Αλογοσκούφης: Η Ελλάδα θα διαψεύσει τους σκεπτικιστές

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στους “FT”
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2005 12:28
UPD:13:20

«Η Ελλάδα φαίνεται ότι θα διαψεύσει τους σκεπτικιστές, επιτυγχάνοντας φέτος σημαντική μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, παρά τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από τη φορολογία κατά τους επτά πρώτους μήνες».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στη βρετανική εφημερίδα “Financial Times” σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 15-9-2005 με τίτλο: «Η Ελλάδα φαίνεται πως θα μειώσει το έλλειμμα».

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,6% του ΑΕΠ φέτος από το 6,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η βασική ανησυχία ήταν ότι η ανάπτυξη θα υποχωρούσε αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά αυτό δεν συνέβη. Σε όλα τα τρίμηνα του έτους οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν ισχυροί. Είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε το στόχο της μείωσης του ελλείμματος, ως αποτέλεσμα επιτυχημένης πολιτικής περιορισμού των δαπανών καθώς και ορισμένων εξοικονομήσεων στον προϋπολογισμό για τις δημόσιες επενδύσεις», τονίζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Η Ελλάδα, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, έχει δύο χρόνια για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω του 3% του ΑΕΠ, που είναι και το όριο για τις χώρες της ευρωζώνης, μετά την εκτόξευση των δημοσίων δαπανών σε πρωτόγνωρα επίπεδα το 2004, λόγω του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων και των στρατιωτικών δαπανών.

Ο κ. Αλογοσκούφης υποστηρίζει ότι η προσπάθειά του διευκολύνθηκε από την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,6% σε σύγκριση με 4,2% το 2004. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ιδιαίτερη ώθηση δόθηκε στην ανάπτυξη από την εγχώρια κατανάλωση, την αύξηση των εξαγωγών στην Τουρκία και σε Βαλκανικές χώρες και την αύξηση κατά 13% του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που είχε προβλεφθεί στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Αλογοσκούφης τονίζει επίσης ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μετά την αναδιοργάνωση των εφοριών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα