Antofagasta: 77% υψηλότερα κέρδη το εξάμηνο από το μολυβδένιο

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 10:57

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 77%, σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της βρετανικής Antofagasta Plc, η οποία έχει στην κυριότητά της τρία ορυχεία χαλκού στη Χιλή, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του μολυβδενίου, ενός μετάλλου που λαμβάνεται από το ίδιο μετάλλευμα όπως και ο χαλκός.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 367,5 εκατ. δολ. ή 1,864 δολ. ανά μετοχή, από τα αναθεωρημένα ύψους 207,5 εκατ. δολ. ή 1,052 δολ. ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οκτώ οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η εταιρεία προβλεπόταν να εμφανίσει κατά μέσον όρο καθαρά κέρδη 351 εκατ. δολαρίων. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση 49%, φθάνοντας στο 1,12 δισ. δολάρια.

Η Antofagasta πούλησε χαλκό κατά μέσον όρο προς 1,591 δολ. η λίμπρα το πρώτο εξάμηνο του έτους, 20% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι τιμές του μολυβδενίου υπερδιπλασιάστηκαν στα 36 δολ. η λίμπρα. Το μολυβδένιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται για τη σκλήρυνση του ατσαλιού σε προϊόντα όπως τα τρυπάνια και τα αεροπλάνα.

«Περιμένουμε ότι η ισχυρή ζήτηση θα συνεχίσει να ευνοεί την εταιρεία για το υπόλοιπο του έτους», ανέφερε ο πρόεδρος της Antofagasta, Jean Paul Luksic, στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Το πρώτο εξάμηνο η παραγωγή του χαλκού υποχώρησε 3,4% φθάνοντας τους 227.400 μετρικούς τόνους, αφού η εταιρεία έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στο μολυβδένιο. Η παραγωγή του τελευταίου αυξήθηκε στους 4.700 τόνους από 3.700 τόνους που ήταν πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα