Αλλαγή κλίματος στις αγορές

Μόνο το Τόκιο παρέμεινε σε ανοδική τροχιά
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:16

ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ οι ανησυχίες στη Wall Street, καθώς αυξήθηκε η απαισιοδοξία των καταναλωτών και των επενδυτών για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη στον απόηχο του τυφώνα «Κατρίνα» και των ρεκόρ του πετρελαίου, ενώ η Ευρώπη βυθίσθηκε στα κατώτερα της εβδομάδας και ο Nikkei εμφανίσθηκε έτοιμος να καταρρίψει νέο ρεκόρ τετραετίας.

Τα αποθαρρυντικά εταιρικά νέα και η απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μετά τον τυφώνα οδήγησε τις μετοχές στο κόκκινο, μετά το διήμερο ράλι. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 85,50 μονάδες, ποσοστό 0,80%, φθάνοντας στις 10.597,44 μονάδες. Με απώλειες 11,08 μονάδων, ποσοστό 0,51%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.171,75 μονάδες.

Ενδιάμεσες αναφορές για τον πληθωρισμό απέτυχαν να αφυπνίσουν τους ταύρους, αναμένοντας νέες ενδείξεις από τη Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα για την υγεία της οικονομίας. Ο μήνας ήταν καλός μέχρι στιγμής και οι αναλυτές αναρωτιούνται εάν οι επενδυτές επιθυμούν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Η αγορά ανησυχεί για τις τιμές του πετρελαίου και για τις κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, ο Σεπτέμβριος είναι τυπικά ένας άσχημος μήνας του έτους για τις αγορές και μετά από δύο εβδομάδες ανοδικής τροχιάς, τα χρηματιστήρια είναι προβληματισμένα για την επόμενη κίνηση. Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και το εμπορικό έλλειμμα απέτυχαν να δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα κατώτερα εβδομάδας με τις μεγαλύτερες απώλειες να επικεντρώνονται σε μετοχές εταιρειών του τομέα ενέργειας όπως της BP, καθώς δέχονται πιέσεις εν μέσω των ενδείξεων για μείωση της ζήτησης για καύσιμα στις ΗΠΑ λόγω του υψηλού κόστους πετρελαίου.

Οι ανησυχίες για μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία το Σαββατοκύριακο και η καθυστέρηση των από μακρόν αναμενόμενων εταιρικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων επηρέασαν επίσης την ψυχολογία της αγοράς, με τον δείκτη DAX της Φραγκφούρτης να υστερεί σε επίδοση έναντι των υπολοίπων της Ευρώπης. Οι αγορές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις βελτιωμένες αλλαγές για αμεσότερες φορολογικές περικοπές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για μια ταχύτερη ανάκαμψη στη Γερμανία.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα