Market Beat: Η ανατροπή της καθόδου στις ξένες αγορές μπορεί να περάσει και από το ΧΑ

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 10:02
UPD:10:02
REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Τα διεθνή ίσως λειτουργήσουν όπως μετά από «κακή είδηση» που είχε προεξοφληθεί

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αναμφισβήτητα τα σημαντικά γεγονότα για τις Διεθνείς Αγορές, ήταν η υποχώρηση της τιμής του αργού Πετρελαίου brent κάτω από το ψυχολογικό όριο των 30 δολαρίων το βαρέλι (τελευταία φορά είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2004), που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις σημαντικές ανησυχίες των επενδυτών για την επιβράδυνση Κινεζικής Οικονομίας και τις προεκτάσεις της. Πλην των ανησυχιών για την επιβράδυνση της Οικονομίας της Κίνας αιτία για την υποχώρηση της τιμής του Πετρελαίου είναι και τα υψηλά Πετρελαϊκά αποθέματα, αλλά και η αύξηση, πάνω από τη ζήτηση, της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ το 2015. Το Ιράν, αναμένεται να επιστρέψει στις Αγορές το 2016 και να βρεθεί έως το 2020 μέσα στις πρώτες πέντε θέσεις των χωρών παραγωγών πετρελαίου παγκοσμίως.

Η Σαουδική Αραβία προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες από την επιστροφή του Ιράν στην Αγορά θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή κατά 1 έως 1,5 εκατ. βαρέλια τη μέρα. Ήδη τα δημοσιεύματα για σκέψεις εισαγωγής ποσοστού 5% της Saudi Aramco στις Διεθνείς Αγορές από τη Σαουδική Αραβία, που αν συμβεί, θα αναδείξει την εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία Παγκοσμίως, καταδεικνύει τη σημαντική έλλειψη εσόδων, βάσει προϋπολογισμού, που βιώνουν οι Πετρελαιοπαραγωγοί, αλλά και τη συρρίκνωση των επενδυτικών funds των Χωρών αυτών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Οι ανησυχίες για την υγεία της κινεζικής οικονομίας έχει αναδειχθεί σε πρωταρχικό θέμα της φετινής χρονιάς, αναμοχλεύοντας προβλήματα για την παγκόσμια ανάπτυξη και προκαλώντας στροβιλισμό των αγορών σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, τα κέρδη από πολλά ασιατικά χρηματιστήρια παραμένουν χαμηλά. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,8% από το προηγούμενο έτος κατά το τέταρτο τρίμηνο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) εκ των σημερινών δεδομένων έδειξε, τη μικρότερη αύξηση από το 2009. Η βιομηχανική παραγωγή το Δεκέμβριο αυξήθηκε 5,9% από το προηγούμενο έτος, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για αύξηση 6,0%.

Μετά από τη σχεδόν χωρίς ανάπαυλα πτώση στο 2016 που αποτελούσε προεξόφληση της εικόνας για την Κινέζικη ανάπτυξη και με το πετρέλαιο να αντιδρά από τα πρόσφατα χαμηλά δεν αποκλείεται τα διεθνή χρηματιστήρια να περάσουν σε φάση ανατροπής της καθόδου τους.

Πιθανώς τα χθεσινά χαμηλά του 25άρη να αποτελέσουν προσωρινά σκληρό πυθμένα της καθόδου που μετράει εννέα πτωτικές συνόδους στις δέκα αυτής της χρονιάς.

Οι επενδυτές στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά χθες χωρίς την Wall Street σε λειτουργία αποφάσισαν να δώσουν χαρακτήρα συσσώρευσης στις συναλλαγές των Ασιατικών και των Ευρωπαϊκών αγορών. Οι θεσμικοί στο ΧΑ επέλεξαν να στείλουν μήνυμα στους αρμόδιους πως δεν μπορούν να περιμένουν υπομονετικά αν η διαπραγμάτευση και η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου περάσει τα χρονικά περιθώρια που είχαν τοποθετηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η μετοχή της Πειραιώς ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με τις δημοπρασίες να την οδηγούν στα 0,1880 ευρώ (-11,74%) με συνολικό όγκο 46.397.608 τεμάχια (ο υψηλότερος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων), ενώ στις 17:00 βρισκόταν στα 0,1830 ευρώ (-14,08%), με όγκο  42.959.708. Η ΑΛΦΑ οδηγήθηκε με την ελεύθερη διαπραγμάτευση στα 1,83 ευρώ (-11,17%) με συναλλαγές 11.653.888 τεμαχίων αλλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 1,87 ευρώ (-9,22%) αποφεύγοντας κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά, με συνολικό όγκο 12.865.725. Οι κινήσεις βελτίωσης της τελικής τιμής υπαγορεύουν μια διαφορετική στάση των θεσμικών σήμερα που αποκτά μεγαλύτερες πιθανότητες αν ληφθεί υπόψη η εικόνα των ασιατικών αγορών με τους βασικούς δείκτες σε άνοδο. Επίσης τα futures των δεικτών των χρηματιστηρίων του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, να δείχνουν προς ανοδικό ξεκίνημα. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Αργία

ΕΥΡΩΠΗ

Οριακές διακυμάνσεις και έντονη μεταβλητότητα εμφάνισαν κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, επηρεαζόμενα δυσμενώς από την υποχώρηση του πετρελαίου σε χαμηλό 13 ετών.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,37% στις 5.783 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,23% στις 9.523 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,52% στις 4.188 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε οριακές απώλειες 0,38% στις 328,58 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Ericsson ενισχύθηκε κατά 2,3% μετά την αναβάθμιση της σύστασης σε «buy» από την Nordea Markets. Κέρδη της τάξης του 6% εμφάνισε και η Adidas, λόγω της πρόσληψης του Κάσπερ Ρόστεντ στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή. Η μετοχή της γαλλικής Casino υποχώρησε κατά 9% στον απόηχο της απειλής της Standard & Poor's για υποβάθμιση των ομολόγων της στην κατηγορία «σκουπίδια». Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες κατακρημνίστηκαν κατά 5% , με την Banca Monte dei Paschi di Siena να κινείται στο -12%. Πτώση άνω του 3% σημείωσαν και οι πορτογαλικές τράπεζες.

Η τιμή του πετρελαίου, μετά την προαναγγελία αύξησης της ιρανικής παραγωγής, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 διολισθαίνοντας στα 28 δολάρια/βαρέλι.

Σε χαμηλό πέντε ετών υποχώρησαν και οι ασιατικές μετοχές, καθώς ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε απώλειες κατά 1,12%. Στον αντίποδα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 2.913,84 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν κινήθηκε ανοδικά κατά 1,52% στις 489,43 μονάδες. 

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ενώπιον των αρμόδιων εποπτικών αρχών αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα η διοίκηση της Renault, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την παραβίαση των ορίων εκπομπής ρύπων. Σημειώνεται ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, κατά τη διάρκεια πρόσφατων ελέγχων στα εργοστάσιά της, αποδείχθηκε ότι παραβίαζε συστηματικά τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εκπομπής ρύπων, σε μία υπόθεση η οποία παραπέμπει έντονα στο σκάνδαλο της Volkswagen.

Μέχρι στιγμής, οι γαλλικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία, κάτι το οποίο αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά την τελική αξιολόγηση των ευρημάτων. Παρ' όλα αυτά, η Renault ανακοίνωσε την αύξηση των πωλήσεών της κατά 3,3% το 2015, εκφράζοντας την αισιοδοξία της και για το νέο έτος. 

Περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτική της ΕΚΤ αναμένει το 60% των οικονομολόγων, σύμφωνα με νέα έρευνα του πρακτορείου Bloomberg. Η αύξηση της προσδοκίας για νέα μέτρα εκ μέρους του Μάριο Ντράγκι εδράζεται στη ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία υπονομεύει την ανάκαμψη του πληθωρισμού και της οικονομίας. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό τον Δεκέμβριο ανερχόταν στο 40%.

Το 57% των οικονομολόγων αναμένει επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ το 53% μία νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο τον Δεκέμβριο υποχώρησε στο -0,3%. «Εάν η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα ίδια επίπεδα, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μείνει άπραγη» επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea Markets, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν νέα μέτρα τον Μάρτιο».

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της αξίας του, υποχωρώντας ακόμη και στα 28 δολάρια ανά βαρέλι. Μεταξύ των οικονομολόγων, το 45% εκτιμά ότι τα πρόσθετα μέτρα θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, το 45% τον Ιούνιο και το 10% τον Σεπτέμβριο.  

ΧΑ

Επιτάχυνση στην πτώση από ασύμμετρες πιέσεις σε Τράπεζες και ΔΕΗ

Οι θεσμικοί του ΧΑ εμφάνισαν από το ξεκίνημα τη διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων στο σύνολο των μετοχών των ελληνικών χαρτοφυλακίων τους, με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε μικρό καθοδικό χάσμα. Πριν όμως συμπληρωθεί μια ώρα συναλλαγών οι απώλειες του 25άρη ήταν πάνω από -3% και στις 12:26 οι απώλειες του έφθασαν στο -6,36%. Ήταν το ελάχιστο μέρας στις 147,93 μονάδες και μάλλον το ελάχιστο της τρέχουσας πτώσης που κρατά από την αρχή του χρόνου.

Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης η εγγραφή νέου ελάχιστου στο βίο του για τον 25άρη, πολύ κάτω από το ελάχιστο του Αυγούστου. Μετά την εγγραφή του ωστόσο, οι τιμές απέκτησαν μικρή αλλά σταθερή ανοδική κλίση, που ελάττωνε το ποσοστό της μέγιστης πτώσης. Αρκετά  (10) blue chip έχουν μεταβολές από -2,0% και πάνω. Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές στο κλείσιμο για το ΧΑ. 

Με τζίρο ανώτερο του προηγούμενου, στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας με κυριαρχία των σειρών Φεβρουαρίου και με σχετικά μεγάλη για την εποχή ημερήσια διακύμανση, στο τέλος των δημοπρασιών το κλείσιμο έφερε την ενάτη μετά από δέκα συνόδους πτωτική κατάληξη του 2016. Ο FTSEM κλείνοντας στο -9,42% δέχθηκε σήμερα το πλήγμα από την πτώση της μετοχής της ΑΤΤ την πρώτη μέρα εισόδου των μετοχών από την ΑΜΚ.

Οι νικητές της ημέρας από τα blue chip είναι με θετική μεταβολή οι ΕΕΕ +1,56%, ΜΠΕΛΑ +1,04%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,82%, ΤΙΤΚ +0,77%, ΛΑΜΔΑ +0,54% και ΜΟΗ +0,11%. Απώλειες κάτω του -1% εμφάνισαν ΑΡΑΙΓ ΜΕΤΚ ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ ενώ 0% έκλεισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ.  Πτώση από -3% ως -11,8%  εμφάνισαν οι ΠΕΙΡ -11,74%  από -13,77%, ΕΤΕ -10,41% από -6,60%, ΑΛΦΑ -9,22% από -4,19%, ΕΥΡΩΒ -11,40%, ΔΕΗ -6,23% από -3,55%, ΤΕΝΕΡΓ -3,54%, ΕΧΑΕ -3,97%, οι μεταβολές των υπολοίπων ήταν από -1,0% ως -3%. 

Η στατιστική εικόνα δεν άλλαξε πολύ όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (17 από 20) έναντι των ανοδικών (6 από 2) με 2 από 3 αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας 11 από 4 είχαν κέρδη.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,10%, ο CAC είχε μεταβολή -0,20%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,44%. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -2,74% και έφθασε στις 543,13 από 558,45 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 151,41 από 157,98  με μεταβολή -4,16%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ κατά 1,8 μονάδες προς τα πάνω και  του 25άρη κατά 0,6 της μονάδας. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Ασφαλειών +5,38% από +1,54%, Τροφίμων Ποτών +1,56% από -2,08%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,21% από -0,12%, Κατασκευές Υλικά +0,69% από -1,39%, και Πετρελαίου Αερίου +0,07% από -0,45%. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους  κλάδους των Τραπεζών -11,14% από -6,09%, ο FTSEM -9,42% από -2,03%, Υγείας -9,70% από +2,68%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,40% από -2,09%, ο 25άρης -4,16% από -3,61%, Κοινής Ωφέλειας -4,03% από -2,38%, ο ΓΔ -2,74% από -2,70%, Πρώτων Υλών -2,26% από -3,38%, Ακίνητης Περιουσίας -1,98% από -1,07%, Τεχνολογίας -1,92% από -0,64%, Τηλεπικοινωνιών -1,91% από -2,97%, Ταξίδια Αναψυχή -1,54% από -2,68%, Εμπορίου -1,11% από -2,90%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,92% από -0,69%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες  Χημικών 0,00% από -0,74%, και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,661 από 74,227 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,651 από 1,346 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 76,387 από 71,574 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,155 από 0,986 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,391 από 42,962 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 148,328 από 97,119 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 29 από 27 των καθοδικών σε 76 από 64 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 23 από 20.

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί χθες από το άνοιγμα ως το τέλος  των συναλλαγών με πιέσεις που διαμόρφωσαν μεγάλη διακύμανση, έδωσαν στις τιμές του 25άρη απώλειες,  κινώντας τον από τις 157,29 ως τις 147,93 μονάδες. Στο πρώτο μέρος σε δυο ώρες του προκάλεσαν πτώση πάνω από -6,3% και κατόπιν, τον ανάγκασαν σε μικρής κλίσης ανοδική κίνηση μεταξύ της κατώτερης ημέρας και της τιμής κλεισίματος στις 151,41 μονάδες με μεταβολή -4,16%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,599 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 4102 ΣΜΕ Φεβρουαρίου με ανώτερο μέρας τις 159,00 μονάδες και κατώτερο τις 148,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 152,50 μονάδες, με τον 25άρη στο -4,16%.  Άλλαξαν επίσης χέρια 179 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου. Ανώτερο μέρας σε αυτή τη σειρά ήταν οι 154,75 μονάδες και κατώτερο οι 148,50. Η τιμή εκκαθάρισης της τρέχουσας σειράς ορίστηκε στις 152,00 μονάδες με 13.236 ανοικτές θέσεις και για την επόμενη στις 152,75 με 152 ανοικτές θέσεις.

Οι  θεσμικοί του ΧΑ εμφάνισαν από το ξεκίνημα τη διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων στο σύνολο των μετοχών των ελληνικών χαρτοφυλακίων τους, με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε μικρό καθοδικό χάσμα. Πριν όμως συμπληρωθεί μια ώρα συναλλαγών οι απώλειες του 25άρη ήταν πάνω από -3% και στις 12:26 οι απώλειες του έφθασαν στο -6,36%. Ήταν το ελάχιστο μέρας στις 147,93 μονάδες και μάλλον το ελάχιστο της πτώσης που κρατά από την αρχή του χρόνου.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν ανοδικές σήμερα Τρίτη, καθώς οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ενισχύθηκαν μετά από τα στοιχεία που δείχνουν προς πιο αργή κινεζική οικονομική ανάπτυξη, τα οποία γέννησαν ελπίδες για νέα μέτρα στήριξης από το Πεκίνο.

Τα futures αποκαλύπτουν ότι οι αγορές της Ευρώπης αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Ασίας. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,8% από το προηγούμενο έτος κατά το τέταρτο τρίμηνο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) εκ των δεδομένων της Τρίτης έδειξε, τη μικρότερη αύξηση από το 2009. Η βιομηχανική παραγωγή το Δεκέμβριο αυξήθηκε 5,9% από το προηγούμενο έτος, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για αύξηση 6,0%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ψηλότερα 0,8%, ανακάμπτοντας από το χαμηλό τεσσάρων ετών που άγγιξε νωρίτερα.

Οι μετοχές Σαγκάη από τον SSEC, που έπεσε σε χαμηλό 13 μηνών τη Δευτέρα, αφού ταλαντώθηκε μέσα και έξω από το αρνητικό πεδίο κερδίζει περισσότερο από 2,7%.

Οι ανησυχίες για την υγεία της κινεζικής οικονομίας έχει αναδειχθεί σε πρωταρχικό θέμα της φετινής χρονιάς, αναμοχλεύοντας προβλήματα για την παγκόσμια ανάπτυξη και προκαλώντας στροβιλισμό των αγορών σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, τα κέρδη από πολλά ασιατικά χρηματιστήρια παραμένουν χαμηλά.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi ήταν στο +0,60% και οι μετοχές της Μαλαισίας αυξήθηκαν 0,2% ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν σχεδόν επίπεδος αρχικά και κατέληξε στο δεύτερο μέρος στο +0,55%.

Καθώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνου έχει αποψυχθεί ελαφρά, ώθησε το δολάριο ΗΠΑ ψηλότερα κατά 0,3% αγοράζοντας 117,64 γιεν μετά από την ολίσθηση την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλό 4-1 / 2 μηνών των 116,51 έναντι του ασφαλούς καταφύγιου όπως θεωρείται το ιαπωνικό νόμισμα.

Το ευρώ υποχώρησε 0,1% στα 1,0886 δολάρια. Στην αγορά εμπορευμάτων, το μπρεντ LCOc1 ήταν πάνω κατά 1,5% στα 29,00 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτοντας από τις πρόσφατες απότομες απώλειες.

Ακόμα, το Brent παρέμεινε πλησίον του χαμηλού 13 ετών των 27,67 δολαρίων τη Δευτέρα από τις ανησυχίες σχετικά με την επιστροφή των ποσοτήτων ιρανικού αργού σε αγορά που την μαστίζει  ήδη η υπερπροσφορά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Οι Ξένες Αγορές σίγουρα μας επηρεάζουν αρνητικά, παρόλα αυτά η Αγορά κατάφερε να περάσει σημαντικά προβλήματα και ειδικά τον κίνδυνο του "GREXIT" δύο φορές, μία το 2012 και άλλη μία το 2015 και πλέον της μένει να καταφέρει μέσα στο επόμενο διάστημα να κλείσει την αξιολόγηση, που ουσιαστικά θα αλλάξει τα δεδομένα στην Οικονομία.

Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης, ο Τραπεζικός κλάδος θα καταφέρει να πάρει περαιτέρω ρευστότητα μέσω των ομολόγων, το spread θα πέσει αισθητά, μιας και θα έχουμε αναβαθμίσεις από τους Ξένους Οίκους, ενώ το ίδιο το Κράτος θα πάρει τις δόσεις που θα του δώσουν ανάσες ρευστότητας που τόσο του λείπει. Από την άλλη θα έχουμε και συμμετοχή στο "QE" ενώ το ΕΣΠΑ θα μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη, μιας και στην παρούσα ο Τραπεζικός κλάδος δεν έχει αυτή την δυνατότητα.

 

Όσο η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί, τόσο η ανασφάλεια θα μεγαλώνει και η Οικονομία θα βυθίζεται μέρα με την μέρα, ενώ η όποια αρνητική είδηση, όπως αυτή της EL DORANDO, λειτουργεί άμεσα αρνητικά στην ψυχολογία των όποιων επενδυτών.

Σίγουρα η Κυβέρνηση "έχει πέσει στα βαθειά", μιας και έχει να λύσει σημαντικά θέματα, παρόλα αυτά η καθυστέρηση είναι σημαντική ξέροντας ότι δεν έχει χρόνο και ρευστότητα.

Από την άλλη, η προσφορά για τον ΟΛΠ ήταν μόνο αυτή της COSCO και προφανώς σε πολύ χαμηλό τίμημα που δεν μάθαμε, μιας και οι δηλώσεις ήταν πως θα περιμένουμε απλά μία βελτιωμένη προσφορά τις επόμενες μέρες.
Καλώς ή κακώς ο χρόνος είναι πάντα χρήμα και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 147 μονάδες είναι κοντινή στήριξη, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας ανοδικής αντίδρασης, είναι καθ΄ οδόν οι 130 μονάδες (!)

Σχόλιο ξένων αναλυτών

Barclays: Οι μετοχές Κίνα ενισχύθηκαν παρά την επιβράδυνση του ΑΕΠ

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν ως επί το πλείστον ανοδικές μετά από μια υποτονική διαπραγμάτευση στις Ευρωπαϊκές αγορές με χαμηλούς όγκους, λόγω της αργίας των ΗΠΑ. Οι Κινέζικες αγορές οδήγησαν την άνοδο στον απόηχο του ΑΕΠ και μετά τα δεδομένα της βιομηχανικής δραστηριότητας, ωθώντας άλλες ασιατικές μετοχές υψηλότερα.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν, και τα ΣΜΕ κινούνται πάνω από τα 28 δολάρια παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την αύξηση της προσφοράς μέσω των ιρανικών πετρελαίων μετά τη χαλάρωση των κυρώσεων. Οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα γιατί η αποστροφή του κινδύνου παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, όπως υποδεικνύεται από την περαιτέρω αύξηση του VIX που είναι "μετρητής φόβου".

Η αύξηση του 4ου τριμήνου του ΑΕΠ της Κίνας ήταν ελαφρώς ασθενέστερη από ό, τι εκτιμούσε η συναίνεση στο 6,8% y / y (συναίνεση 6,9%, η Barclays 6,6%) θέτοντας το ΑΕΠ στο 6,9%, για το σύνολο του έτους σε μια αντανάκλαση της επιβράδυνσης πραγματικής δραστηριότητας. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε στο 5,9% y / y ενώ οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν σταθερές στο 10,7% y / y το Δεκέμβριο.

Ο VIX έχει οδηγηθεί πάνω από το 20 κάθε ημέρα διαπραγμάτευσης εκτός από μια  στο 2016 και τώρα είναι στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ανοικτό αφήνει το ΤΑΙΠΕΔ το ενδεχόμενο να παραταθεί η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Cosco προκειμένου να επιτύχει αύξηση του τιμήματος για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.

Οπως δηλώνουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, αύριο συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να εξεταστεί η βελτιωμένη πρόταση της Cosco. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να κρατήσουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών και δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση ότι το ΔΝΤ έχει εκφράσει ενστάσεις για την πρόταση της κυβέρνησης ως προς το ασφαλιστικό, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του ζητώντας να γίνει σαφές από την πλευρά του Ταμείου, αν οι διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες είναι επίσημες και προέρχονται από το ΔΝΤ ή πρόκειται για δημοσιογραφικές διαρροές.

Τη συνέχιση της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος προς τις εταιρείες Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-2,00% και Αλουμίνιον Ελλάδας αλλά και την παύση των απειλών εκ μέρους της ΔΕΗ ΔΕΗ-6,23% για διακοπή της προμήθειας, αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατόπιν της προσφυγής των δύο εταιρειών εναντίον της Επιχείρησης. Παράλληλα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεσμεύεται για την αποσαφήνιση του πλαισίου συνεργασίας των δύο εταιρειών αλλά και για τη διασφάλιση των συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στην αγορά.

Ως ένα «πρώτο βήμα» χαρακτηρίζει την κατάρτιση 50 Ελλήνων φοροελεγκτών στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, ο οποίος σε συνέντευξη στη «Ν» τονίζει ότι εφόσον το ζητήσουν οι ελληνικές αρχές προτίθεται να στείλει κλιμάκιο Γερμανών ειδικών για επιτόπιες συμβουλές στην Ελλάδα. «Δείχνουμε στους φοροδιαφεύγοντες ότι οι ερευνητές μας πραγματικά εργάζονται για τον εντοπισμό τους» και «δίνουμε κίνητρα στους φοροελεγκτές μας» αναφέρει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τις βασικές κατευθύνσεις στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στη χώρα του.

Δεν θα αυξηθεί το 2016 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. «Τα φορολογικά έσοδα του 2015 δείχνουν ότι πήγαμε πολύ καλύτερα από το 2014 και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε σε επιπλέον φορολογία», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Στύλιου. «Δεν σχεδιάζουμε μέσα στο 2016 να αυξήσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, διότι τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 έχουν εισπραχθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Οι κίνδυνοι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι υπαρκτοί και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, ανέφερε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «A Financial Crisis Manual - Reflections and the RoadAhead» (Εγχειρίδιο Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων) σε επιμέλεια των Δ. Θωμάκου, Π. Μονοκρούσου και Κ. Νικολόπουλου.  Στάθηκε δε στην ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης μέσα από την ολοκλήρωση του προγράμματος αξιολόγησης, που θα επιφέρει, όπως εξήγησε, την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η Ελλάδα «παρά τα λεγόμενα από τις Κασσάνδρες» γυρίζει σελίδα οριστικά προς το καλύτερο εκτίμησε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου «A Financial Crisis Manual: Reflections and the Road Ahead» το οποίο επιμελήθηκαν οι Δημήτρης Θωμάκος, Πλάτωνας Μονοκρούσος και Κοσμάς Νικολόπουλος. Ο κ. Καραμουζης επισήμανε ότι οι διαφορές με την Ευρωπαϊκή Ένωση γεφυρώνονται σε πνεύμα συνεννόησης, ενώ οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Να κινηθούν νομικά εναντίον της Volkswagen σχεδιάζουν δεκάδες μέτοχοι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αξιώνοντας αποζημιώσεις για την πτώση της τιμής των μετοχών, λόγω του σκανδάλου εκπομπής ρύπων. Σύμφωνα με τη νομική εταιρεία, η οποία ανέλαβε την υπόθεση, η προσφυγή θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στο περιφερειακό δικαστήριο του Μπρούνσβικ. Η νομική εταιρεία εκπροσωπεί 66 θεσμικούς επενδυτές από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.  

Κλειστή παρέμεινε χθες η Wall Street, λόγω της εθνικής εορτής προς τιμήν του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως εθνική αργία στις ΗΠΑ, καθώς συμπίπτει - στο περίπου - με την ημέρα γέννησης του Λούθερ Κινγκ (15/1/1929). 

Αποθέματα ξένου συναλλάγματος, συνολικής αξίας 628,98 δισ. γουάν (95,6 δισ. δολαρίων) διάθεσε προς πώληση τον Δεκέμβριο η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC). Oι πωλήσεις του Δεκεμβρίου ακολούθησαν την πώληση αποθεμάτων 221,27 δισ. γουάν τον Νοέμβριο, σε μία προσπάθεια συγκράτησης των πτωτικών τάσεων του κινεζικού νομίσματος.

Αισιόδοξος ότι η αγορά πετρελαίου θα ξεκινήσει να ανακάμπτει εντός του 2016 εμφανίστηκε ο ΟΠΕΚ, εκτιμώντας ότι οι χαμηλές τιμές θα οδηγήσουν σε περιορισμό της παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες – μη μέλη του Οργανισμού θα εξαναγκαστούν σε περιορισμό της παραγωγής τους κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως.

Πακέτο μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνοντας ότι η γαλλική οικονομία βρίσκεται σε «κατάσταση ανάγκης». Το σχέδιο του Γάλλου προέδρου, οι λεπτομέρειες του οποίου θα παρουσιαστούν τις αμέσως επόμενες ώρες, περιλαμβάνει τη δημιουργία 500.000 θέσεις σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, πρόσθετες επιδοτήσεις στις μικρές επιχειρήσεις και δράσεις για την τόνωση της μαθητείας.

Την περικοπή 1.050 θέσεων εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε η Tata Steel, εξαιτίας της διαρκούς πτώσης της τιμής του χάλυβα.

«Παρότι πρόκειται για σκληρές αποφάσεις, είναι απολύτως αναγκαίες εν μέσω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Tata Steel, και κάλεσε την Κομισιόν να λάβει μέτρα εναντίον της «άδικης» εισαγωγής χάλυβας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα