελέσματα ανακοινώνουν σε Αμερική και Ευρώπη οι Mattel, Ryanair (1/2) Yahoo!, Pfizer, BP, Exxon, (2/2) ABB, General Electric, Glaxo, Merck, Motorola, (3/2) Astrazeneca, Credit Suisse, Daimler, ING, Linkdn, Shell, (4/2) BNP Paribas, Moody’s (5/2). Από το εσωτερικό μέτωπο αναμένεται η άφιξη των Θεσμών που ενίοτε επηρεάζει το φρόνημα των θεσμικών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας   

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 1940,24 μονάδες είχε επίδοση +1,75% και στο 2016 -5,07%. Ο Dow ανέβηκε +2,32% και αποδίδει -5,50% στο έτος. Ο S&P400 ενισχύθηκε 1,94% με επίδοση φέτος -6,14%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +1,44%, εμφάνισε επίδοση έτους -8,85%. Ο δε Nasdaq με +0,50%, εμφανίζει για το 2016 πτώση -7,86%. Ο χρυσός κέρδισε +1,84% στα 1118,40 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά +4,62% στα 33,74 δολάρια το βαρέλι με απώλειες στο έτος -8,98%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +3,30% και στο έτος χάνει -7,96%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +0,34%, με απόδοση -8,80% το 2016 και ο CAC  ανέβηκε +1,86% με ετήσια μεταβολή -4,75%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχυμένος κατά +1,07% στο έτος χάνει -7,63%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε πτώση -1,95% και στο 2016 υποχωρεί -12,89%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +6,24%, με απώλειες στο έτος -6,79%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε +4,83%, και στο 2016 κερδίζει πλέον +1,52%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,74%, με επίδοση για το 2016 -2,51%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ενισχύθηκε +1,78%, και στο 2016 αποδίδει -4,93%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +3,16% και στο 2016 χάνει -10,18%. Μεγάλη κάθοδο σημείωσε ο βασικός δείκτης της αγοράς της Σαγκάης SSE Comp. Ind. -6,14% με ετήσια επίδοση -22,65%. 

Για να μειωθεί η νευρικότητα χρειάζονται πολλά

Τελικά ο Ιανουάριος δεν αποδείχθηκε τόσο σκληρός, όσο έδειχναν τα στατιστικά δεδομένα των βασικών δεικτών των χρηματιστηρίων παγκόσμια, τις πρώτες δυόμιση εβδομάδες του. Γιατί καθησύχασαν τους επενδυτές οι «παρεμβάσεις» των Κεντρικών Τραπεζών. Ξεκίνησαν με την ΕΚΤ και συνεχίστηκαν με την Fed και την Τράπεζα της Ιαπωνίας την Παρασκευή, τελευταία μέρα του μήνα για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, που τη σφράγισαν τα κλεισίματα των χρηματιστηριακών δεικτών με μεγάλα κέρδη. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η θέση της στήλης πως οι θεσμικοί ανά τον κόσμο παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις και τις προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών και αισθάνονται εξαιρετικά ανασφαλείς, όταν αντιλαμβάνονται πως έχει δημιουργηθεί  έλλειμμα στην εμπιστοσύνη τους προς αυτές. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που οι Κεντρικές Τράπεζες παραδίδουν στις αγορές την πολιτική που οι θεσμικοί θεωρούν ως φυσική συνέπεια των στόχων που οι Κεντρικοί Τραπεζίτες θέλουν να εξυπηρετήσουν, αισιοδοξούν και αναλαμβάνουν ρίσκο.

Εκκρεμούν ακόμα

Υπάρχουν ωστόσο πολλά από τα αρνητικά στοιχεία του φετινού Ιανουαρίου, που δεν άλλαξαν, αν και οι δυο τελευταίες βδομάδες ήταν ανοδικές μέσα από τις ενέσεις αισιοδοξίας που με διαφορετική δοσομέτρηση παρείχαν οι ΕΚΤ, Fed και BoJ. Το κυριότερο είναι, κατά την εκτίμησή μας, η σχεδόν απόλυτη συσχέτιση των χρηματιστηριακών δεικτών με την τιμή του πετρελαίου. Αυτή η τσιμεντένια συσχέτιση δεν δικαιολογείται από τα μακροοικονομικά δεδομένα, αλλά έχει τη βάση της στην αγωνία πως οι επίσημοι επιμετρητές της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. 

Αναφερόμαστε στην γνωστή αμφιβολία για την μέτρηση του πραγματικού ΑΕΠ της Κίνας. Είναι ένα από τα επιχειρήματα εκείνων που υποστηρίζουν πως η βουτιά των Κινεζικών χρηματιστηρίων στέλνει σήματα για περισσότερη επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Αλλά επίσης υπάρχει πλέον απόσταση και από τις εκτιμήσεις της Fed. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε μόλις 0,7% στις ΗΠΑ κατά το τέταρτο τρίμηνο. Είχαμε μια ακόμα χρονιά που διαψεύστηκαν οι ελπίδες για οικονομική απογείωση. Κάποιοι  κάποτε το είχαν ονομάσει "ταχύτητα διαφυγής", για να παραλληλίσουν την έξοδο από το πεδίο βαρύτητας της γης με την έξοδο από το τέλμα που προκλήθηκε μετά την ύφεση του 2008.

Επτά χρόνια μηδενικών επιτοκίων, εκτύπωση χρήματος από τη Fed αξίας 3.700 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περισσότερα από  6.000 δισεκατομμύρια που είχαν συσσωρευτεί στο δημόσιο χρέος, οδήγησαν σε μια οικονομία που εξακολουθεί να παλεύει για να ξεπεράσει μια  αύξηση 2,5% στο σύνολο του έτους. Στην πραγματικότητα, εάν η πρώτη ανάγνωση σχετικά με το ΑΕΠ αποδειχθεί πιο υψηλή από  την μεταβολή μετά την αναθεώρηση, η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει επεκταθεί μόλις 2,4%, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

Στην αρχή του 2015, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούσαν αύξηση 3% ή και περισσότερο, στηριγμένη σε αρκετά μεγάλη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, σε επενδύσεις των επιχειρήσεων και στον τομέα των κατασκευών. Αντ 'αυτού, το έτος χαρακτηρίστηκε από μετατροπή σε αποταμιεύσεις των κερδών από τη μείωση στην τιμή των καυσίμων, από υποτονικές κεφαλαιουχικές δαπάνες (συμπεριλαμβανομένης της μείωσής τους κατά 1,8% το τέταρτο τρίμηνο) και από βουτιά στις τιμές του πετρελαίου που μείωσε τη διάθεση υπέρ επενδύσεων, αντί να προκαλέσει αύξηση των δαπανών.

Και όμως μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον η Fed, κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε στην πιθανότατα να είναι τέσσερις οι αυξήσεις της στο βασικό επιτόκιο το 2016. Οι traders, όμως, στην αγορά ομολόγων προεξοφλούν σχεδόν μηδενική πιθανότητα για άλλη  κίνηση φέτος, με το πρώτο σημείο για μια αύξηση, τον Φεβρουάριο 2017 και η αύξηση αυτή δεν είναι πλήρως προεξοφλημένη μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Υπάρχει λοιπόν είναι ένα τεράστιο χάσμα επικοινωνίας και οι αρμόδιοι της Fed θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να γεφυρωθεί κατά τη σύνοδο του Μαρτίου. Το μήνα κατά τον οποίο υποτίθεται ότι θα δούμε μια αύξηση των επιτοκίων που σήμερα οι αποδόσεις του χρέους των ΗΠΑ υπογραμμίζουν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα συμβεί.

Είναι κατά την εκτίμησή μας δουλειά της Fed το σπάσιμο της συσχέτισης των αγορών μετοχών και του πετρελαίου και για αυτό, θα χρειαστεί μια νέα «συμφωνία συμβίωσης» με τους επενδυτές. Γιατί η παλαιά χάλασε από πέρυσι τον Σεπτέμβριο και η κίνηση του Δεκεμβρίου φάνηκε να είναι συνέχεια στο διαζύγιο με την πραγματικότητα που αντιλαμβάνονται οι  αγορές.

Νευρικότητα ειδικού τύπου

Είναι βέβαιο πως η δικαίωση τον Ιανουάριο εκείνων των θεσμικών που κερδίζουν δημιουργώντας short θέσεις, δηλαδή στοιχηματίζουν στην κάθοδο συγκεκριμένων αξιών ή νομισμάτων, έχει δυναμώσει την ισχύ πειθούς των «αρκούδων» της αγοράς. Πολλοί από αυτούς είναι γνωστοί παγκοσμίως. Όπως ο Mohamed El-Erian της Allianz, που προτρέπει ανοικτά ως λύση στην αυξημένη μεταβλητότητα για το 2016, την τοποθέτηση του 25% ως 30% των προς διαχείριση κεφαλαίων σε ρευστό. Το λιγότερο αποδεκτό στην επενδυτική βιομηχανία περιουσιακό στοιχείο είναι το πλέον αναγκαίο σύμφωνα με τον άνθρωπο που ηγήθηκε της PIMCO και τονίζει: «Αν ζητήσετε τη γνώμη κάποιου συμβούλου επενδύσεων θα σας πει ότι τα διαθέσιμα σε ρευστό πάνε χαμένα… Μην υποτιμάτε τη δύναμη της ύπαρξης μετρητών, επειδή σας δίνει ευελιξία. Επίσης, σας δίνει ανθεκτικότητα».

Υπάρχει συνεπώς σε εξέλιξη μια μάχη, ανάμεσα σε «αρκούδες» με φρέσκιες νίκες και «ταύρους» που ακόμα υπάρχουν και επιμένουν. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε το «θαύμα» της Παρασκευής. Τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ πνίγηκαν σχεδόν εντελώς από την είδηση ​​ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει αποδεχθεί την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, ελπίζοντας στην αναζωογόνηση της οικονομίας της. Οι επενδυτές στη Wall Street κινητοποιήθηκαν κάτω από το σκεπτικό πως περαιτέρω υποτίμηση στο Ιαπωνικό νόμισμα θα προσθέσει ένα άλλο στρώμα της πίεσης προς την Fed, για να αποφευχθεί κάθε βήμα προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

Ο ηλικίας 72 ετών πρόεδρος Laszlo Birinyi, της Birinyi Associates Inc, που οι προβλέψεις του για την άνοδο της αγοράς επιβεβαιώνονται εδώ και επτά χρόνια έγραψε σε σημείωμα προς τους επενδυτές την Τετάρτη: «Ενώ έχουμε διατηρήσει τη θετική μας προκατάληψη, είμαστε περισσότερο ανήσυχοι σήμερα από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλη  περίοδο από το 2009 καθώς αμφισβητούνται οι περισσότερες προβλέψεις, διότι τα θέματα δεν περιορίζονται σε οικονομικούς παράγοντες τους οποίους μπορούν να κατανοήσουν στην αγορά. Για να κατανοήσουμε την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και το 44% πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς, χρειάζεται κάτι περισσότερο από την ανάλυση μεγεθών, όπως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και τα κέρδη. Απαιτεί την μελέτη του πολιτικού προγράμματος της κυβέρνησης που είναι πέραν των δυνατοτήτων μας. Ένα εξίσου απίθανο πακέτο από πληροφορίες χρειάζεται για να αξιολογηθεί η διακύμανση στο αργό πετρέλαιο. Η ύφεση που χτύπησε τη Ρωσία απαιτεί μια ώθηση των εσόδων, ενώ οι γεωπολιτικές αναταραχές καθιστούν τη Μέση Ανατολή απρόβλεπτη, και οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν στρεβλώσει τις προβλέψεις. Δύο από τις πηγές που προκαλούν πιέσεις στις τιμές των μετοχών είναι πέρα ​​των δυνατοτήτων πρόβλεψης των επενδυτών και από τις συνήθεις μετρήσεις και έξω από τις μεταβολές στους δείκτες της αγοράς».

ΧΑ

Βαρύ το αποτέλεσμα του Ιανουαρίου

Η τελευταία εβδομάδα της αγοράς μετοχών της Αθήνας ήταν αμυντικού τύπου. Καθώς για τις περισσότερες μετοχές σταμάτησε η αναζήτηση νεότερων χαμηλών τριμήνου ή δωδεκαμήνου, μετά την τρίτη πτωτική βδομάδα του Ιανουαρίου. Κατοχυρώνοντας τα ελάχιστα της συνεδρίασης της 21/1 για τους ΓΔ και 25άρη, ως τα κατώτερα για το μήνα, αλλά και σε βάθος τριών ετών και έξη μηνών. Ωστόσο ο Ιανουάριος παρέμεινε ο μήνας στον οποίο φάνηκε ότι είναι πιθανή η εγγραφή διπλού πυθμένα για το ΧΑ, καθώς τα επίπεδα τιμών που εμφανίστηκαν φέτος, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, αντιστοιχούν σε τιμές που είχε η αγορά στα μέσα του Ιουνίου του 2012. Όταν ήδη ο 25άρης σημείωσε νεότερα χαμηλά βίου.

Στις λιγότερες από είκοσι (19) συνόδους του, ο ΓΔ έχασε -12,44%, όταν ο 25άρης βούλιαξε -16,33% και ο FTSEM -16,82%, με μόνη χειρότερη μηνιαία επίδοση την εποχή των μνημονίων την περυσινή, με πτώση τον Ιανουάριο του 2015 για τον δείκτη των blue chip -18,59%. Και τότε και τώρα, μέρος των αιτίων για τα οποία ασκήθηκαν πιέσεις στις μετοχές που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς, αποτέλεσε η εικόνα της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές της.

Πέρυσι όμως, το ποσοστό συμμετοχής τους στη διάθεση για ρευστοποιήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερο. Φέτος η κίνηση των δεικτών εμφάνισε υψηλό συντονισμό με τις κινήσεις στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη, όπου επικράτησαν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, που ενισχύθηκαν από τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου. Υπάρχει επίσης άμεση σύνδεση της δυναμικής που επιβάλλουν οι επενδυτές στα αναπτυγμένα και μη χρηματιστήρια με τις διακυμάνσεις στην τιμή του Brent, με αποτέλεσμα κάτι ανάλογο να αποτυπώνεται στο ταμπλό της Αθήνας. Έτσι στο ΧΑ το παγκόσμια πτωτικό ποδαρικό, έφερε την πρώτη βδομάδα πτώση του ΓΔ -7,19%, με 4 καθοδικές συνόδους, με τον 25άρη στο -8,75%. Την επόμενη, οι απώλειες του μέσου όρου ήταν -4,70%, με 3 πτωτικές στις 4 συνόδους, με τον 25άρη στο -5,57%. Την εβδομάδα από 18 ως 22 Ιανουαρίου, σημειώθηκαν τα κατώτερα επίπεδα τιμών για ΓΔ και 25άρη στις 519,19 και 140,99 μονάδες αντίστοιχα. Η υποχώρηση συνεχίστηκε στη διάρκειά της με τον ΓΔ σε πτώση -4,32% και τον 25άρη στο -6,14% ενώ ο FTSEM έχασε -13,62%.

Στο διεθνές σκηνικό ωστόσο, μετά την εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, οι επενδυτές αποφάσισαν να σταματήσουν τις πιέσεις στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ελπίζοντας προφανώς, ότι η Fed και η BoJ η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας που ακολουθούσαν με αποφάσεις γύρω από την νομισματική τους πολιτική, στην τελευταία βδομάδα του μήνα, θα καθησύχαζαν περαιτέρω την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Στο ΧΑ η αφομοίωση μιας πικρής αλήθειας, που σχετίζεται με το πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και θα ξεκαθαρίσουν συνεπώς οι οικονομικές προοπτικές για τη χώρα, διατήρησε περισσότερο τις πιέσεις. Αλλά στην τελευταία βδομάδα, με το πετρέλαιο να ενισχύεται +4,62% και τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς με κέρδη, και το ελληνικό χρηματιστήριο εμφάνισε σεμνό rebound. Μετά δε από έξη συνόδους, εκ των οποίων τέσσερις με ανοδικό κλείσιμο, οι βασικοί δείκτες απομακρύνθηκαν από τα κατώτερα του μήνα στο τέλος του, κατά +6,48% ο ΓΔ και κατά 8,80% ο 25άρης και κατά 8,32% ο FTSEM.

Από τις μεταβολές του Ιανουαρίου αποκαλύπτεται η κεντρική υπαιτιότητα των τραπεζικών blue chip και όχι μόνο, αφού πτώση πάνω από το -17% εμφάνισαν οι τραπεζικές μετοχές ΑΤΤ -42,65%, ΠΕΙΡ -34,89%, ΕΥΡΩΒ -27,79%, ΕΤΕ -27,41% ΑΛΦΑ -26,51% αλλά και οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -18,62% και η ΣΩΛΚ -17,84% από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Δύο blue chip ΟΠΑΠ -16,30% και ΦΦΓΚΡΠ -16,47% είχαν μεταβολή μήνα ισοδύναμη με του 25άρη, ενώ η εικόνα για όλα τα υπόλοιπα δείχνει, πως οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη ανάλογη του διεθνούς κλίματος. Με διψήφια πτώση τον Ιανουάριο εντοπίζονται οι ΟΤΕ -13,64%, ΜΥΤΙΛ -12,81%, ΤΕΝΕΡΓ -12,60%, ΒΙΟ -11,88%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -10,53%, και ΔΕΗ -10,31%. Οι μετοχές αυτές αποτέλεσαν τα «θεμέλια» αλλά και τους «πυλώνες» της κατρακύλας της αγοράς αφού καθόρισαν το μέγεθος της βουτιάς. Αντίθετα στις αμυντικές εντάσσονται μετοχές με απώλειες από -7% και κάτω, όπως οι ΕΥΔΑΠ με μεταβολή -7,0%, ΛΑΜΔΑ – 6,44%, ΕΕΕ -6,01%, ΕΛΠΕ -4,46%, ΓΡΙΒ -3,66%, ΜΕΤΚ -2,74% και ΜΟΗ -0,50%.

Είναι λίγες οι μετοχές με θετικό πρόσημο μηνιαίας μεταβολής στον 25άρη, σε αντίθεση με τις 10 ανοδικές του FTSEM που έχει ισορροπημένη αναλογία ανοδικών πτωτικών  ενώ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κέρδη είχαν η ΑΡΑΙΓ +8,93%, ΤΙΤΚ +0,51% και ΜΠΕΛΑ +0,41%. Θα λέγαμε ότι υπήρξε τον Ιανουάριο μεγάλο ξεφόρτωμα θέσεων και επανάκτησή τους από τους ίδιους θεσμικούς παράγοντες, που κυριαρχούν στις συναλλαγές, με παράλληλη συνέχεια στο ξεπούλημα θέσεων χωρίς γυρισμό στο ΧΑ, από εγχώριους επενδυτές. Είναι συνεπώς κρίσιμο το επόμενο διάστημα, γιατί κάποια στιγμή το πιεσμένο ελατήριο θα εκτιναχθεί. Αλλά  αυτό δεν θα σημάνει απαραίτητα την έξοδο από το καθοδικό σπιράλ της αγοράς το χρονικό διάστημα που τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο τρέχων κυβερνητικός συνασπισμός. 

Τεχνική ανάλυση

Η στήλη επέμεινε την περασμένη βδομάδα στα ακόλουθα: «Ο 25άρης την περασμένη Τετάρτη από τις 155,5 μονάδες βούτηξε στις 144 και την επόμενη έπιασε τις 141. Με την άνοδο της Παρασκευής, οι 14,5 μονάδες συσωρρευμένης πτώσης ελαττώθηκαν στις 7,5 και τεχνικά ο 25άρης αν συνεχιστεί το ανοδικό momentum θα περάσει πάνω απ΄ τις 155,5 μονάδες για να σταλθεί το μήνυμα ότι σπάει η παράδοση του 2016 που δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί δυο ή τρεις ανοδικές συνεδρίες στη σειρά».

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, ξεκίνησε η μείωση των ανοικτών θέσεων στην σειρά Φεβρουαρίου και αυξήθηκαν στη σειρά Μαρτίου. Υπήρξε η διάθεση για άμυνα και φρένο στην πτώση του δείκτη των παραγώγων, με αποτέλεσμα την άνοδό του κατά +3,45% (στις 153,40 μονάδες) και ταυτόχρονη μείωση της εβδομαδιαίας διακύμανσης. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά, υποχώρησαν κατά -19,18%, αλλά και η συνολική έκθεση μειώθηκε κατά -3,43%, στα 16.265 από 16.843 συμβόλαια.

Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Φεβρουαρίου από 16.450 διαμορφώθηκαν στις 14.073. Ο μέσος ημερήσιος όγκος της σειράς που κυριαρχεί ήταν 3069 ΣΜΕ τη μέρα. Οι προσδοκίες των traders είναι ουδέτερες, με εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς στις 153,25 μονάδες δηλαδή με οριακή προπορεία του υποκείμενου δείκτη έναντι του ΣΜΕ.

Ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει η διάθεση για ανοδικά στοιχήματα βρίσκεται σε δυο στοιχεία. Το πρώτο αφορά στην υπεροχή των εγχώριων παραγόντων στις συναλλαγές έναντι των ξένων θεσμικών σε αντίθεση με τα ποσοστά συμμετοχής των θεσμικών στο ΧΑ. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις προσδοκίες ή εκτιμήσεις για την τάση με βάση την στατιστική ανάλυση.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει σχετικά με την τεχνική ανάλυση:

«Όσον αφορά τώρα το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ναι μεν έχει κάνει ένα ανοδικό "σκίρτημα" από τα ιστορικά χαμηλά των 140 μονάδων, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει αποδείξει ότι έχει την απαραίτητη ενέργεια για να επανέλθει μέσα στο επίπεδο αντίστασης των 156 με 164 μονάδων, στοιχείο που ενισχύει χρονικά την πιθανή καταγραφή νέων χαμηλών προς τις 130 με 124 μονάδες. Ξαφνικό στοπ στα καθοδικά σενάρια θα προκληθεί μόνο με τη βίαιη ανοδική διάσπαση των 164 μονάδων».

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχεδόν ταυτίζεται με τον προηγούμενο στις παρατηρήσεις του για τον 25άρη: «Τεχνικά αξιολογώντας την χρηματιστηριακή εικόνα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει αντιστάσεις στο επίπεδο των 154 - 155 μονάδων, με επόμενο σημείο αντιστάσεων τις 165 - 167 μονάδες. Κοντινή στήριξη εντοπίζεται στις 145 μονάδες με επόμενο επίπεδο τα χαμηλά των 141 - 140 μονάδων. Τυχόν διάσπαση των πρόσφατων χαμηλών, προδιαθέτει για στόχους αρκετά χαμηλότερους πέριξ των 130 - 125 μονάδων».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η ισορροπία των Ξένων Αγορών έδωσε συνέχεια στην ανοδική αντίδραση της περασμένης Παρασκευής, η οποία, διστακτικά, περιόρισε τις αρχικές σημαντικές απώλειες του Ιανουαρίου.

Κατά τον πρώτο μήνα του έτους οι Χρηματιστηριακές Αγορές κινήθηκαν σε ένα εύρος απωλειών μεταξύ 7 έως 25%, ενώ η νευρικότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο με καθολική εμφάνιση σε όλες τις Αξίες Παγκοσμίως. Η γενικευμένη στάση έναντι της μείωσης ρίσκου, πέραν ελάχιστων εξαιρέσεων, απέκτησε συστημικά χαρακτηριστικά, ενώ η αποφόρτιση που ακολούθησε είχε κυρίως τεχνικές καταβολές.

Είναι αναμενόμενο οι Διεθνείς Αγορές μετά από 7 χρόνια ανόδου να βιώνουν ένα "στρες". Είναι το ίδιο "στρες" που βιώνει ένας επενδυτής που κατέχει μια μετοχή η οποία έχει μόνο κερδισμένους. Όσοι έμειναν μέσα σε όλη την διάρκεια της ανόδου έχουν την άνεση να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους ακόμα και σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Όσοι εισήλθαν πρόσφατα πρέπει να προλάβουν να κατοχυρώσουν κέρδη πριν είναι πολύ αργά. Όσοι είναι σε μοχλευμένα χαρτοφυλάκια πρέπει να προλάβουν όλους τους άλλους, αφού οι αποδόσεις τους μεταβάλλονται πιο επιθετικά. Το βασικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν οι παράμετροι που καθόριζαν τα δεδομένα της ανάπτυξης έχουν υποστεί αντίστοιχη ποσοστιαία μεταβολή, ή αν υπάρχει όντως προδιάθεση για κάτι τέτοιο.

Ο Φεβρουάριος αναμένεται να δώσει απαντήσεις επί του πρακτέου, καθώς μέσα στο μήνα θα δοθούν επίσημα στοιχεία από δείκτες "σηματωρούς" σε όλες τις οικονομικές ζώνες του Πλανήτη.

Όσο η κατάθεση του Νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό αργεί, τόσο η επίδραση των Ξένων Αγορών θα παραμένει κυρίαρχη στην Ελληνική Αγορά. Οι ημερομηνίες κατάθεσης έχουν μετατεθεί προς το τέλος Φεβρουαρίου, αν και από ότι φαίνεται η συγγραφή της αξιολόγησης θα ξεκινήσει σε παράλληλο χρόνο, μειώνοντας έτσι το χρόνο αναμονής μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου.

Από την άλλη πλευρά, το Μεταναστευτικό έχει ανέβει και πάλι ψηλά στο προσκήνιο, επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα και βάζοντας ένα νέο πλαίσιο προθεσμιών στην ήδη επιβαρημένη Ατζέντα.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την αντίδραση από τις 519 μονάδες έως τις 555 μονάδες, χάνοντας σταδιακά την δυναμική των συναλλακτικών τζίρων που θα επέτρεπαν κάτι καλύτερο για την συνέχεια. Το κέρδος από τις καθυστερήσεις στην περιοχή μεταξύ 540 και 550 μονάδων είναι η εξομάλυνση των κλίσεων των βραχυπρόθεσμων δεικτών τάσης οι οποίοι συγκλίνουν καθοδικά με το Γενικό Δείκτη.

Ο MACD είναι η πλησιέστερη θετική ένδειξη, αφού με ένα κλείσιμο έστω και οριακά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα θα δώσει αγοραστικό σήμα. Κατά τα άλλα η εικόνα της Αγοράς είναι πτωτική και τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο σε υπέρβαση των 570 μονάδων.

Η συναλλακτική δραστηριότητα δεν αφήνει πάντως πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς το "από εδώ και πάνω" δεν μπορεί να συντηρηθεί εύκολα με τζίρους κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Όπως και τον Ιανουάριο έτσι και ο Φεβρουάριος ξεκινάει με ένα "μεγάλο στοιχείο". Το πρωί σήμερα ήταν προγραμματισμένη η ανακοίνωση του δείκτη ΡΜΙ επί της μεταποίησης στην Κίνα ο οποίος αποτέλεσε την αφορμή για την έντονη πτώση των Ασιατικών Αγορών.

Το Δεκέμβριο ο δείκτης είχε καταγράψει την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία μείωση με χαμηλή τιμή 49,7 και είθισται τιμές κάτω από το 50 να προεξοφλούν οικονομική επιβράδυνση.

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η πτωτική κίνηση της Αγοράς βασίστηκε κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, που έδωσε μηνιαίες απώλειες κοντά στο -30%, παρά τις χαμηλές (σχεδόν μηδενικές) τιμές που έγινε η τελευταία πολυπόθητη ανακεφαλαιοποίηση.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Ελληνική αγορά αναμένουν την ψήφιση από την Βουλή κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως το Ασφαλιστικό & το Φορολογικό, ώστε να επιταχυνθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης από τους Θεσμούς.

Το γεγονός αυτό, παρά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των εμπλεκομένων (Αγροτών - Ελευθέρων Επαγγελματιών κ.λπ), θα αποτελέσει τον Θετικό καταλύτη για την Ελληνική Χρηματαγορά και θα εξαλείψει τα δυσμενή σενάρια που επανέρχονται στο προσκήνιο.

Επιπλέον το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης & της πιθανής εξόδου της Χώρας από την συνθήκη ΣΕΓΚΕΝ, προστίθεται στα υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα που αναζητούν επειγόντως λύσεις και τυχόν αρνητικές εξελίξεις θα επιβαρύνουν και το Οικονομικό – Χρηματιστηριακό κλίμα.

Αν στα ανωτέρω προσθέσουμε και την αναταραχή που υπάρχει στις Παγκόσμιες Αγορές Εμπορευμάτων, αλλά και τις διορθωτικές κινήσεις των Διεθνών Χρηματαγορών, καθώς και τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε Παγκόσμια κλίμακα, αυξάνει η ανησυχία μας και η εγρήγορσή μας και για την Ελληνική Αγορά.

Τεχνικά αξιολογώντας την χρηματιστηριακή εικόνα, βλέπουμε ότι οι επόμενες αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη, οριοθετούνται στις 550-560 μονάδες. Τυχόν ανοδική διάσπαση του δίνει στόχους την περιοχή των 630 και 650 μονάδων. Αντίθετα αν το επίπεδο στήριξης των 520 μονάδων δεν διατηρηθεί, οι καθοδικοί στόχοι εντοπίζονται στα επίπεδα των 490 - 470 μονάδων, ίσως και χαμηλότερα.

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την δραματική κατάσταση στην πραγματική Οικονομία, την ισχνή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μας δημιουργεί ανησυχίες για πολιτική αστάθεια, σε συνδυασμό με την συνεχή πίεση των Θεσμών για νέα μέτρα και την φοροδοτική εξάντληση της Οικονομίας. Τέλος δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι αποδόσεις τόσο του 10ετούς όσο και του 3ετούς Ελληνικού Ομολόγου εκτινάχθηκαν πάλι σε απαγορευτικά επίπεδα, ενώ το risk premium του Ελληνικού σε σχέση με το Γερμανικό επιτόκιο, κινείται πάλι, μεταξύ των 900 & 970 μονάδων, εκπέμποντας σήματα απαισιοδοξίας.

Συμπερασματικά η τεχνική εικόνα στην Ελληνική Χρηματιστηριακή και Ομολογιακή Αγορά εμφανίζεται αρκετά επιβαρυμένη και αρκετές μετοχές αρχίζουν και σχηματίζουν αρνητικούς σχηματισμούς. Θα πρέπει οι επενδυτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και γρήγοροι, λειτουργώντας με σαφή "Stop Loss" αν ακολουθούν βραχυπρόθεσμες στρατηγικές.

Τυχόν εμπλοκή με τον Τραπεζικό κλάδο θα προτιμούσαμε να γίνει περίπου 30% - 40% χαμηλότερα από τις τελευταίες τιμές αύξησης κεφαλαίου (ΑΝ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ), ή χρονικά μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πάντα με αυστηρά "Stop loss" και στις δύο περιπτώσεις.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Το αποτέλεσμα της εν εξελίξει πτωτικής κίνησης είναι να οδηγηθεί ο Γενικός Δείκτης κάτω από το σημαντικό διαγραμματικό επίπεδο των 560 μονάδων "ανοίγοντας το φως για το διάδρομο κατάβασης" προς το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων.

Αλλαγή ρότας θα προκληθεί μόνο με την ανοδική καταστρατήγηση της ζώνης αντίστασης των 550 με 560 μονάδων δίνοντας "τροφή" στους "Bulls" για μια ανοδική συνέχεια προσέγγισης των 580 μονάδων.

Προς το παρόν ο Δείκτης φαίνεται να λαμβάνει τιμές μέσα σε ένα βραχύ ανοδικό "Flag" έχοντας ως άνω όριο τις 557 μονάδες και κάτω τις 531 μονάδες.

Οποιαδήποτε τμήση, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα δώσει ισχυρή κίνηση μιας, που η συσσώρευση, που έχει δημιουργηθεί έχει αρκετή δύναμη εκτόνωσης.

Από πλευράς τεχνικών δεικτών οι μεν πολύ βραχυχρόνιοι συνεχίζουν να "κοιτούν φοβισμένα" ανοδικά, οι δε αργοί πέραν της "oversold" κατάστασης, δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα εχέγγυα για να δώσουν το "αγοραστικό OK".

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν το νέο μήνα με προσεκτικό τόνο σήμερα Δευτέρα 1/2, στον απόηχο της  έκπληξης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της προκαλώντας κάποια διάθεση για ανάληψη ρίσκου, αλλά περαιτέρω ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας στην Κίνα και η πτώση των τιμών του πετρελαίου διατήρησε τους επενδυτές σε επιφυλακή.

Το δολάριο συνέχισε να επωφελείται από την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής της Fed στις ΗΠΑ και τους ομολόγους της στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ τα ομόλογα, ιδιαίτερα αυτά με υψηλή αξιολόγηση, έλαβαν ώθηση μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Ιαπωνίας να εισάγει αρνητικά επιτόκια την περασμένη εβδομάδα.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας επιταχύνθηκε κατά +0,2%, μετά από απώλεια -8% τον Ιανουάριο. Οι Αυστραλία και Ιαπωνία οδηγούν τις περιφερειακές αγορές με κέρδη άνω του 1%, ενώ οι κινεζικές μετοχές γλίστρησαν στις αρχές των συμαλλαγών.

"Βραχυπρόθεσμα, η αιφνιδιαστική κίνηση από την Ιαπωνία θα αποτελέσει παγκόσμια καταλύτη για την μετοχές, αλλά υπογραμμίζει μόνο την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας και πρέπει να δούμε κάποια ισχυρά στοιχεία για ένα βιώσιμο ράλι," δήλωσε ο Cliff Ταν, της Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Παρτίδα οικονομικών δεδομένων της Δευτέρας από την Κίνα, προστεθεί στις ανησυχίες για την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και γεννά αυξανόμενες εκκλήσεις για περισσότερη πολιτική χαλάρωσης από την Κίνα.

Επίσημες  έρευνες έδειξαν σήμερα Δευτέρα πως τον Ιανουάριο, η δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Κίνας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου τριών-και-μισό χρόνων, και ήταν κατώτερες από τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε.

Ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 0,8% στις αρχές της διαπραγμάτευσης, ενώ ο δείκτης CSI300 με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στη Σαγκάη και Shenzhen υποχώρησε 0,6%. Ο Ιανουάριος έφερε τη χειρότερη μηνιαία απόδοση για την αγορά της Σαγκάης μετά την κρίση του 2008, με μια απώλεια πάνω από -10%.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα χρεώνει για ένα μέρος των αποθεματικών των τραπεζών που αφήνουν σταθμευμένα σε αυτή, μια επιθετική πολιτική για πρώτη φορά μετά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια στη σύνοδο του Μαρτίου.

Σε αντίθεση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής κολλήσει στο σενάριο ότι θα αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια το τρέχον έτος, ακόμη και αν τα στοιχήματα για το επιτόκιο προθεσμιακής τιμολόγησης δείχνουν ότι αναμένεται μια και μόνο αύξηση στο επιτόκιο για φέτος.

Η απόδοση του χρέους των 10 ετών των ΗΠΑ υποχώρησε στο 1,93%, πολύ κοντά σε εγγραφή ενός διπλού πυθμένα γύρω από 1,90% τον Αύγουστο-Οκτώβριο.

Τη Δευτέρα η απόδοση του 10ετούς κρατικού ιαπωνικού ομολόγου έπιασε το ρεκόρ χαμηλού του 0,050%, ενώ η απόδοση του διετούς έγραψε ρεκόρ στο μείον 0,100%.

Τα αρνητικά επιτόκια έφεραν πιέσεις στο γεν, το οποίο διαπραγματεύονται στα 121,38 γιεν στο δολάριο πολύ κοντά στο  χαμηλό έξι εβδομάδων των 121,70 που άγγιξε την Παρασκευή.

Το ευρώ ήταν πιο σταθερό αγοράζοντας 1,08440 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, με διεθνές σημείο αναφοράς Brent σε ολίσθηση -1,8% στα 35,35 δολάρια ανά βαρέλι.

Σχόλιο ξένων αναλυτών

Barclays: Ο αδύναμος PMI για την Κίνα επιβραδύνει το παγκόσμιο ράλι

Μετά από απότομα ράλι σε παγκόσμιο επίπεδο την Παρασκευή, οι μετοχές στην Ασία εμφάνισαν μικτές καταγραφές συναλλαγών σήμερα το πρωί. Παρά το γεγονός ότι ο TOPIX αυξήθηκε κατά 2%, η υπόλοιπη περιοχή σύρθηκε κάτω από την αδυναμία που εμφανίστηκε στις εκθέσεις του PMI επί της παραγωγής της Κίνας. Στην Κίνα οι μετοχές υποχώρησαν 1,8%. Ο PMI μεταποίησης της Κίνας ήταν 49,4 τον Ιανουάριο, κάτω από τις προσδοκίες, γεγονός που υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και τις δυσμενείς εξελίξεις για τις προοπτικές της μεταποίησης. Εξακολουθούμε να αναζητούμε μείωση δύο φορές κατά 25bp των επιτοκίων αναφοράς.

Τα στοιχεία συνέχισαν να απογοητεύουν στην Ασία. Οι εξαγωγές της Κορέας υποχώρησαν 18,6% y / y, τον Ιανουάριο, το πιο αδύναμο αποτέλεσμα από τον Αύγουστο του 2009 οδηγώντας σε υποαπόδοση το κορεατικό νόμισμα.

Η εκτίμησή μας μετά την απόφαση της BoJ για αρνητικά επιτόκια για το πρόγραμμα QQE της είναι ότι αυτό κυρίως αποτελεί μια προσπάθεια να ανακόψει την άνοδο του γιεν  που συνδέεται με την παγκόσμια αποστροφή κινδύνου, και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα, θα τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες. Αναμένουμε περαιτέρω χαλάρωση σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η BoJ θα μπορούσε να κινηθεί πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος, αν οι συνομιλίες για τον καθορισμό των μισθών την άνοιξη αποδειχθεί απογοητευτική.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όπου όλες τις προηγούμενες ημέρες προετοίμαζαν την άφιξη των επικεφαλής τους. Την Παρασκευή, υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο συνέδριο του Economist εκτίμησε ότι αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους θεσμούς, θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία. Ζήτησε δε «όλες οι πλευρές να δουν τη διαπραγμάτευση με συμβιβαστική διάθεση».

Με εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς ξεκινά τη Δευτέρα, στις 17.00, η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς θα είναι ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες ημέρες, καθώς θα υπάρξει διάλειμμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Εν συνεχεία, οι θεσμοί θα επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Στη σημασία έναρξης της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους «το συντομότερο δυνατό», στέκεται ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία δέσμευση που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και η οποία πρέπει να τηρηθεί. «Ό,τι συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση αναγκαιότητα για την Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Σαπέν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής».

Τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία για το ασφαλιστικό θα αποτυπώνει αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Σχολιάζοντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κάνει λόγο για παρεμβάσεις «που θα καταστήσουν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και δίκαιο, τόσο μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, όσο και μεταξύ των διαφορετικών γενεών».

Φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ενώ εκτιμά ότι δεν μπορεί σε ακόμα να προβλεφθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ αναφέρει ότι οι θεσμοί έχουν αρχίσει την αξιολόγησή του και θα αρχίσουν να το συζητούν με τις ελληνικές αρχές σύντομα. Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αποφευχθούν αντικίνητρα για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα κύρια στοιχεία της πρώτης αξιολόγησης.

Τις «σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες της Ελλάδα» εξήρε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, κατόπιν της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, ο κ. Γουάτσα εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και επιβεβαίωσε τη στήριξή του στις προοπτικές της χώρας. Ωστόσο, κατέστησε απαραίτητη τη συνεπή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εν μέσω ενός περιβάλλοντος κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας.

Η ομάδα των εκπροσώπων εννέα διεθνών funds, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 100 δισ. ευρώ και σημαντικές τοποθετήσεις σε ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις, έδωσε ένα διπλό μήνυμα: ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία και ότι προϋπόθεση για την αξιοποίησή τους είναι η επιτυχής αξιολόγηση και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Σε αυτό το κλίμα, πάντως, φαίνεται να κινήθηκε και ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ως «αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα».

Νέα μέλη στο διοικητικό της συμβούλιο εξέλεξε η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνέχεια των παραιτήσεων των κ.κ. Νίκου Χριστοδουλάκη και Στέλιου Γκολέμη. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς εξέλεξε ως νέο ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος τον David Hexter και ως νέα μη εκτελεστικά μέλη τους Alexander Blades και Andreas Schultheis.

Την επέκταση της Συμβολαιακής Τραπεζικής στον τομέα της εμπορίας γεωργικών εφοδίων, καθώς και στον ξενοδοχειακό κλάδο ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριών ετών λειτουργίας του πρωτοποριακού προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η επίσημη εκδοχή της έρευνας PMI για την παραγωγή της Κίνας υποχώρησε στο 49,4 τον Ιανουάριο, από 49,7 τον προηγούμενο μήνα και λιγότερο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για ΡΜΙ στο 49,6. Ο δείκτης ΡΜΙ για τις υπηρεσίες απογοήτευσε επίσης με χαλάρωση στο 53,5 και αμφισβήτησε τις ελπίδες για την ενίσχυση της κατανάλωσης η οποία θεωρήθηκε πως θα αναλάβει από τη βιομηχανία τον πρώτο ρόλο ως κινητήρια δύναμη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αυτό είχε ως πρώτη επίπτωση την έναρξη των πιέσεων και πάλι στις τιμές του πετρελαίου. 

Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των μεγάλων εταιρειών παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες κάλεσαν τα κράτη - μέλη να υιοθετήσουν μια αυστηρότερη και πιο συντονισμένη στάση έναντι των εταιρειών που αποφεύγουν την καταβολή φόρων, καθώς και να εφαρμόσουν τα διεθνή πρότυπα κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς των κερδών.

Κατά 0,6% αυξήθηκε το εργατικό κόστος των ΗΠΑ το δ’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.  Κατά 0,6% αυξήθηκε και το μισθολογικό κόστος, το οποίο αντιπροσωπεύει το 70% του συνολικού εργατικού κόστους. Για το σύνολο του έτους, το κόστος εργασίας σημείωσε άνοδο κατά 2%.

Κατά 2,4% αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,7% έναντι 2% το γ’ τρίμηνο και 3,9% το β’ τρίμηνο. Η επιβράδυνση της οικονομίας τους τελευταίους μήνες του 2015 αποδίδεται στις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες, στην πτώση των εξαγωγών και στα μικρά επιχειρηματικά αποθέματα.

Αύξηση σημείωσε η κερδοφορία της MasterCard κατά το δ΄ τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 890 εκατ. δολάρια (0,79 δολάρια/μετοχή) έναντι 801 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4% στα 2,5 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,69 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 2,6 δισ. δολαρίων. 

Ακύρωσε η ρωσική Gazprom την έκπτωση στις τιμές του αερίου για τους Τούρκους πελάτες σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters στελεχών από ιδιωτικές εταιρείες αερίου της Τουρκίας. Η Τουρκία είχε κάνει γνωστό ότι πέρυσι υπήρξε συμφωνία για έκπτωση 10,25% στις τιμές αερίου από τη ρωσική Gazprom αλλά οι τελικές υπογραφές καθυστερούσαν, με αποτέλεσμα η κρατική εταιρεία διαχείρισης αγωγών Botas να προσφύγει στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο.

Την ολοκλήρωση της πώλησης του 50% της βρετανικής ΕΕ στην - επίσης βρετανική – BT Group, ανακοίνωσε η Orange. Η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα εισπράξει 3,44 δισ. στερλίνες, αλλά και το 4% των μετοχών της BT Group. Σημειώνεται ότι η BT Group έχει εξαγοράσει και το εναπομείναν 50% της ΕΕ από τη γερμανική Deutsche Telekom.

Σημαντική άνοδο εμφάνισαν τα κέρδη της American Airlines κατά το δ' τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 3,28 δισ. δολάρια (5,09 δολάρια ανά μετοχή) έναντι 597 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν οριακά στα 9,63 δισ. δολάρια έναντι 10,16 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα