Εκθεση FTSE για την πρόοδο του Χ.Α. στα ποιοτικά κριτήρια

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 09:16

Την ταξινόμηση των χωρών στους δείκτες της για το 2006 ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η διεθνής εταιρεία παροχής δεικτών FTSE Group (FTSE).

Για την απόφασή της αυτή η Επιτροπή Μετοχικών Δεικτών της FTSE βασίστηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της FTSE Group και των Χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβάνοντας ενδελεχή εξέταση των δομών των αγορών.

Η Επιτροπή, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Χ.Α., ενθαρρύνει και στηρίζει την Ελλάδα στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της για τη βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών της αγοράς της. Η βελτίωση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του 2005 οδήγησε την Επιτροπή να αναβαθμίσει την Ελλάδα στο σχετικό κριτήριο ('pass').

Επίσης, η εισαγωγή της νέας υπηρεσίας 'fail trade' το Μάιο του 2005, με βάση τα επίσημα στατιστικά, έχει τύχει ευρείας αποδοχής από χρηματιστηριακές και θεματοφύλακες. Το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, συνεργάζονται στα θέματα τα οποία επισημάνθηκαν από την Επιτροπή για τα οποία χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση.

Τα θέματα αυτά αφορούν στην παράδοση μετοχών λόγω εισφοράς σε είδος, την απλούστευση της χρήσης του λογαριασμού συλλογικής καταχώρησης, την εξομάλυνση των διαδικασιών συναλλαγής για ίδιο (principal trading) και τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές. Στα θέματα αυτά αναμένονται αποφάσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανακοίνωση της ταξινόμησης των χωρών από την FTSE καθώς αντανακλά την σημαντική πρόοδο που έχει επιτελεστεί για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Έχουμε κάνει σημαντική δουλειά υποδομής και όλοι οι φορείς θα πρέπει να βοηθήσουν στην προσπάθεια να εκπληρωθούν και τα εναπομείναντα κριτήρια», δήλωσε ο κ. Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο κ. Mark Makepeace, Επικεφαλής Διοίκησης της FTSE Group δήλωσε: «Η FTSE αναγνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει κάνει βήματα βελτίωσης των συνθηκών αγοράς που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω δημιουργική συζήτηση και θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε την πρόοδο».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα