Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Οι θεσμοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι με το περίγραμμα της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ωστόσο αποφεύγουν στην παρούσα φάση να τοποθετηθούν σχετικά με το αν θα χρειαστούν ή όχι πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει στην Αθήνα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Αν και θεωρούν ακόμη πρόωρη μια συνολική τοποθέτηση επί της ελληνικής πρότασης, που υποβλήθηκε στην Κομισιόν πριν από περίπου 10 ημέρες, οι θεσμοί άρχισαν να ανοίγουν τα χαρτιά τους εκφράζοντας την ικανοποίησή τους αναφορικά με το γενικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης.
«Δεν διάβασα διεξοδικά την ελληνική πρόταση των 160 σελίδων, αλλά έπειτα από συζήτηση που είχα και με συναδέλφους μου μπορώ να πω ότι (η πρόταση) είναι φιλόδοξη και θα έλεγα ένα μεγάλο βήμα μπροστά» ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Μια τοποθέτηση που κρίνεται θετική εν όψει της πρώτης ανταλλαγής απόψεων που θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup.
Ο αξιωματούχος αιτιολόγησε τη γενική εκτίμησή του, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα (των θεσμών) τα τελευταία χρόνια, που ήταν η ενοποίηση των ταμείων και των πολλών διαφορετικών καθεστώτων. «Οι εκπρόσωποι των θεσμών στις συναντήσεις που θα έχουν με τις ελληνικές αρχές στη διάρκεια της αξιολόγησης θα ζητήσουν όλες τις πληροφορίες και στη συνέχεια θα κάνουν τους υπολογισμούς» τόνισε, προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω αν η πρόταση αυτή είναι αρκετή για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει ή αν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα».
Αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, ο αξιωματούχος είπε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών, εκτός από το ασφαλιστικό, που είναι μια βασική παράμετρος, θα συζητήσουν στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα όπως η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2016, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2019, η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα («κόκκινα» δάνεια), η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.
Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα είπε ότι αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, που είναι στις 11 Φεβρουαρίου, οπότε δεν θα έχουμε και αποφάσεις. Από εκεί και πέρα, συνέχισε, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο, λόγω της πολυπλοκότητας των θεμάτων, αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια-δυο βδομάδες. Πάντως, διευκρίνισε ότι εκείνο που προέχει για τους εταίρους και δανειστές είναι η αξιολόγηση να γίνει με σωστό τρόπο, ενώ από την άλλη, όπως είπε, δεν υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το αμέσως επόμενο διάστημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει χρόνος να γίνουν οι συζητήσεις, χωρίς πιέσεις και άγχος.
Αυτό που τόνισε με έμφαση ο αξιωματούχος είναι πως δεν μπορεί να αποφασιστεί η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους πριν από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, θα πρέπει πριν μιλήσουμε για το χρέους να έχουμε πλήρη εικόνα για τρία πράγματα: 1) τη δημοσιονομική πορεία τα επόμενα χρόνια, 2) τις αποφάσεις για το ασφαλιστικό, 3) το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων. Απαντήσεις στα τρία αυτά ερωτήματα θα έχουμε στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, όπου θα είμαστε σε θέση να κάνουμε προβλέψεις και για την ανάπτυξη, είπε, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που θα έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία θα μπορούμε να διαμορφώσουμε και τον τρόπο εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, βρισκόμαστε εν μέσω εξελίξεων, που θα αρχίσουν να τρέχουν από τις επόμενες μέρες με την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα.
Στο Eurogroup
Ερωτηθείς για τη σημερινή συζήτηση στο Εurogroup για την Ελλάδα, ο αξιωματούχος είπε ότι δεν αναμένεται κάποια απόφαση, ωστόσο οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση για την πορεία του προγράμματος και τις επόμενες προκλήσεις και στη συνέχεια θα στείλουν και αυτοί τα δικά τους μηνύματα σχετικά με το τι περιμένουν από την πρώτη αξιολόγηση.
Περί συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι ο διεθνής οργανισμός μετέχει σε όλη τη διαδικασία, θα συμμετάσχει και στην πρώτη αξιολόγηση, όπως και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει για το χρέος.
Διευκρίνισε ότι η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκφράζει και τους τέσσερις θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ), δηλαδή να είναι ομόφωνη. Κάποια στιγμή μεταξύ της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις του για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, επιβεβαιώνοντας ότι κάποιες διαδικασίες θα εξελίσσονται παράλληλα.
Προσηλωμένος στην τήρηση των δεσμεύσεων ο Β. Σόιμπλε
Πιστός στη γραμμή «τηρήστε τα συμφωνηθέντα για να υπάρξουν και περαιτέρω βήματα» (σ.σ.: να ανοίξει δηλαδή η διαπραγμάτευση για το χρέος) παρέμεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη χθεσινή συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Μετά τη διάρκειας 70 λεπτών συνάντηση, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι αυτή διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, απέφυγαν όμως κάθε ουσιαστική λεπτομέρεια ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης.
Πηγές από το περιβάλλον του Ελληνα υπουργού υποστήριζαν, μετά το τέλος της συνάντησης, ότι ο κ. Τσακαλώτος «ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση» και ότι «κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».
Στη συνάντηση κυριάρχησαν ασφαλιστικό, προσφυγικό/μεταναστευτικό αλλά και το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε υποστήριξε μετά το τέλος της συνάντησης ότι οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, εξηγώντας ότι αποτελεί κεντρικό στοιχείο της αξιολόγησης.
Επίσης, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις της κας Φριντερίκε Φον Τίσενχαουζεν, η γερμανική πλευρά παραμένει πιστή στις αρχικές της θέσεις και όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (σ.σ.: η γερμανική πλευρά θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ) και όσον αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για την οποία δεν θα ξεκινήσει αν δεν κλείσει επιτυχώς η διαδικασία της αξιολόγησης.