Σε υψηλά τριετίας οι ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2005 19:08

Νέο ρεκόρ τριετίας κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Θετικά επηρέασε το επενδυτικό κλίμα η σημαντική πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς και η άνοδος της Wall Street.

Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου έχει υποχωρήσει στα 65,40 δολάρια το βαρέλι μειωμένη κατά 2,95% έναντι του χθεσινού κλεισίματος.

Σε γενικές γραμμές πάντως το κλίμα ήταν επιφυλακτικό εν αναμονή της απόφασης της Fed για τα επιτόκια (στις 21:15) ώρα Ελλάδος.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX έκλεισε στις 4.962,86 μονάδες (0,75%), στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.835,68 μονάδες (0,46%) και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.531,8 μονάδες (0,58%). Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.416,4 μονάδες (-0,24%).

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου δεχόμενες ώθηση από τη σημαντική αύξηση που σημείωσαν τα κέρδη της αμερικανικής Goldman Sachs. Η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε κατά 2%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών επωφελούμενες από την άνοδο της τιμής του χρυσού κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών. Η μετοχή της Anglo American έκλεισε με κέρδη 2,2%.

Από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών ξεχώρισε η μετοχή της Porsche η οποία σημείωσε άνοδο 3%. Η γερμανική εταιρεία προέβλεψε αύξηση των πωλήσεών της στη Γερμανία στο οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2006.

Ανάλογα κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της επίσης γερμανικής BMW, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επαναγοράσει έως το 3% των ιδίων μετοχών της.

Αντιθέτως, πτώση κατά περίπου 4% κατέγραψε η μετοχή της Tesco. Η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία λιανικών πωλήσεων ανακοίνωσε αύξηση 18,7% των κερδών πρώτου εξαμήνου. Ωστόσο, οι προβλέψεις της δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Τέλος, άνοδο 2,5% σημείωσε ο γαλλικός όμιλος τροφίμων Danone εν μέσω φημών ότι η αμερικανική PepsiCo ετοιμάζεται να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα