Ιαπωνία: Πιο αισιόδοξοι οι καταναλωτές τον Αύγουστο

Μετά την αύξηση των μσθών
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2005 10:52

ΛΙΓΟΤΕΡΟ απαισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι Ιάπωνες καταναλωτές τον Αύγουστο, για δεύτερο μήνα, καθώς αυξήθηκαν οι μισθοί και βελτιώθηκαν οι προοπτικές απασχόλησης, τονώνοντας τις προσδοκίες ότι οι δαπάνες των καταναλωτών, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των οικογενειών, με δύο ή περισσότερα μέλη, αυξήθηκε στο 48,4 από 48,1 που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, στο Τόκυο. Συνολικά, η εμπιστοσύνη, συμπεριλαμβανομένων και των νοικοκυριών με ένα μέλος, αναρριχήθηκε στο 48,4 από 48,2 που ήταν τον Ιούλιο. Ειδικότερα στο Τόκυο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξήθηκε στο 49,1 από 48,4.

Τα στοιχεία στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, δείχνουν αύξηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Ιάπωνες, οι οποίοι στις 11 Σεπτεμβρίου επιβράβευσαν τον πρωθυπουργό, Junichiro Koizumi, με τη συντριπτική εκλογική του νίκη. Οι αυξήσεις των μισθών, όπως είναι φυσικό, τονώνουν τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της ιαπωνικής οικονομίας, βοηθώντας έτσι τις πωλήσεις των εταιρειών λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης και της Tiffany & Co.

Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας για κάθε 100 αιτήσεις, αυξήθηκε στο 97 τον Ιούλιο και στα υψηλότερα επίπεδα περίπου 13 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας. Οι μισθοί, σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε οκτώ μήνες, τον Ιούλιο.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το γιέν έναντι του δολαρίου, στα 110,56 από 110,38 που ήταν χθες. Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, ανεβάζοντας τον Topix, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2001, Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν μετά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα