Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Οι θεσμοί θα επιστρέψουν την προσεχή εβδομάδα στην Ελλάδα για να ξεκινήσουν την πρώτη αξιολόγηση, εφόσον η κυβέρνηση στείλει προηγουμένως βασικά δημοσιονομικά στοιχεία, κυρίως σχετικά με το συνταξιοδοτικό.
«Σοβαρή η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αλλά πρέπει να δούμε αν είναι και βιώσιμη» είπε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, με τον επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ να «προειδοποιεί» πως εάν παραταθεί η διαδικασία αξιολόγησης, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας.
Η χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες μπορεί να μην οδήγησε σε αποφάσεις, δεν αναμένονταν άλλωστε, ωστόσο δόθηκε η ευκαιρία στους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα που θεωρούνται σημαντικά για τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων και μηνών, αλλά και να επιβεβαιωθεί επισήμως πλέον πως η Ελλάδα αίρει τις αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Καταρχήν για όλους τους αξιωματούχους αλλά και τους υπουργούς της Ευρωζώνης, το ασφαλιστικό είναι το σημαντικότερο θέμα της πρώτης αξιολόγησης, εκεί θα εστιάσουν το βάρος τους και προφανώς και τις πιέσεις τους στη διάρκεια των συζητήσεων που θα γίνουν αρχικά σε τεχνικό και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο.
Η αξιολόγηση μπορεί να πάρει χρόνο λόγω της πολυπλοκότητας των θεμάτων, ωστόσο με τις απαντήσεις τους οι αξιωματούχοι άφησαν καθαρά να εννοηθεί ότι από την κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η διάρκεια.
Από τη χθεσινή συνεδρίαση προκύπτει ακόμη ότι θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γιατί το θέλουν πολλές χώρες, κυρίως του βορρά, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση πλέον θεωρεί την παρουσία του διεθνούς οργανισμού χρήσιμη.
Βιώσιμο ασφαλιστικό
Στη συνεδρίαση κάποιες χώρες με αφορμή τον τραπεζικό τομέα ζήτησαν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου για την αποπολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα και κυρίως να μην αναμιγνύεται στην επιλογή των διοικήσεων των τραπεζών.
Οπως επισήμανε ο κ. Ντέισελμπλουμ, στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε η νέα φάση στην οποία έχει εισέλθει το ελληνικό πρόγραμμα μετά την επιτυχή εφαρμογή του τους προηγούμενους μήνες. Πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει μόλις η κυβέρνηση στείλει τις πληροφορίες που ζητούν οι θεσμοί σχετικά με τον συνταξιοδοτικό τομέα και γενικότερα το δημοσιονομικό. Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί πήγε ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι οι θεσμοί θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα αν πάρουν έγκαιρα τα στοιχεία. Πάντως και οι δύο απέφυγαν να αναφερθούν σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς ζητούν.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ φρόντισε από την πλευρά να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση, καλώντας την να κάνει γρήγορα γιατί, όπως είπε, υπάρχουν δανειακές ανάγκες ύψους 4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Ορισμένες, όπως είπε, θα μπορούσαν να μεταφερθούν, αλλά αυτό δεν θα ήταν καλό για την εμπιστοσύνη που επιδιώκει να αποκαταστήσει η κυβέρνηση έναντι των αγορών.
Αναφορικά με την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ο κ. Ντέισελμπλουμ τη χαρακτήρισε «σοβαρή», ωστόσο πρόσθεσε ότι «θα πρέπει τώρα να εξετάσουμε αν είναι και οικονομικά βιώσιμη, γιατί σήμερα το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα στηρίζεται πολύ στον προϋπολογισμό».
Για τη διάρκεια της αξιολόγησης ο κ. Ντέισελμπλουμ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξαν ότι έχει δρόμο, ο πρώτος μίλησε για μήνες, ο δεύτερος είπε ότι θα πάρει κάποιο χρόνο. Πάντως ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι προσωπικά θα ήταν ευτυχής εάν τελείωνε νωρίς η αξιολόγηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό που τόνισε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του Εurogroup ήταν ότι το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ έχει τελειώσει για όλους, και για τους εταίρους αλλά και την κυβέρνηση, που μέσω του κ. Τσακαλώτου διαμήνυσε ότι επιθυμεί την παρουσία του διεθνή οργανισμού στο πρόγραμμα. Βέβαια δεν παρέλειψε ο κ. Ντέισελμπλουμ να υπενθυμίσει τις προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για να συμμετάσχει, που είναι: Η δημοσιονομική εξυγίανση και τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ασφαλιστικό και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Σχετικά με το χρέος είπε ότι η εξέταση της βιωσιμότητας θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα σχετικά με τα δημοσιονομικά και το συνταξιοδοτικό. Ερωτηθείς σχετικά με τη διάρκεια της αξιολόγησης, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε πως «η αίσθηση που έχω είναι ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει το πρόγραμμα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη», προσθέτοντας ότι μίλησε με τον κ. Τσακαλώτο τόσο στο Αμστερνταμ την Τρίτη όσο και χθες στις Βρυξέλλες, όπου του επανέλαβε αυτή την αποφασιστικότητα. «Πρέπει να συγχαρώ την κυβέρνηση γιατί έκανε πολλή δουλειά αφότου έκλεισε η συμφωνία» τόνισε.