«Φρένο» από τη Fed

Ευρώπη και Ιαπωνία σε νέα ρεκόρ
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:19

Αρνητικά αντέδρασε η Wall Street στον απόηχο της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για αύξηση 0,25% των επιτοκίων με τις μετοχές να χάνουν αρχικά κέρδη, ενώ Ευρώπη και Τόκιο κατέρριψαν νέο ρεκόρ τριετίας και τετραετίας αντίστοιχα.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες περιόρισαν μέρος αρχικών κερδών, όταν η Φέντεραλ Ριζέρβ ανακοίνωσε την 11η συνεχή αύξηση οδηγώντας τα ομοσπονδιακά επιτόκια στο 3,75%, δηλώνοντας ότι ο τυφώνας «Κατρίνα» θα προκαλέσει μόνον προσωρινό κώλυμα στην ευρύτερη οικονομία. Το αμερικανικό βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού, τώρα, κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2001, παρότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια παραμένουν χαμηλά βάσει ιστορικών προτύπων. Ο Nasdaq παρέμεινε σε θετικό πρόσημο με οριακά κέρδη, αλλά η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά βρέθηκε στο κόκκινο, στην προσπάθεια να ανακάμψει, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στην πτώση των τιμών του πετρελαίου. Αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση θα έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στα χρηματιστήρια αλλά μακροπρόθεσμα θα είναι θετική, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ διατηρεί ένα επίπεδο οικονομικής σταθερότητας στις αγορές. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 76,11 μονάδες, ποσοστό 0,72%, φθάνοντας στις 10.481,52 μονάδες. Με απώλειες 13,93 μονάδων, ποσοστό 0,65%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.131,33 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέρριψαν νέο ρεκόρ τριετίας, καθώς η πτώση σχεδόν 3% των τιμών του πετρελαίου και η ευφορία που πυροδότησαν κορυφαίες εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα βοήθησαν στην απογείωση των μετοχών. Αλλά η νευρικότητα που κυριάρχησε στην αγορά, εν όψει της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια αναχαίτισε το ρυθμό ανόδου των τιμών. Μετοχές εταιρειών του τομέα λιανικής, όπως της Tesco, έδωσαν ζοφερή προοπτική, λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και της εξασθένησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Βρετανία, ενώ η μετοχή της L'Oreal υποχώρησε, όταν η Estee Lauder προειδοποίησε για χαμηλότερες του αναμενόμενου πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,1%, στις 1.218,06 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαΐου 2002, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,6% στις 3,375,8 μονάδες. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κατέρριψε νέο ρεκόρ τετραετίας με κέρδη 1,47% κλείνοντας στις 13.148,57 μονάδες- στο υψηλότερο από τις 11 Ιουνίου 2001.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα