Μεξικό: Οι επιχορηγήσεις θα μειώσουν την επίδραση του «Katrina»

Λέει ο πρόεδρος της χώρας Vicente Fox
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2005 09:31

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Μεξικό, Vicente Fox, είπε, ότι η απόφασή του να επιδοτήσει τις τιμές των καυσίμων, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina», θα περιορίσει την οικονομική επίδραση της καταιγίδας και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο για ανάπτυξη 3,5% φέτος.

Στην επιδότηση των καυσίμων προχώρησε ο πρόεδρος του Μεξικό, Vicente Fox, κίνηση η οποία θα περιορίσει την επίδραση από τον τυφώνα «Katrina».

Ο ηλικίας 63 ετών πρόεδρος, που επιδιώκει να διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές ενεργείας στο εσωτερικό της χώρας, είπε αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα πουλήσει αέριο στις εταιρείες και στους καταναλωτές, κάτω από το κόστος, ενώ θα δαπανήσει 870 εκατ. δολ. στο πρόγραμμα που λήγει στο τέλος του έτους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, Petroleos Mexicanos.

«Θα απαλύνουμε την επίδραση του φυσικού αερίου», είπε χθες ο Fox, μιλώντας στο Bloomberg News και συνέντευξη που παραχώρησε από τα γραφεία της χώρας στον ΟΗΕ, στη Ν. Υόρκη, συμπληρώνοντας: «Ετσι, αυτή η επίδραση δεν θα αγγίξει την οικονομία του Μεξικό».

Η απόφαση του Fox υπογραμμίζει μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της κυβέρνησής του την ανικανότητα να πείσει το Κογκρέσο να ανοίξει τη βιομηχανία ενεργείας στις ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με τον Federico Estevez, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Μεξικό, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Μέξικο Σίτι.

Το Μεξικό, η έκτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής αργού πετρελαίου δεν έχει κάνει αρκετές επενδύσεις για να πάρει αέριο από το δικό της και βασίζεται στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ για να καλύψει το 20% των αναγκών της. Επίσης, η χώρα βασίζεται στις εισαγωγές βενζίνης των ΗΠΑ για να καλύψει το 25% της εσωτερικής ζήτησης, επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να παράσχει κεφάλαια για την επέκταση της δυναμικότητας των διυλιστηρίων της.

Ο Fox, πρώην στέλεχος της Coca-Cola Co., του οποίου η εκλογή το 2000 έθεσε τέλος στη διακυβέρνηση επί επτά δεκαετίες ενός μόνο κόμματος στο Μεξικό, αντιμετωπίζει την αντιπολίτευση στο Κογκρέσο, που απέρριψε τις προτάσεις του για άνοιγμα της βιομηχανίας ενεργείας σε ιδιωτικές επενδύσεις και καταψήφισε την πρωτοβουλία του να μειώσει την εξάρτηση του κράτους στα εισοδήματα από το πετρέλαιο, με την αύξηση της φορολογίας τροφίμων και των φαρμάκων.

«Με το Κογκρέσο χωρισμένο σε τρία κόμματα, το κάθε ένα από τα οποία δεν έχει εμπιστοσύνη στο άλλο, ο Fox δεν μπορεί να περάσει τη νομοθεσία», ανέφερε ο James Wilkie, καθηγητής ιστορίας στο UCLA στο Λος Αντζελες, σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Πέρυσι η οικονομία του Μεξικό αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,4%, τον ταχύτερο κατά τη θητεία του Fox, μετά από ανάπτυξη 1,3% το 2003 και 0,8% το 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα