Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2005 12:06
UPD:13:12

ΑΥΞΗΣΗ, μεγαλύτερη από την αρχική που είχε ανακοινωθεί, σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, πάνω από την πρόβλεψη του 2,1% στις 31 Αυγούστου και με τον ίδιο ρυθμό που αυξήθηκε τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε., Eurostat, στο Λουξεμβούργο. Οι τιμές αυξήθηκαν 0,3% έναντι του Ιουλίου, μετά από υποχώρηση 0,1%.

Η αύξηση 49% των τιμών του πετρελαίου φέτος, διατήρησαν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αυτήν την εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, είπε ότι το κενό ενδέχεται να διευρυνθεί, αυξάνοντας τις εικασίες για υψηλότερα βασικά επιτόκια δανεισμού το επόμενο έτος.

«Οι τιμές πετρελαίου κινούνται ταχύτερα και θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο Giada Giani, οικονομικός αναλυτής της Lehman Brothers Inc. στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Η κύρια ανησυχία της ΕΚΤ είναι εάν το κόστος του πετρελαίου περάσει και σε άλλες τιμές».

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,2% τον Ιούλιο, από το Ιούνιο που ήταν 0,4%, σύμφωνα με διαφορετική έκθεση της Eurostat. Η αύξηση του Ιουλίου ήταν στο ήμισυ της πρόβλεψης των 14 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότη αυτή θα αυξηθεί 0,4%.

Σήμερα η Ιταλία ανακοίνωσε τη βιομηχανική της παραγωγή, η οποία σημείωσε αύξηση 0,5% τον Ιούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα