Market beat: Η συνέχεια της ανόδου τεχνικά απαιτείται αλλά απειλείται από το κλίμα στα διεθνή

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 10:05
UPD:10:05
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Από την ατμόσφαιρα των συναλλαγών χθες, έλειπε ο θόρυβος από τις εντολές των ιδιωτών επενδυτών και ένα μαχητικό πνεύμα, από τη πλευρά των ισχυρών θεσμικών. Γεγονός που υπογράμμιζε το ευάλωτο της υφιστάμενης ανοδικής δυναμικής. Άλλωστε οι λιγοστοί μόνιμοι των συναλλαγών δεν έχουν ξεχάσει ότι στο 2016 η διάθεση για ανάληψη ρίσκου, όταν οι ξένες αγορές εκτινάσσονται, στο ΧΑ φέρνει μέγιστα στο πρώτο ημίωρο και αργότερα εξαντλείται το αγοραστικό ενδιαφέρον. Αποκαλύπτοντας ότι στην Αθήνα ο επενδυτικός ενθουσιασμός στην έναρξη δεν είναι παρά ευκαιρία στους εν δυνάμει πωλητές θέσεων, να ξεφορτώσουν με καλύτερες συνθήκες. Αλλά το πλήθος των προς πώληση μετοχών γονατίζει, με την επιμονή του, το φρόνημα των αισιόδοξων που συχνά βαπτίζουν πυθμένα το χαμηλό της προηγούμενης συνεδρίας, χωρίς όμως να συμφωνούν με αυτό… οι υπόλοιποι θεσμικοί και η πραγματικότητα.    

Χθες δοκιμάστηκε η πίστη στην άνοδο της αγοράς ενδοσυνεδριακά αφού από κέρδη πάνω από +3% ο δείκτης των θεσμικών κατέβη σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε άνοδο +1,2% και κατόπιν άρχισε σταδιακά και βασανιστικά θα λέγαμε να κινείται  σε ζώνη τιμών κοντά στο +2%. Με την πάροδο του χρόνου η ζώνη πλάγιας κίνησης βρέθηκε ψηλότερα και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +2,6%, ενώ στο τελευταίο, συνήθως κρίσιμο για τα επίπεδα κλεισίματος, δεκάλεπτο πλησίασαν ακόμα περισσότερο στα μέγιστα ημέρας των δεικτών. Αλλά ακόμα και μετά από τόσες ώρες συναλλαγών ο τζίρος δεν είχε περάσει πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ, όταν για τη βουτιά της περασμένης μέρας ήταν πάνω από τα 85 εκατ.

Να η πρόκληση για την αξιοπιστία αυτής της αντίδρασης, που κατά τη στήλη από την αρχή της βδομάδας ήταν στατιστικά αναμενόμενη. Είχαμε εκφράσει ενστάσεις για την πιθανή της ισχύ και τη χρησιμότητα σε όσους είχαν διαθέσιμα κεφάλαια. Ο ΓΔ τελικά εμφάνισε νεότερα υψηλά ημέρας στο τέλος της διαπραγμάτευσης, σε αντίθεση με τον τραπεζοκεντρικό 25άρη, που έδειξε ότι τα επίπεδα πάνω από τις 156 μονάδες λειτουργούν σαν οροφή για την ώρα και λόγω των χαμηλών όγκων που εμφανίστηκαν. παράλληλα με την μεταβλητότητα της τιμής του πετρελαίου, το πρωί το βαρέλι ακρίβαινε και το απόγευμα υποχωρούσε,  διατηρήθηκε διεθνώς η νευρικότητα των χρηματιστηρίων. Αυτό προδικάζει ανάλογη διατήρηση της στο ΧΑ. 

Την ώρα που έκλεισε το ΧΑ οι αγορές στον υπόλοιπο κόσμο ήταν σε φάση ανόδου που όμως έχανε την ορμή της αλλά στη συνέχεια το κλίμα επιβάρυνε η διαπίστωση πως το πετρέλαιο συνέχιζε να βρίσκεται υπό πίεση. Έτσι τελικά στη Wall Street επικράτησαν χθες μικτές τάσεις λόγω των νέων πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου, η οποία υποχώρησε εκ νέου στα επίπεδα των 28 δολαρίων/βαρέλι.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 16.014,65 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,26% στις 4.476,95 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,06% στις 1.881,38 μονάδες. Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης την Τρίτη, χαιρετίζοντας το ράλι στις κινεζικές αγορές, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τα μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας.

Σήμερα ωστόσο οι συναλλαγές στην Ασία αποκάλυψαν την έντονη διάθεση των επενδυτών για φυγή από τις μετοχικές αξίες αφού δεν  υπάρχει στις 7:30 ώρα Ελλάδας κανένας δείκτης ασιατικού χρηματιστηρίου δεν εμφανίζει άνοδο. Ο δε ΝΙΚΚΕΙ εμφανίζει απώλειες πάνω από -3% όπως και ο Hang Seng ενώ ο Kospi χάνει πάνω από -2%. Οι

Οι μετοχικές αγορές αντέδρασαν με την εξάτμιση όλων των κερδών της Τρίτης. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας βυθίστηκε 2,1% στο πρώτο μέρος των συναλλαγών για να φθάσει σε βάθη που δεν έχουμε δει από τα τέλη του 2011.

Η δυναμική στο ΧΑ διαμορφώθηκε από το δεδομένο μιας αντίδρασης των τιμών μετά από εγγραφή νεότερων χαμηλών από το δείκτη των θεσμικών και των blue chip. Αυτή προκάλεσε μια άνοδο χθες που έφερε τους δείκτες απλά στο μέσο της διακύμανσης της συνεδρίασης της Δευτέρας που ήταν η τρίτη στη σειρά πτωτική με σταθερό βήμα της τάξης του -2,8%. Ο 25άρης συνεπώς δεν έχει ακόμα φθάσει στη ζώνη που κατά την πτώση του εμφανίστηκε χάσμα ανάμεσα στο άνοιγμα της Δευτέρας και το κλείσιμο της Παρασκευής. Αυτή έχει άνω όριο τις 157,98 μονάδες και κάτω τις 156,59 και χθες έπιασε τις 156,44 ως μέγιστο μέρας και δεν κατάφερε να πλησιάσει πάλι σε αυτά τα επίπεδα μετά το πρώτο δεκάλεπτο που σημειώθηκε το μέγιστο.

Τεχνικά λοιπόν χρειάζεται προστασία από το αρνητικό διεθνές κλίμα για να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση, που, αν οι 147,93 μονάδες είναι όντως σκληρός πυθμένας, είναι αναγκαίο να φθάσει ο 25άρης ως τις 170 μονάδες. Διαφορετικά οι θεσμικοί θα συνεχίσουν την αναζήτηση ενός πραγματικά σκληρού πυθμένα στις επόμενες συνεδριάσεις. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Μικτές τάσεις επικράτησαν χθες στη Wall Street, λόγω των νέων πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου, η οποία υποχώρησε εκ νέου στα επίπεδα των 28 δολαρίων/βαρέλι.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 16.014,65 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,26% στις 4.476,95 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,06% στις 1.881,38 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Bank of America κινήθηκε πτωτικά κατά 1,52%  ενώ αντίθετα, κέρδη 1,12% σημείωσε η μετοχή της Morgan Stanley. Άνοδο 0,75% εμφάνισε και η Amazon. Τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 3,43% στα 28,41 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύθηκαν κατά 1,09% στα 28,86 δολάρια ανά βαρέλι.

Για το σύνολο του 2015, η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 6,9% , υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Ωστόσο, επρόκειτο για μία αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει σωστά την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη σημείωσε κέρδη κατά 3% και του Χονγκ Κονγκ κατά 1%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική βελτίωση εμφάνισαν το δ' τρίμηνο του 2015 τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της τράπεζας ανήλθε στα 908 εκατ. δολάρια ή στα 0,39 δολάρια ανά μετοχή έναντι ζημιών 1,6 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα συνολικά έσοδα κατά το ίδιο διάστημα, διαμορφώθηκαν στα 7,7 δισ. δολάρια.

Αύξηση σημείωσαν το δ' τρίμηνο του 2015 τα καθαρά κέρδη της Bank of America, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Tα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 3,34 δισ. δολάρια ή στα 0,28 δολάρια ανά μετοχή έναντι 3,05 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Τα έσοδα παράλληλα, ενισχύθηκαν στα 19,53 δισ. δολάρια έναντι 18,73 δισ. δολαρίων προηγουμένως. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,26 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 19,82 δισ. δολαρίων.

Στο 3,4% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την αναθεωρημένη ετήσια οικονομική έκθεση «World Economic Outlook» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες εκτιμάται στο 2,1% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017. Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται στο 2,6% για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στην Ευρωζώνη στο 1,7%.

Τέλος, την εξαγορά της βρετανικής Ocado εξετάζει η Amazon,σχεδιάζοντας την επέκταση των δραστηριοτήτων της και στη βρετανική αγορά. Προς το παρόν βέβαια, δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από τις δύο εταιρείες, οι οποίες τηρούν σιγήν ιχθύος. Η μετοχή της Ocado ενισχύεται σήμερα κατά 12% με τους επενδυτές να χαιρετίζουν το ενδιαφέρον της Amazon.

ΕΥΡΩΠΗ

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης την Τρίτη, χαιρετίζοντας το ράλι στις κινεζικές αγορές, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τα μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,58% στις 5.871 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,43% στις 9.658 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,92% στις 4.270 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε σημαντικά κέρδη 1,24% στις 332,70 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Glencore ενισχύθηκε κατά 5% ενώ της BP κατά 0,57%. Από την πλευρά της, η Renault κινήθηκε ανοδικά κατά 3,3% παρά την ανάκληση 15.000 οχημάτων λόγω της παραβίασης των ανώτατων επιτρεπτών ορίων εκπομπής ρύπων.

Το 2015, η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 6,9% , υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Ωστόσο, επρόκειτο για μία αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει σωστά την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη σημείωσε κέρδη κατά 3% και του Χονγκ Κονγκ κατά 1%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ βρίσκονται οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες ερευνώνται για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στον έλεγχο της ΕΚΤ εντάσσονται κυρίως οι μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες, όπως η UniCredit, η Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare και η Banca Popolare di Milano Scarl.

Τη Δευτέρα, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών σημείωσαν ισχυρές απώλειες, με τις αρμόδιες αρχές να προβαίνουν - κατά περίπτωση - στην αναστολή της διαπραγμάτευσής τους. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που καλούνται να διαχειριστούν υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ, σημειώνοντας τα τελευταία χρόνια σταθερά ανοδική πορεία.

Ακόμη, διεύρυνση εμφάνισε τον Νοέμβριο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, δεχόμενο ώθηση από την σημαντική αύξηση στην εισροή επενδύσεων. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα ενισχύθηκε στα 26,4 δισ. ευρώ έναντι 25,6 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Οι εισροές επενδύσεων αυξήθηκαν παράλληλα, στα 45,2 δισ. ευρώ από 23,4 δισ. ευρώ προηγουμένως.  

Το πλεόνασμα στον κλάδο των αγαθών συρρικνώθηκε οριακά στα 27 δισ. ευρώ, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκε στα 5,9 δισ. ευρώ. Τέλος. όσον αφορά στο πρωτογενές εισόδημα, διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ έναντι 3,6 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Δεκεμβρίου 2014 - Νοεμβρίου 2015), το πλεόνασμα διευρύνθηκε στο 3% του ΑΕΠ έναντι 2,4% το αντίστοιχο διάστημα του 2013 - 2014.

Στο 3,4% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την αναθεωρημένη ετήσια οικονομική έκθεση «World Economic Outlook» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η άνιση και αδύναμη ανάπτυξη θα αποτελέσουν τα κύρια χαρακτηριστικά της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα υπονομευτεί σημαντικά από τους κινδύνους στις αναδυόμενες αγορές.

Ως εκ τούτου υποβαθμίζει στο 3,4% την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2016 και στο 3,7% του 2017. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του Ταμείου τον Οκτώβριο έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,6% και 3,9% αντίστοιχα. Η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες εκτιμάται στο 2,1% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017. Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται στο 2,6% για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στην Ευρωζώνη στο 1,7%.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, το Ταμείο αναμένει το 2016 ανάπτυξη 1,7% για τη Γερμανία, 1,3% γα τη Γαλλία και την Ιταλία και 2,7% για την Ισπανία. Όσον αφορά στο 2017, η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,7% στη Γερμανία, στο 1,5% στη Γαλλία, στο 1,2% στην Ιταλία και στο 2,3% στην Ισπανία.

Τον στρατηγικό της σχεδιασμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εγκατέλειψε η Shell, αναπροσαρμόζοντας τα σχέδιά της λόγω της «βουτιάς» στην τιμή του πετρελαίου. Η BP είχε δημιουργήσει με την Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) ένα κοινό επενδυτικό σχήμα προκειμένου να αναπτύξει και να διαχειριστεί τα αποθέματα αερίου του Abu Dhabi.

«Λόγω των εξελίξεων και των τεχνικών προκλήσεων, η Shell αποφάσισε να αποχωρήσει από το σχήμα και να σταματήσει να εργάζεται για το συγκεκριμένο πρότζεκτ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η BΡ. Σημειώνεται ότι μείζονος σημασίας εξέλιξη για το μέλλον της πετρελαϊκής εταιρείας θα διαδραματίσει η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά - συγχώνευση με την BG Group PLC.

Παράλληλα, αμετάβλητος παρέμεινε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας. Για το σύνολο του 2015 κατεγράφη πληθωρισμός 0,2% - απέχοντας ωστόσο, παρασάγγας από τον στόχο του 2%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, καθώς η «βουτιά» 7% στον κλάδο της ενέργειας υπονομεύει τις πληθωριστικές τάσεις.

Τέλος, μείωση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Unilever κατά τη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της πολυεθνικής υποχώρησε στα 4,91 δισ. ευρώ έναντι 5,17 δισ. ευρώ προηγουμένως, με τα λειτουργικά κέρδη ωστόσο, να ενισχύονται κατά 12% στα 7,9 δισ.  ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10% στα 53,3 δισ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 4,1% έναντι 2,9% προηγουμένως.

ΧΑ

Η ανοδική εικόνα στις αγορές των μετοχικών αξιών στην Ευρώπη κατάφερε, για πρώτη μέρα, να επηρεάσει το φρόνημα των επενδυτών και να επιβάλλει ατμόσφαιρα θετικών προσδοκιών αντί πιέσεων στην αγορά της Αθήνας. Ωστόσο στην Ευρώπη αρχικά επιχειρήθηκε άνοδος των τιμών μετά από μια σύνοδο συσσώρευσης με χαμηλούς όγκους και μικρές ημερήσιες μεταβολές με δεδομένη την αργία της Δευτέρας στην Wall Street. Τελικά οι μεγάλες ανοδικές μεταβολές στις αγορές της ευρωζώνης (πάνω από +2%) έφεραν οι σχετικά «λογικές» δόσεις απληστίας στους θεσμικούς επενδυτές που τις εξέφρασαν κύρια στα τραπεζικά blue chip για να απλωθούν μετά στις περισσότερες μετοχές του 25άρη.

Βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η απομάκρυνση από τα επίπεδα του νέου ελάχιστου στο βίο του για τον 25άρη που σημειώθηκε τη Δευτέρα. Μετά την εγγραφή του ωστόσο οι τιμές απέκτησαν σταθερή ανοδική κλίση που ελάττωνε το ποσοστό της μέγιστης πτώσης και σήμερα η συνεδρίαση έμοιαζε σαν προέκταση του rebound που ξεκίνησε χθες. Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν θετικές μεταβολές στο κλείσιμο για το ΧΑ και οι αγορές της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν επίσης ανοδικά. 

Με τζίρο πολύ χαμηλότερο του προηγούμενου στην δεύτερη σύνοδο της βδομάδας και με σχετικά μικρή για την εποχή ημερήσια διακύμανση, στο τέλος των δημοπρασιών το κλείσιμο έφερε την δεύτερη μετά από ένδεκα συνόδους ανοδική κατάληξη του 2016. Ο FTSEM κλείνοντας στο -0,14% δέχθηκε και σήμερα το πλήγμα από την μικρή τελικά πτώση της μετοχής της ΑΤΤ και την μεγάλη της ΦΡΛΚ κατά -5%. Οι νικητές της ημέρας από τα blue chip είναι οι ΜΥΤΙΛ +8,16%, ΤΙΤΚ +6,83%, ΟΠΑΠ +6,68%, ΕΛΠΕ +5,90%, ΕΧΑΕ +5,43%,  ΜΕΤΚ +4,20%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,07%.  Απώλειες κάτω του -1,5% εμφάνισαν ΕΥΔΑΠ ΓΡΙΒ και ΒΙΟ ενώ στο 0% έκλεισαν ΤΕΝΕΡΓ και ΜΟΗ. 

Η στατιστική εικόνα άλλαξε πολύ όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (3 από 17) έναντι των ανοδικών (20 από 6) με 2 από 3 αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας 9 είχαν απώλειες.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +1,41%, ο CAC είχε μεταβολή +1,85%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,72%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με νευρικότητα ανοδικά μια δυναμική που σταδιακά εξασθένισε έτσι ο Dow στις 17:00 κερδίζει +0,61% και o S&P500 έχει μεταβολή +0,50%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,78% και έφθασε στις 558,25 από 543,13 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 155,47 από 151,41 με μεταβολή +2,68%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Πρώτων Υλών +7,66% από -2,26%, Κατασκευές Υλικά +5,72% από +0,69%, Ταξίδια Αναψυχή +5,51% από -1,54%, Χημικών +3,18% από 0,00%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,82% από +1,21%, ο ΓΔ +2,78% από -2,74%, ο 25άρης +2,68% από -4,16%, Εμπορίου +2,63% από -1,11%, Τραπεζών +2,35% από -11,14%, Πετρελαίου Αερίου +1,96% από +0,07%, Τηλεπικοινωνιών +1,95% από -1,91%, Τεχνολογίας +1,81% από -1,92%, Κοινής Ωφέλειας +1,75% από -4,03%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,74% από -0,92%, Τροφίμων Ποτών +0,88% από +1,56% και Ακίνητης Περιουσίας +0,55% από -1,98%. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους  κλάδους των Ασφαλειών -0,73% από +5,38%, και ο FTSEM -0,14% από  -9,42%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες  Υγείας +0,00% από -9,70%, και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,243 από 85,661 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,054 από 6,651 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 53,189 από 76,387 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,936 από 1,155 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,286 από 41,391 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 92,231 από 148,328 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 73 από 29 των καθοδικών σε 32 από 76 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 23.

Τεχνική ανάλυση

Μετά από μέρες οι θεσμικοί, έδωσαν χθες διαρκώς, στις τιμές του 25άρη, θετική μεταβολή. Κινήθηκε μεταξύ 156,44 μονάδων (τιμή στο πρώτο 8λεπτο) ως τις 152,93 (τιμή ανοίγματος). Στο μεγαλύτερο διάστημα τον ανάγκασαν σε πλάγια και μικρής κλίσης ανοδική κίνηση πάνω από τις 153,5 μονάδες καταφέρνοντας να κλείσει κοντά στο μέγιστο.

Η δυναμική στο ΧΑ διαμορφώθηκε από το δεδομένο μιας αντίδρασης των τιμών μετά από εγγραφή νεότερων χαμηλών από το δείκτη των θεσμικών και των blue chip. Αυτή προκάλεσε μια άνοδο χθες που έφερε τους δείκτες απλά στο μέσο της διακύμανσης της συνεδρίασης της Δευτέρας που ήταν η τρίτη στη σειρά πτωτική με σταθερό βήμα της τάξης του -2,8%. Ο 25άρης συνεπώς δεν έχει ακόμα φθάσει στη ζώνη που κατά την πτώση του εμφανίστηκε χάσμα ανάμεσα στο άνοιγμα της Δευτέρας και το κλείσιμο της Παρασκευής. Αυτή έχει άνω όριο τις και χθες έπιασε τις 156,44 ως μέγιστο μέρας και δεν κατάφερε να πλησιάσει πάλι σε αυτά τα επίπεδα μετά το πρώτο δεκάλεπτο που σημειώθηκε το μέγιστο.

Τεχνικά λοιπόν χρειάζεται προστασία από το αρνητικό διεθνές κλίμα για να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση, που, αν οι 147,93 μονάδες είναι όντως σκληρός πυθμένας, είναι αναγκαίο να φθάσει ο 25άρης ως τις 170 μονάδες. Διαφορετικά οι θεσμικοί θα συνεχίσουν την αναζήτηση ενός πραγματικά σκληρού πυθμένα στις επόμενες συνεδριάσεις. 

Είναι δύσκολο με το διεθνές κλίμα τόσο αρνητικό σήμερα στο ξεκίνημα των αγορών, με τη δυναμική των ασιατικών να αντιστοιχεί σε συντονισμένη κάθοδο, ο 25άρης να ξεπεράσει το χάσμα μεταξύ των  157,98 μονάδων και των 156,59. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να στοχεύσει μετά στο δεύτερο χάσμα που εμφανίστηκε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης συνόδου της πρόσφατης καθόδου. Αυτό αντιστοιχεί σε ζώνη τιμών με ανώτερο το κλείσιμο της 13/1 στις 169,23 μονάδες και στο άνοιγμα της συνεδρίασης την επόμενη στις 168,12.

Ωστόσο για να εκληφθεί ως σκληρός πυθμένας το χαμηλό της Δευτέρας στις 147,93 μονάδες είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί ανοδικά το πρώτο χάσμα για να βρεθεί ο 25άρης μέσα στο εύρος διακύμανσης του την Παρασκευή 15/1. Αν σήμερα δεν υπάρξει συνέχεια τότε αυτή η αντίδραση της Τρίτης θα είναι μια τεχνικής φύσης κίνηση που θα βοηθήσει  στην αναζήτηση νεότερων χαμηλών άμεσα.

Σήμερα

Ασιατικές αγορές μετοχών ήταν σε πλήρη υποχώρηση σήμερα Τετάρτη 20/1, καθώς μια αμείλικτη πτώση των τιμών του πετρελαίου και η εκτονωθείσα απόπειρα για ανοδικό ράλι στη Wall Street έδωσαν νέο πλήγμα στην όρεξη των επενδυτών παγκόσμια για πιο ριψοκίνδυνα assets. Οι πιέσεις στην τιμή του Αργού στις ΗΠΑ διευρύνθηκαν φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, μετά την προειδοποίηση από το παρατηρητήριο για την ενέργεια  στον κόσμο ότι η αγορά θα μπορούσε να "πνιγεί από την υπερπροσφορά". Τα futures αργού ΗΠΑ CLc1 έχασαν 53 σεντς, φθάνοντας στα 27,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ LCOc1 έχασε 24 σεντς πέφτοντας στα 28,52 το βαρέλι.

Οι μετοχικές αγορές αντέδρασαν με την παράδοση όλων των κερδών της Τρίτης. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας βυθίστηκε 2,1% στο πρώτο μέρος των συναλλαγών για να φθάσει σε βάθη που δεν έχουμε δει από τα τέλη του 2011.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -3,7%, αφήνοντάς τον 20% κάτω από τα υψηλά του περασμένου έτους και έτσι πληρεί τον τεχνικό ορισμό ενός bear market.

Οι πιέσεις έγιναν αισθητή σε μεγάλο βαθμό στις μετοχές της Αυστραλίας που υποχωρεί -1,17% και ο βασικός δείκτης στην αγορά της Νότιας Κορέας χάνει πάνω από 2,34%.

Κινεζικές αγορές μόνο τα πήγαν λίγο καλύτερα, εν μέσω φημών ότι περισσότερα  μέτρα αναζωπύρωσης της δραστηριότητας μπορεί να είναι στο δρόμο, πιθανότατα πριν από τις διακοπές για το σεληνιακό νέο έτος στις αρχές Φεβρουαρίου. Η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο αλλά και οι επενδύσεις και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη ήταν όλα ασθενέστερα από ό, τι αναμενόταν.

Ο δείκτης CSI300 της αγοράς της Σένζεν μειώθηκε κατά 1%, αφού εκτινάχθηκαν πάνω από 3% την Τρίτη. Ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 1,2%.

Η Κεντρική τράπεζα της Κίνας αργά την Τρίτη αποκάλυψε ότι θα εισφέρει περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια γιουάν ($ 91.220.000.000) στο τραπεζικό σύστημα για να διευκολύνει μια κρίση ρευστότητας και αναμένεται πριν από τις μεγάλες γιορτές Σεληνιακό Νέο Έτος.

Με τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου σε δυσμένεια, τα κρατικά ομόλογα είχαν ζήτηση. Οι αποδόσεις στα 10-ετή ομόλογα των ΗΠΑ υποχώρησαν στο 2,03% και ήταν κάτω κατά 24 μονάδες βάσης από τότε που ξεκίνησε το νέο έτος.

Άλλα ασφαλή καταφύγια όπως το ιαπωνικό γεν, ενισχύθηκαν σε όλους τους τομείς. Το δολάριο σύρθηκε πίσω στα 117,14 γιεν από την κορυφή των 118,11, την Τρίτη. Η στερλίνα έχει χτυπήσει τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2014 στην ισοτιμία της με το γιεν. Η λίρα ήταν ήδη κάτω από την δήλωση πυρκαγιά του Διοικητή της Bank of England Mark Carney, ότι το “χρονοδιάγραμμα" για την αύξηση των επιτοκίων αλλάζει, και ίσως στο 2016 δεν θα αποφασιστεί.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Την δεύτερη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, σε σύνολο 11 από την αρχή του έτους, κατέγραψε το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η επίδοση αυτή φαίνεται να σχετίζεται με την επιβεβαίωση της αύξησης του Κινεζικού ΑΕΠ κατά 6,9% το 2015 αντιρροπώντας έτσι τα σενάρια για οικονομική επιβράδυνση του "Κινέζικου Δράκου", εξέλιξη που είχε θετικό απόηχο στις διεθνείς Αγορές σε συνέχεια της πτωτικής επίδρασης από την κατάρρευση της τιμής του Πετρελαίου και των λοιπών Εμπορευμάτων. Γίνεται ωστόσο σαφές, ότι οι αβεβαιότητες του εσωτερικού μετώπου, συνιστούν τους βασικούς επιβαρυντικούς παράγοντες που προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές που κατέχουν Ελληνικούς τίτλους και επιλέγουν κινήσεις ρευστοποιήσεων, ενόψει της στασιμότητας σε διάφορα πεδία.

Ειδικότερα, δυστοκία σημειώνεται στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους Δανειστές. Το περιεχόμενο του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού νομοσχεδίου δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ άγνωστος είναι και ο χρόνος ψήφισής του από το Κοινοβούλιο.

Βέβαιο είναι, ωστόσο, ότι οι προς ψήφιση διατάξεις συνιστούν μια ακόμη επιβαρυντική "ψηφίδα" στο ήδη πολλαπλά αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η αντιπαράθεση της διοίκησης της "Ελληνικός Χρυσός" με τον αρμόδιο Υπουργό, διέχυσε ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα προς τη Διεθνή Επενδυτική Κοινότητα, σε σχέση με την αρνητική αντιμετώπιση μεγάλων επενδύσεων στη Χώρα, ενόψει μάλιστα της συμμετοχής του Έλληνα Πρωθυπουργού στο forum του Νταβός. Αρνητικά επίσης επέδρασε και η απόφαση για αναστολή των εργασιών της "Softex", Βιομηχανία με πολυετή παρουσία στο κλάδο του Χαρτιού.Και τελικά, άγνωστος παραμένει ο χρόνος της αξιολόγησης από τους Δανειστές και της έναρξης συζητήσεων για διευθέτηση του Ελληνικού χρέους.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να τύχουν κάποιου βαθμού κατανόησης από τους Διαχειριστές των funds που συμμετέχουν σε Ελληνικούς τίτλους, ιδιαίτερα δε στις Τραπεζικές μετοχές. Όμως, ένα σημαντικό μέρος από αυτούς έχουν επενδυτική φυσιογνωμία με βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά. Διαβλέπουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πολιτικού κινδύνου, μιας ενδεχόμενης επανάληψης του σκηνικού του 1ου εξαμήνου του 2015, εξέλιξη που ουδείς μπορεί με κατηγορηματικό τρόπο να αποκλείσει.

Είναι από τη φύση τους "αδύναμα χέρια", με τον τρόπο που ανέλυε ο Andre Kostolany, τα οποία αρνούνται να λάβουν το "χάπι" εκείνο που θα τους οδηγήσει στη μεσομακροπρόθεσμη διακράτηση των τίτλων τους. Θεωρούν λοιπόν ότι Τραπεζικές αποτιμήσεις με δείκτη P/BV κάτω από 0,30, τιμές χαμηλότερες των τιμών των πρόσφατων ΑΜΚ και συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου στο 21% του ΑΕΠ (4 φορές χαμηλότερη από τα Ευρωπαϊκά), δεν είναι επαρκείς λόγοι για να μην προβούν σε ένα ακόμη "sell - off" Ελληνικών τίτλων...

Και μέχρι στιγμής, πετυχαίνουν να εδραιώσουν την αρνητική ψυχολογία και την εικόνα μιας επικείμενης περαιτέρω πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, με στόχο την διάσπαση και των 500 μονάδων, καθώς δεν υπάρχει στον ορίζοντα χρήμα με επενδυτικά χαρακτηριστικά για να αντισταθεί.

Σχόλιο ξένων αναλυτών

Barclays: Περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου συνέχισαν την πτώση τους από τις ανησυχίες για το πετρέλαιο και την ανάπτυξη

Οι μετοχές ως περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου υποχώρησαν καθώς υποχώρησε το πετρέλαιο ακόμα περισσότερο και οι ανησυχίες για την ανάπτυξη παραμένουν αυξημένες. Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν απότομη πτώση. Ο Nikkei υποχώρησε -3.7% στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2014, μετά από έρευνα του του Reuters Tankan που έδειξε ότι το κλίμα επιδεινώθηκε στη διάρκεια του Ιανουαρίου, ιδιαίτερα στα βιομηχανικά προϊόντα. Τα  Futures του S&P διαπραγματεύονται με πτώση -1,7% αναγγέλλοντας άνοιγμα σήμερα χαμηλότερα. Τα κέρδη της σεζόν για τις εταιρείες των ΗΠΑ έχουν ακόμα πολύ δρόμο μετά από ένα σχετικά μικτό ξεκίνημα, αλλά ο σχολιασμός από την εταιρική πλευρά θα είναι κλειδί για να καθορισθεί αν σταθεροποιεί η αίσθηση του κινδύνου.

Η φυγή προς την ποιότητα συνεχίστηκε με τις αποδόσεις για τα 10ετή UST να πέφτουν κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2015, ενώ παραμένουν τα νομίσματα των βασικών προϊόντων υπό πίεση.

Η PBOC, (Κεντρική Τράπεζα Κίνας) την Τρίτη είπε ότι θα εισφέρει περισσότερα από 600 δις γουαν μέσω τριών διαφορετικών καναλιών για να διευκολυνθεί η ρευστότητα και αναμένεται πριν από το κινεζικό νέο έτος.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ (0% m / m) ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενώ ο δομικός του Ηνωμένου Βασιλείου για το μήνα Δεκέμβριο ήταν ελαφρώς ισχυρότερος από τις προβλέψεις μας. Εμείς, εμμένουμε στην άποψη ότι ο δομικός πληθωρισμος είναι πιθανόν να διατηρήσει μια προοδευτική ανοδική τάση, αλλά δεν περιμένουμε να επιταχύνει αποφασιστικά οποιαδήποτε στιγμή σύντομα

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την ανάγκη να μην υπάρξει καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση ανέδειξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη διαπραγμάτευση. Ύστερα από πρόταση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη ο υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει ο χρόνος για τη λύση του ελληνικού προβλήματος. Μάλιστα επεσήμανε ότι το ΔΝΤ δεν έδειξε την ίδια κατανόηση με τους άλλους θεσμούς στο ζήτημα αυτό.

Με την αρωγή των τραπεζών και τα κεφάλαια που αντλήθηκαν για τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, η εγχώρια αγορά κατατάχθηκε στην πέμπτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών στην άντληση κεφαλαίων την τελευταία τετραετία, περνώντας μπροστά και από σημαντικά μεγαλύτερες αγορές, όπως αυτή της Φραγκφούρτης. Σχεδόν 53 δισ. ευρώ άντλησαν οι εισηγμένες εταιρείες από τη χρηματιστηριακή αγορά την τελευταία τετραετία, σε μία περίοδο που όμως ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε από τις 2.600 μονάδες στις 43 και ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά περίπου 20%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς μόνο πέρυσι μειώθηκε κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.

Την ύπαρξη ενός «Plan X», το οποίο είχε εκπονηθεί ως απάντηση στην περίπτωση που η Ελλάδα δεχόταν πιέσεις από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο από το ευρώ, αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία σκέψη για διπλό νόμισμα, ωστόσο σημείωσε ότι έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών. Μίλησε επίσης για μία άτυπη συμφωνία που επετεύχθη με την Κίνα για άμεσες επενδύσεις, η οποία στο τέλος ανετράπη με παρέμβαση της Γερμανίας.

Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών η θητεία της επιτροπής έχει διάρκεια δύο έτη από τη δημοσίευση της απόφασης στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» της 15ης Ιανουαρίου 2016 (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 10/2016). Η Επιτροπή Επιλογής απαρτίζεται από τα εξής άτομα: 1. Francesco Papadia - Πρόεδρος της Επιτροπής 2. Jϊlia Kiraly – Μέλος 3. Eric Rajendra - Μέλος

4. Παναγιώτης Δουμάνογλου – Μέλος 5. Αιμίλιος Αυγουλέας – Μέλος 6. Peter Yngwe - Μέλος

Aπόκτηση ποσοστού 66% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ECE-LAMDA HELLAS S.A., διαχειρίστριας εταιρείας των εμπορικών κέντρων The Mall Athens και Golden Hall, ανακοίνωσε η εταιρεία Lamda Development S.A.

Δεδομένου ότι η εταιρεία κατείχε ήδη το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω εταιρείας, η εταιρεία καθίσταται πλέον μέτοχος του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία εφεξής μετονομάζεται σε «Malls Management Services A.Ε.».

Την αναχρηματοδότηση των δανείων της Seafarm Ionian, ύψους 23,5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Νηρεύς, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας αναδιάρθρωσης των δανείων του ομίλου. Η αναχρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε μέσω εκδοθέντων ομολογιακών δανείων της Νηρεύς Α.Ε.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο 3,4% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την αναθεωρημένη ετήσια οικονομική έκθεση «World Economic Outlook» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η άνιση και αδύναμη ανάπτυξη θα αποτελέσουν τα κύρια χαρακτηριστικά της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα υπονομευτεί σημαντικά από τους κινδύνους στις αναδυόμενες αγορές.

Με ακόμη 600 δισ. γουάν (91 δισ. δολάρια) στήριξε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, εν μέσω των κλιμακούμενων πιέσεων των προηγούμενων ημερών. Η χρηματοδοτική στήριξη των κινεζικών τραπεζών πραγματοποιήθηκε μέσω της χορήγησης μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών διευκολύνσεων, προσθέτει η PBoC. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε τέλος, ως επιπλέον μέτρο στήριξης της εγχώριας οικονομίας, τη μείωση του επιτοκίου των τριμηνιαίων δανείων στο 2,75%.   

Σημαντική βελτίωση εμφάνισαν το δ’ τρίμηνο του 2015 τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της τράπεζας ανήλθε στα 908 εκατ. δολάρια ή στα 0,39 δολάρια ανά μετοχή έναντι ζημιών 1,6 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα συνολικά έσοδα κατά το ίδιο διάστημα, διαμορφώθηκαν στα 7,7 δισ. δολάρια.

Αύξηση σημείωσαν το δ’ τρίμηνο του 2015 τα καθαρά κέρδη της Bank of America, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 3,34 δισ. δολάρια ή στα 0,28 δολάρια ανά μετοχή έναντι 3,05 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Τα έσοδα παράλληλα, ενισχύθηκαν στα 19,53 δισ. δολάρια έναντι 18,73 δισ. δολαρίων προηγουμένως. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,26 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 19,82 δισ. δολαρίων.

Υπό πίεση βρίσκονται οι ναυτιλιακές εταιρείες που διαχειρίζονται containerships και οι οποίες είναι εισηγμένες στις χρηματιστηριακές αγορές. Σύμφωνα με ανάλυση της Alphaliner, οι επτά εισηγμένες εταιρείες οι οποίες ναυλώνουν τα πλοία τους στους μεγάλους liners έχασαν κατά μέσο όρο το 48% της κεφαλαιακής τους αξίας, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Αιτίες, από τη μια η κάθετη πτώση των ναύλων και από την άλλη η μείωση της αξίας των πλοίων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Alphaliner, οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Technomar στην απόφαση να αποσύρει, πέρσι το καλοκαίρι, τα σχέδιά της για δημόσια εγγραφή της εταιρείας Poseidon Containers στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Οι επτά εταιρείες που εξετάζει η Alphaliner είναι η Seaspan, Danaos, Rickmers, Global Ship, Costamare, Diana Containerships και Box Ships.

Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε τον Ιανουάριο το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, το οποίο δέχθηκε πιέσεις από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε στις 10,2 μονάδες έναντι 16,1 μονάδων τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 8 μονάδες.

«Οι προσδοκίες μεταξύ των επιχειρήσεων με έκθεση στην Κίνα, έχουν πληγεί σημαντικά» δήλωσε ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου ΖΕW.

Κατά 0,7% αυξήθηκε τον Νοέμβριο η παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η αύξηση της παραγωγής ανήλθε στο 0,8%. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2015, ο κατασκευαστικός κλάδος αναπτύχθηκε κατά 0,6% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στην Ε.Ε. Έναντι του Νοεμβρίου του 2014, η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 2,1% στην Ευρωζώνη και κατά 1,9% στην Ε.Ε.

Την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης τριών τραπεζικών μετοχών αποφάσισαν οι χρηματιστηριακές αρχές της Ιταλίας, λόγω της ραγδαίας πτώσης που κατέγραφαν. Πρόκειται για τις μετοχές των τραπεζών Monte dei Paschi, Intesa Sanpaolo και UBI Banca.

Οι ισχυρές απώλειες, οι οποίες άγγιζαν το 8%, συνιστούν απόρροια της έρευνας της ΕΚΤ επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαχειρίζονται.  



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα