Volkswagen: Αγνωστος ο αριθμός του προσωπικού που θα μειωθεί

Λέει ο εκτελεστικός της διευθυντής της Bernd Pischetsrieder
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 11:59

ΔΕΝ έχει θέσει συγκεκριμένο στόχο για το πόσες θέσεις εργασίας πρέπει να μειωθούν για την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ (1,23 δισ. δολ.) σε εργατικά έξοδα μέχρι το 2008, η Volkswagen AG, σύμφωνα με τον εκτελεστικό της διευθυντή, Bernd Pischetsrieder.

O Bernd Pischetsrieder, εκτελεστικός διευθυντής της Volkswagen AG.

«Το βασικό πρόβλημα είναι το κόστος και αυτό πρέπει να λυθεί», είπε σε χθεσινή του συνέντευξη, στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου στη Φραγκφούρτη, ο Pischetsrieder.

H Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, είπε στις 5 Σεπτεμβρίου, ότι απαιτείται μείωση μερικών χιλιάδων θέσεων εργασίας στο κομμάτι της Δυτικής Γερμανίας, σε σύνολο 103.000 εργαζομένων. Υπολογισμούς για το πόσες θέσεις εργασίας πρέπει να περικόψει η αυτοκινητοβιομηχανία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Der Spiegel στις 3 Σεπτεμβρίου και την εμπορική έκδοση Automobilwoche στις 10 Σεπτεμβρίου και μιλούσαν για μείωση 10.000 έως και 30.000 θέσεων εργασίας, αντιστοίχως.

«Δεν ξέρω από πού προήλθαν αυτά τα νούμερα», είπε για τα στοιχεία αυτά ο Pischetsrieder, συμπληρώνοντας: «Δεν προήλθαν από εμάς».

Τα καθαρά κέρδη της Volkswagen, μειώθηκαν πέρυσι κατά 77%, φθάνοντας στα 677 εκατ. ευρώ, από 2,9 δισ. ευρώ που είχε εμφανίσει το 2001. Η αυτοκινητοβιομηχανία προσφέρει στους εργαζομένους της χωριστά πακέτα και πρόωρη συνταξιοδότηση για να μειώσει το εργατικό της δυναμικό.

Τον περασμένο Νοέμβριο, πέτυχε συμφωνία με τους Γερμανούς υπαλλήλους της, στους οποίους εξασφάλισε τις θέσεις εργασίας, με το πάγωμα των μισθών, εξοικονομώντας 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Στις 9 Σεπτεμβρίου ο Pischetsrieder είπε ότι η εταιρεία μείωσε ήδη το κόστος εργασίας κατά 1 δισ. ευρώ μέσω αυτής της συμφωνίας και τώρα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες να μειώσει το κόστος κατά ακόμη 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου αύξησης των προ φόρων κερδών κατά 4 έως 5,1 δισ. ευρώ το 2008.

Η Volkswagen μπορεί να το επιτύχει με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων που έχει και το κόστος παραγωγής ανά εργαζόμενο ή τον συνδυασμό και των δύο, είπε χθες ο Pischetsrieder.

Η μείωση των θέσεων εργασίας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρεία στο τέλος του έτους και το επόμενο, σύμφωνα με τη δήλωση του οικονομικού της διευθυντή, Hans Dieter Poetsch, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το εννεάμηνο του 2005 οι πωλήσεις της Volkswagen στις ΗΠΑ μειώθηκαν 19% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 141.340 οχήματα. Οι πωλήσεις στο σύνολο του έτους είναι απίθανο να αυξηθούν πάνω από τα επίπεδα του 2004, είπε ο Pischetsrieder, παρά το λανσάρισα των νέων μοντέλων Jetta και Passat φέτος.

«Είναι φανερό ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ποικιλία αυτοκινήτων που να ανταποκρίνονται στα γούστα των Αμερικανών», συμπλήρωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα