Αλμα 40 μηνών η Ευρώπη

Ρεκόρ τετραετίας και στο Τόκιο
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:21

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων 40 μηνών τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρότι τα κέρδη ήταν περιορισμένα λόγω της αβεβαιότητας για τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, ο Nikkei άγγιξε ρεκόρ τετραετίας ενώ o πυρετός εξαγορών έβαλε «φωτιά» στον τομέα τεχνολογίας στις ΗΠΑ.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω κινητικότητας εξαγορών στον ασφαλιστικό κλάδο ενώ ώθηση δέχθηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών καθώς η ανακοίνωση στοιχείων έδειξε αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων τον Αύγουστο στα υψηλότερα τετραετίας.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 63 δολάρια το βαρέλι συνέβαλε επίσης στα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών αλλά η άνοδος ήταν συγκρατημένη λόγω της αβεβαιότητας εν όψει των γενικών εκλογών στη Γερμανία.

Η μετοχή της Riunione Adriatica di Sicurta SpA κέρδισε 7,9% καθώς η Allianz προσφέρθηκε να αποκτήσει τον έλεγχο του υπολοίπου ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης μεγαλύτερης ιταλικής ασφαλιστικής εταιρείας που δεν είχε υπό έλεγχο.

Ο δείκτης FTSEUrofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,23% στις 1.209,81 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2002.

Ομως ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,15% και ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,3% στις 4.989,9 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε πάνω από τις 12.850 μονάδες για πρώτη φορά από το 2001 μετά τη σαρωτική νίκη για τον πρωθυπουργό Κοϊζούμι στέλνοντας τον δείκτη υψηλότερα κατά 1,61%.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε 4,38 μονάδες, ποσοστό 0,04%, φθάνοντας στις 10.682,94 μονάδες. Με άνοδο 7,32 μονάδων, ποσοστό 0,34% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στςι 2.182,83 μονάδες.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν συγχωνεύσεις πολλών δισ. δολαρίων και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ενώ η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Τα νέα για συγχωνεύσεις επηρέασαν θετικά το κλίμα της αγοράς όπως συνήθως γίνεται διότι αντανακλούν αυξημένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η εξαγορά της Siebel Systems από την Oracle έδωσε ώθηση σε μετοχές λογισμικού σε συνδυασμό με την είδηση ότι η eBay εξαγοράζει την Skype Technologies.

Ενώ οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θεωρούνται ευνοϊκές για τα εταιρικά κέρδη και τις καταναλωτικές δαπάνες, ωστόσο επηρέασαν αρνητικά τις μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα