Σρι Λάνκα: Αύξηση των επιτοκίων για τρίτη φορά φέτος

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 09:46

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για τρίτη φορά φέτος, προκειμένου να εμποδίσει τον πληθωρισμό, που τονώθηκε από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου, επηρεάζοντας την ανάκαμψη της χώρας από το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Σρι Λάνκα.

Η Central Bank of Sri Lanka αύξησε τον δείκτη επαναγοράς, που αφαιρεί τα χρήματα από το τραπεζικό σύστημα, κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 8,5% και αύξησε το δείκτη επαναγοράς αποθεμάτων επίσης κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 10%.

Οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Ινδίας, της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων, αύξησαν φέτος τα επιτόκια, καθώς η άνοδος του κόστους της ενεργείας, ώθησαν ανοδικά τον πληθωρισμό. Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός της Σρι Λάνκα είναι πιθανόν να ανέλθει στο 14% φέτος, περίπου διπλάσιος από τον πληθωρισμό 7,9%, το 2004.

Η ρουπία, το νόμισμα της χώρας, διαμορφώθηκε στα 101,27 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 10:55' π.μ., τοπική ώρα, έναντι του χθεσινού κλεισίματος στα 101,43 ρουπίες. Το νόμισμα ισχυροποιήθηκε 3,3% έναντι του δολαρίου φέτος και είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των 15 χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, που παρακολουθεί το Bloomberg.

Οι δαπάνες καταναλωτών στη Σρι Λάνκα, αυξήθηκαν 12,8% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα