K. Καραμανλής: Όχι σε παροχές, ναι στις μεταρρυθμίσεις

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 10:33

ΕΠΙΜΟΝΗ στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και εξοστρακισμός της πολιτικής παροχών είναι τα σαφή μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τόσο με την ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις το βράδυ του Σαββάτου όσο και με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την οικονομία, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «το ότι φέτος φαίνεται να έχουμε σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3,5% σε μεταολυμπιακή χρονιά, δείχνει ότι η οικονομία μας έχει δυνάμεις και ζωτικότητα». Ωστόσο σημείωσε ότι απαιτείται η συνέχιση με αμείωτους ρυθμούς της προσπάθειας όλων, για τη βελτίωση των δομών της οικονομίας, αλλά και για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του Προϋπολογισμού.

Τα μηνύματα των επισημάνσεων του κ. Καραμανλή από το βήμα της 70ής ΔΕΘ, αποκωδικοποιούνται στα ακόλουθα:

ΔΕΚΟ

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα επιμείνει στην πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών, με το επόμενο βήμα της να εστιάζεται στις ΔΕΚΟ. Με νομοσχέδιο που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, θα επέλθουν εντυπωσιακές αλλαγές στη δομή και λειτουργία όλων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ενώ θα θιγούν προνόμια που απολαμβάνουν σήμερα οι διοικήσεις, αλλά και οι υπάλληλοι των Οργανισμών. Παράλληλα, όπως αποσαφήνισε ο πρωθυπουργός, κατά το πρότυπο του ΟΤΕ αίρεται η μονιμότητα των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων, ενώ δεν θίγεται το εργασιακό καθεστώς για τους ήδη εργαζόμενους.

Πέραν των γενικών αλλαγών, θα εφαρμοστούν ειδικά προγράμματα εξυγίανσης σε ορισμένες ΔΕΚΟ με προτεραιότητα τις ελλειμματικές (ΟΣΕ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ), όπως επίσης και στις εισηγμένες.

Στην κορυφή των ζημιογόνων ΔΕΚΟ βρίσκεται ο ΟΣΕ με εκτιμώμενες ζημιές για φέτος ύψους 540,2 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία) με ζημιές ύψους 200,8 εκατ. ευρώ, ο ΗΣΑΠ με ζημιές 66 εκατ. ευρώ, η ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ με ζημιές 64,6 εκατ. ευρώ και ο ΗΛΠΑΠ με ζημιές ύψους 59,1 εκατ. ευρώ.

Ολυμπιακή

Η υπόθεσή της βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, ενώ ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασής της είναι η αποστροφή του κ. Καραμανλή, ότι «με την παρούσα μορφή και δομή της δεν μπορεί να λειτουργήσει». Αναμένεται πάντως η οριστική απόφαση της Ε.Ε. την ερχόμενη Τετάρτη. Πάντως, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών, επεξεργάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις, αλλά τα περιθώρια είναι πολύ στενά.

Φορολογία

Το επόμενο βήμα είναι η μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων, ώστε σε ορίζοντα μιας τριετίας - τετραετίας και ανεξάρτητα από τον πολιτικό κύκλο, τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, να φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 25%, όπως θα φορολογούνται και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Ο στόχος για το 25% είναι συγκεκριμένος. Δεν είναι όμως συγκεκριμένη η μέθοδος εφαρμογής και οι λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα αν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο, αν θα υπάρχουν αφορολόγητα ποσά κ.λπ. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε χθες ότι αυτός είναι ο στόχος και ότι μελετάται ο τρόπος με τον οποίο θα επέλθει η μείωση της φορολογίας.

Φοροδιαφυγή

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος, για την πλήρη εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα απέναντι σε μεγάλες επιχειρήσεις, που από ελέγχους του ΣΔΟΕ και άλλων ελεγκτικών αρχών έχουν εντοπιστεί να παραβαίνουν τη φορολογική νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η «Ν» στις 5 Αυγούστου, πραγματοποιούνται φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, κρατικές και ιδιωτικές, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που εφαρμόζεται.

Οχι στο επίδομα για το πετρέλαιο

Κατηγορηματικά αντίθετος σε ενδεχόμενο παροχών εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, απορρίπτοντας μάλιστα και το ενδεχόμενο παροχής επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για το οποίο είχε πει ότι μελετάται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης. Προφανώς εκτιμήθηκε ότι το κόστος δεν το αντέχει ο Προϋπολογισμός. Αυτό σημαίνει επίσης, ότι επιλέγεται το σκληρό σενάριο για την εισοδηματική πολιτική του 2006, που θα προβλέπει αυξήσεις οριακά κάτω από τον πληθωρισμό για τους δημοσίους υπαλλήλους, λίγο υψηλότερες στις συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και 5-6% στο ΕΚΑΣ και στις αγροτικές συντάξεις. Σε ό,τι αφορά εξάλλου τη δέσμευση για εξίσωση των παροχών με τις πολύτεκνες οικογένειες, των οικογενειών με τρία παιδιά, είπε ότι ισχύει και θα υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας.

ΠΑΝ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα