Petrobras: 10% αυξάνει τη βενζίνη, 12% το ντήζελ

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 08:32

ΣΤΗΝ αύξηση της τιμής της βενζίνης και του ντήζελ, προχώρησε για πρώτη φορά φέτος, η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών της Βραζιλίας, Petroleo Brasileiro SA, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina» από τις ΗΠΑ, που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως.

Η Petrobras, θα αυξήσει την τιμή που επιβάλλει στους διανομείς της βενζίνης κατά 10% και την τιμή του ντήζελ κατά 12% από σήμερα τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με ανακοίνωση που έστειλε στους δημοσιογράφους μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι αυξήσεις που θα καταβληθούν από τους καταναλωτές στον σταθμό άντλησης αερίου θα είναι χαμηλότερες μετά τους φόρους. Αυτό, ενδέχεται να περιορίσει τη δυνητική επίδραση στον πληθωρισμό της Βραζιλίας, ο οποίος υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 15 μηνών τον Αύγουστο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Petrobras, Jose Sergio Gabrielli, 56 ετών, αρνήθηκε να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων στον ίδιο ρυθμό με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως. Το πετρέλαιο το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσε αύξηση 47% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, τη στιγμή που η Petrobras, πριν τη σημερινή ανακοίνωση της αύξησης των τιμών, προχώρησε την ίδια χρονική περίοδο σε αύξηση 7% των τιμών.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, σημείωσε άνοδο 41 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 64,90 δολ. το βαρέλι, στις 11:54' π.μ. στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Τα συμβόλαια του αργού, άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στις 30 Αυγούστου, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina».

O πρόεδρος της κυβέρνησης της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva, με μερίδιο ελέγχου στην Petrobras, έχει κάνει στόχο του τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Πριν από τη σημερινή ανακοίνωση αύξησης των τιμών, οι καταναλωτές στο Ρίο ντι Τζανέϊρο, κατέβαλαν περίπου 2,22 ρεάλ το λίτρο (3,64 δολ. το γαλόνι) για βενζίνη, σύμφωνα με τη λίστα τιμών σε έρευνα που έγινε από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου και περίπου 1,64 ρεάλ το λίτρο το ντήζελ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα