«Γεωπολιτικές» πιέσεις στις ευρωαγορές

Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2016 10:26
UPD:17:09
REUTERS/STAFF

Έντονες ανησυχίες προκαλούν στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Δύσης, μετά την πυρηνική δοκιμή του καθεστώτος της Πιόνγιανγκ. Επί τάπητος βρίσκεται και η γεωπολιτική «σύγκρουση» μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10:25), ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,35% στις 6.116 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,48% στις 10.261 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,37% στις 4.521 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,28% στις 357,86 μονάδες.

Την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε νωρίτερα η Βόρεια Κορέα, προκαλώντας για ακόμη μία φορά τη διεθνή κατακραυγή.  «Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών» μετέδωσε ο κρατικός σταθμός της χώρας.

Σημειώνεται ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην πυρηνική δραστηριότητα της Πιονγιάνγκ. Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας - η τέταρτη κατά σειρά - έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

Ως απόρροια των εξελίξεων, τα χρηματιστήρια σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα έκλεισαν πτωτικά, με απώλειες άνω του 1%.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, μετά την εκτέλεση ενός επιφανούς Σιίτη κληρικού, η οποία πυροδότησε κύμα αντιδράσεων στην Τεχεράνη. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Royal Mail ενισχύεται κατά 2,4% ενώ η BAE Systems καταγράφει άνοδο 2,4% μετά την αναβάθμιση της τιμής στόχου από την RBC.

Στον αντίποδα, ο Dialog Seminconductor υποχωρεί κατά 4% στον απόηχο του δημοσιεύματος περί περικοπής 30% της παραγωγής των iPhones. Απώλειες πέριξ του 2% εμφανίζουν οι μετοχές των Publicis και PostNL. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα