Hellastat: Συρρικνώνεται ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 13:12

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ένας από τους παραδοσιακούς τομείς της ελληνικής οικονομίας με σημαντικότατη συμμετοχή στις εξαγωγές και την εγχώρια απασχόληση, διέρχεται τα τελευταία έτη σημαντική ύφεση, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Hellastat:

«Η μεταποιητική παραγωγή των υποκλάδων 17 και 18 το 2004 διαμορφώθηκε στο 78,1% και 82,7% αντίστοιχα των επιπέδων του 2000 με ταυτόχρονη αύξηση της εισαγωγικής διείσδυσης.

Τα αποτελέσματα του 2004 φανερώνουν την έκταση του προβλήματος, με το 56% των επιχειρήσεων του δείγματος να εμφανίζει κάμψη πωλήσεων και επιδείνωση των λειτουργικών και καθαρών αποτελεσμάτων.

Η αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης (βαμβάκι) και του εργατικού κόστους, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες (Ινδία, Κίνα, Τουρκία) το κόστος των οποίων είναι ασύγκριτα χαμηλότερο, ιδίως στο εργατικό δυναμικό οδήγησε σε σημαντική αύξηση των εισαγωγών και απώλεια μεριδίων για τις εγχώριες και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, η άνθηση του παράνομου εμπόριου διογκώνει τα προβλήματα του κλάδου.

Η πρώτη εικόνα για τη χρήση 2005 όπως δόθηκε στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων στο ΧΑ του α’ τριμήνου βάσει των ΔΠΧΠ είναι απογοητευτική. Οι ενοποιημένες πωλήσεις εμφανίζουν συνολική κάμψη της τάξης του 16,3% στον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας και 18,6% στον κλάδο ένδυσης έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2003. Κάμψη παρουσιάζεται και στα ΚΠΤΦΑ, κατά -20,7% και -62,6% αντίστοιχα.

Οι ελπίδες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων βασίζονται κατά κύριο λόγο στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό των εξαγωγών της Κίνας. Ωστόσο, τα διοικητικά μέτρα δεν είναι δυνατόν να προστατεύσουν επιχειρήσεις το εργατικό κόστος των οποίων είναι σήμερα υπερδεκαπλάσιο του αντίστοιχου στην Κίνα και την Ινδία, κάνοντας επιτακτική την υλοποίηση ριζικών στρατηγικών κινήσεων.

Οι ελληνικές αλλά και γενικά οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια αυξανόμενο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, τόσο σε επίπεδο ειδών ένδυσης (υποκλάδος 18), όσο και των βασικών πρώτων υλών όπως τα υφάσματα και τα νήματα που είναι το αντικείμενο δραστηριότητας του υποκλάδου 17.

Τα σημάδια της ύφεσης που διέρχεται τα τελευταία χρόνια ο κλάδος είναι εμφανή, με τα συνολικά έσοδα των 642 μεγαλύτερων κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων που δημοσίευσαν οικονομικές καταστάσεις για το 2004 να είναι μειωμένα κατά 2,4% σε σύγκριση με το 2003. Σε επίπεδο κερδοφορίας, η πτώση είναι εντονότερη, με τα συνολικά μικτά αποτελέσματα να υποχωρούν κατά 3,8% και τα λειτουργικά κέρδη (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) κατά 17,2%, συνεχίζοντας την αρνητική τάση της περιόδου 2003/2002 (-8,1%).

Η εικόνα του υποκλάδου κλωστοϋφαντουργικών υλών είναι σαφώς δυσμενέστερη, με τον κύκλο εργασιών να μειώνεται συνολικά κατά 6% (κάτω από τα επίπεδα του 2002) και τα ΚΠΤΦΑ να μειώνονται κατά 21% ετησίως την 3ετία 2004-2002.

Οι παραγωγικές επιχειρήσεις στον υποκλάδο ενδύματος εμφανίζουν συνολικά σταθερότητα του κύκλου εργασιών το 2004 σε σύγκριση με το 2003, με σημαντική όμως υποχώρηση των ΚΠΤΦΑ κατά 11%. Τα κέρδη προ φόρων είναι μειωμένα κατά μόλις 4,8%, κυρίως λόγω σημαντικών εκτάκτων κερδών που παρουσίασε η εισηγμένη Sex Form από πώληση και επανεκμίσθωση ακινήτων της (η συνολική μείωση αγγίζει το -17% αν εξαιρεθούν τα έκτακτα αποτελέσματα)».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα