Διπλό στοίχημα βάζει η Μetro για το 2016

Προσαρμογή του δικτύου Αφοί Βερόπουλοι - Ανάπτυξη των mini cash & carry
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 13:04
UPD:13:05

Η Metro ΑΕΒΕ βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της εξαγοράς της ελληνικής δραστηριότητας της Βερόπουλος.

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Ως χρονιά έντονης επέκτασης του δικτύου της χαρακτηρίζεται το 2016 για τη Metro ΑΕΒΕ, η οποία βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της εξαγοράς της ελληνικής δραστηριότητας της Βερόπουλος, ενώ και σε ό,τι αφορά το κανάλι της χονδρικής επεξεργάζεται νέα μοντέλα καταστημάτων.

Σχετικά με το κλείσιμο της περσινής χρήσης, η αλυσίδα επέτυχε τόνωση του τζίρου της στα 735 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση της τάξεως του 5,4% έναντι του 2014, η οποία κατανέμεται ισοδύναμα και στα δύο κανάλια που δραστηριοποιείται.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με το deal για την απόκτηση του εγχώριου δικτύου της Βερόπουλος, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», έως το τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στο βαθμό που δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή, οι διαδικασίες αναμένεται να επισπευσθούν ακόμα περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής εκκρεμεί και η τελική υπογραφή της συμφωνίας με τις τράπεζες. Πάντως, με την εκταμίευση περί των 15 εκατ. ευρώ έχει αρχίσει η διαδικασία αποπληρωμής υποχρεώσεων της Βερόπουλος, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται εκ νέου οι συμφωνίες με τους προμηθευτές και να γεμίζουν τα ράφια των καταστημάτων.

Σημειώνεται ότι οι ετήσιες συμφωνίες με τους προμηθευτές, για το 2106, θα γίνουν με τη νέα διοίκηση της Metro ΑΕΒΕ, στο βαθμό που τελεσφορήσει η εξαγορά.

Η αναδιάρθρωση του δικτύου

Παράλληλα, με γνώμονα ότι η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση 180 καταστημάτων της Βερόπουλος από τη Μετρό, η οποία έχει ήδη παρουσία στη λιανική με 64 σημεία (My Market), τη δεδομένη περίοδο εξετάζεται ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση του δικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Metro, υπογραμμίζουν ότι «ο αριθμός των καταστημάτων που θα διακόψουν την λειτουργία τους βαίνει μειούμενος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και φέρεται να εστιάζεται σε μικρά σημεία πώλησης».

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «οι θέσεις εργασίας παραμένουν εξασφαλισμένες, καθώς οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλα καταστήματα του δικτύου». Μάλιστα, μόλις κλειδώσει και σε τυπικό επίπεδο η συμφωνία, η διοίκηση της Μετρό προγραμματίζει ενημέρωση όλων των εργαζομένων προκειμένου να καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας. Στην κατεύθυνση του σχεδιασμού αναδιάρθρωσης του δικτύου, οι πληροφορίες θέλουν ένα ή δύο μεγάλα καταστήματα της Βερόπουλος να μετασχηματίζονται σε cash & carry, δεδομένης της ισχυρής παρουσίας που διαθέτει η Metro στο κανάλι της χονδρικής.

Σημειώνεται ότι η Metro Cash & Carry που αριθμεί σήμερα 46 σημεία κατέχει ηγετικό μερίδιο στην αγορά του οργανωμένου χονδρεμπορίου, το οποίο -σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen- διαμορφώνεται στο 45%.

Μικρό cash &carry

Στο μεταξύ, η αλυσίδα για την αγορά χονδρικής επεξεργάζεται ένα νέο μοντέλο mini cash & carry. Ενδέχεται μάλιστα να μπορέσει να λειτουργήσει το «μικρό» cash & carry, το οποίο θα εκτείνεται στη μισή σχεδόν έκταση του κλασικού καταστήματος και εντός του τρέχοντος έτους.

«Το μικρό μοντέλο καταστήματος δρομολογείται κυρίως για τις περιοχές με έντονη εποχικότητα, αλλά σημαντική δραστηριοποίηση κυρίως επιχειρήσεων HoReCa, καθώς και σε περιοχές που δεν είναι δυνατή η δημιουργία μεγάλων σημείων πώλησης» αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της Metro.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα