ΕΛΟΤ: Νέο διεθνές πρότυπο στην ασφάλεια τροφίμων

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 12:01

Την έκδοση του Προτύπου ISO 22000 που περιγράφει τις απαιτήσεις για τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων ανακοίνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).

Το νέο Πρότυπο βασίστηκε σε υπάρχοντα εθνικά πρότυπα όπως το Δανικό, το Ελληνικό και το Ολλανδικό. Ο ΕΛΟΤ, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, με την εμπειρία του από την έκδοση και εφαρμογή του Ελληνικού Προτύπου ΕΛΟΤ 1416, συμμετείχε ενεργά στην έκδοσή του με διορθώσεις και προτάσεις βελτίωσης μέσω της σχετικής Τεχνικής Επιτροπής μέλη της οποίας είναι εκπρόσωποι του ΕΦΕΤ, ΓΧΚ, ΣΕΒΤ, καταναλωτών, Πανεπιστημίων, εργαστηρίων και επαγγελματικών ενώσεων.

Η διάδοση του νέου διεθνούς Προτύπου και η αποδοχή του από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην αλυσίδα τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα, θα βοηθήσει, τις συναλλαγές σε τοπικό και διεθνές πεδίο, την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ασφάλειας τροφίμων και τη διασφάλιση έναντι κινδύνων, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα πιστοποίησης των επιχειρήσεων με βάση το Πρότυπο ISO 22000.

Ο ΕΛΟΤ, όπως υπογραμμίζεται, επεξεργάζεται την υιοθέτηση του διεθνούς προτύπου ως ελληνικού και τις επόμενες μέρες θα εξαγγείλει τον προγραμματισμό σχετικά με τις ενέργειες ενημέρωσης/πληροφόρησης και εκπαίδευσης προς τις επιχειρήσεις τροφίμων, τη Δημόσια Διοίκηση, τους συμβούλους, τους οργανισμούς πιστοποίησης, τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και τους καταναλωτές.

Επίσης σε συνεργασία με το ΕΣΥΔ και τους άλλους ενδιαφερομένους θα προτείνει το χρονοδιάγραμμα μετάβασης των επιχειρήσεων τροφίμων με πιστοποίηση σύμφωνα με το ΕΛΟΤ 1416 στην πιστοποίηση με βάση το νέο Πρότυπο.

Το ISO 22000 διατίθεται από τον ΕΛΟΤ, από την 1η Σεπτεμβρίου 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα