Σε στάση αναμονής η αγορά

Καταλύτης η απόφαση της Fed για τα επιτόκια
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:13

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ κατεύθυνσης βρέθηκε η Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ την ερχόμενη εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική.

Ο Dow Jones απέτυχε στην προσπάθειά του να αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, λόγω ανησυχιών για τις τιμές του πετρελαίου και των επιπτώσεων του «Κατρίνα». Συνολικά έχασε 52,54 μονάδες, ποσοστό 0,50%, φθάνοντας στις 10.544,90 μονάδες. με απώλειες 22,42 μονάδων, ποσοστό 1,03%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.149,33 μονάδες.

Η ποικιλία παραγόντων που συντρέχουν το τρέχον διάστημα δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για τους επενδυτές. Ακόμη και με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα ιστορικά υψηλά, οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για το κόστος ενέργειας και υπάρχει έλλειψη διαφάνειας για τις οικονομικές επιπτώσεις του «Κατρίνα».

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα και όπως αναμένεται θα συνεχίσει τις 15μηνες αυξήσεις των επιτοκίων. Παρόλα αυτά μερικοί επενδυτές ακόμη προσδοκούν για μια στάση εν μέσω της αβεβαιότητας για τον «Κατρίνα».

Οι αναλυτές αναμένουν μια αύξηση της τάξης του 0,25% από τη Φέντεραλ Ριζέρβ την ερχόμενη Τρίτη αλλά θα εστιάσουν στις συνοδευτικές δηλώσεις της απόφασης για τις οικονομικές επιπτώσεις του τυφώνα.

Oι πρόσφατες ανακοινώσεις οικονομικών αναφορών καλύπτουν μια περίοδο που προηγείται των επιπτώσεων του τυφώνα «Κατρίνα», συνιστώντας σταθεροποίηση της οικονομίας στο τέλος του καλοκαιριού.

Ως εκ τούτου οι επενδυτές αναμένεται να τηρήσουν στάση αναμονής μέχρις ότου αρχίσουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας πιο ξεκάθαρες αναφορές για τις επιπτώσεις του «Κατρίνα».

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν, καθώς μετοχές επενδυτικών τραπεζών όπως της UBS ευνοήθηκαν από τα κέρδη ρεκόρ της Lehman Brothers αλλά το άλμα 2% των τιμών του πετρελαίου περιόρισε τα κέρδη.

Οι παρατηρητές της αγοράς βρίσκονται ακόμη στη διελκυστίνδα μεταξύ των ρίσκων και των πλεονεκτημάτων του τυφώνα που θα δημιουργηθούν για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να υποχωρούν από τα σημερινά υψηλά, προβλέπεται ότι η ανοικοδόμηση της περιοχής θα παρατείνει τον τρέχοντα κύκλο για ολόκληρη την αμερικανική οικονομία, εκτιμούν αναλυτές της Merrill Lynch. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips αυξήθηκε κατά 0,3% στις 1.205,3 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα