Ιαπωνία: Σταθερή η οικονομική ανάκαμψη, λέει ο υπουργός Οικονομίας

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 08:30

ΣΤΑΘΕΡΗ παραμένει η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας, καθώς η αύξηση των εταιρικών κερδών, επιταχύνει τις επενδύσεις και τις δαπάνες των καταναλωτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Sadakazu Tanigaki.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Sadakazu Tanigaki.

«Σε γενικές γραμμές η οικονομία βρίσκεται στον δρόμο σταθερής ανάπτυξης», είπε ο Tanigaki, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης σήμερα στο υπουργείο στο Τόκυο, καθώς ετοιμάζεται για τη συνάντηση του G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο, σε δύο ημέρες.

Η αναζωογόνηση της ιαπωνικής οικονομίας μετά από τέσσερις υφέσεις από το 1991, θα μεταμορφώσει τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου σε μηχανή ανάπτυξης, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, απειλούν να περιορίσουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Η ανάκαμψη αντικατοπτρίζεται στις τιμές των μετοχών, είπε ο Tanigaki, με τον δείκτη Nikkei 225 να διαμορφώνεται πάνω από τις 13.000 μονάδες για πρώτη φορά σε περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

«Περιμένω ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να αντανακλούν την κατάσταση της ιαπωνικής οικονομίας», είπε ο Tanigaki.

«Πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις τιμές του πετρελαίου που έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, για να δούμε εάν επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη», είπε ο υπουργός, επικαλούμενος τον κλάδο της αλιείας ως ένα τομέα που το υψηλό κόστος των καυσίμων επηρεάζει την κερδοφορία.

«Η οικονομία της Ιαπωνίας βελτίωσε την αποδοτικότητα της ενεργείας. Η επίδραση των τιμών του πετρελαίου, γίνεται μικρότερη».

Η Ιαπωνία χρησιμοποιεί περίπου το ήμισυ της ενεργείας της για να παράγει ένα μέρος του ΑΕΠ, έναντι των ΗΠΑ και ένα τέταρτο λιγότερο από την Κίνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε στις 8 Σεπτεμβρίου η Asian Development Bank.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G7, θα συζητήσουν, κατά πάσα πιθανότητα τις τιμές του πετρελαίου στη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον, είπε ο Tanigaki. Το G7 αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

«Ο αντιπληθωρισμός, συνεχίζει να αποτελεί ανησυχία για την ανάκαμψη της Ιαπωνίας. Παρά το ότι η οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης ο αντιπληθωρισμός διατηρείται με επιμονή», είπε και συμπλήρωσε: «Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πρέπει να συνεχίσει να κάνει προσπάθειες για να θέσει ένα τέλος σε αυτό το θέμα. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Bank of Japan, εργάζονται από κοινού σε αυτό το θέμα».

Τα έσοδα της κυβέρνησης από τη φορολογία αυξάνονται σταδιακά σαν αποτέλεσμα της αύξησης των εταιρικών κερδών και των υψηλότερων μισθών. Αυτό, μπορεί να βοηθήσει την Ιαπωνία να μειώσει τις πωλήσεις νέων ομολόγων τη χρήση που αρχίζει την 1 η Απριλίου του 2006.

Η κυβέρνηση μείωσε την πώληση νέων ομολόγων την οικονομική χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου και σε ποσοστό 6%, στα 34,4 τρισ. γιέν (310 δισ. δολ.) από τα επίπεδα ρεκόρ των 36,6 τρισ. γιέν, κατά την προηγούμενη χρήση, την πρώτη μείωση μέσα σε τέσσερα χρόνια.

«Ελπίζουμε πάντα να μειώσουμε τις πωλήσεις ομολόγων όσο το δυνατόν περισσότερο», κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα