Gaz de France: 16% η αύξηση των κερδών το α' εξάμηνο

Αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ζήτησης και των υψηλότερων τιμών
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 10:15

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 13%, αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ζήτησης και των υψηλότερων τιμών, σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της Gaz de France SA, διαχειρίστριας του μεγαλυτέρου δικτύου διανομής αερίου της Ευρώπης.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο 1,19 δισ. ευρώ (1,45 δισ. δολ.) από 1,05 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η εταιρεία προβλέπει ότι τα καθαρά της κέρδη στο σύνολο της χρήσης θα ανέλθουν σε 1,5 δισ. ευρώ.

Η Gaz de France πρόσθεσε περισσότερους από 100.000 νέους πελάτες το πρώτο εξάμηνο, κυρίως ιδιώτες που συνέδεσαν τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης των σπιτιών τους με τον αγωγό του αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν ανοδικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακολουθώντας την αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφελείας επεκτείνονται σε όλη την Ηπειρο, πριν αρθούν οι περιορισμοί προς όφελος του ανταγωνισμού το 2007.

Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν 3,6% φθάνοντας στο 1,8 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Gaz de France, Jean-Francois Cirelli, 46 ετών, σχεδιάζει να δαπανήσει το ποσόν των 18 δισ. ευρώ για επενδύσεις καθ΄όλη τη διάρκεια του 2008. Το σχέδιο, περιλαμβάνει δαπάνη 12 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για τις δραστηριότητες της εταιρείας εκτός Γαλλίας, οι οποίες αποτελούν περίπου τα 2/3 των προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κερδών της εταιρείας.

Στις 23 Φεβρουαρίου η εταιρεία είχε πει ότι σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στην Ευρώπη στο 15% από 10% που είναι σήμερα, κατά την διάρκεια της επόμενης πενταετίας.

Οι μετοχές της Gaz de France, από το ντεμπούτο τους στις 8 Ιουλίου, έχουν σημειώσει άνοδο 17%, μετά την άντληση σχεδόν 2 δισ. ευρώ και την πώληση κρατικού μεριδίου, το οποίο ακόμη διατηρείται στο 79%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα