Σταθεροποιητικά τα κινεζικά χρηματιστήρια μετά το χθεσινό sell off

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 08:24
UPD:09:24
EPA/KIYOSHI OTA

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα τα χρηματιστήρια στην Κίνα, καθώς η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας και των εποπτικών αρχών λειτούργησαν εκτονωτικά, μετά το χθεσινό sell off, το οποίο οδήγησε τους δείκτες στο -7%.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο της Σαγκάη καταγράφηκαν οριακές απώλειες 0,26% ενώ στο χρηματιστήριο της Σενζέν 1,38%. Ο δείκτης CS1300, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις των 300 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ενισχύθηκε στο 0,30%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ εξάλειψε πολύ γρήγορα τα αρχικά κέρδη και έκλεισε πτωτικά κατά 0,54%.

Τη Δευτέρα, τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν απώλειες της τάξης του 7% αναγκάζοντας τις εποπτικές αρχές να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών. Το sell off στην Κίνα παρέσυρε πτωτικά και τις υπόλοιπες αγορές, με το Τόκιο να υποχωρεί κατά 3% , τη Φρανκφούρτη κατά 4% και τη Wall Street κατά 1,5%.  

Οι πιέσεις στα κινεζικά χρηματιστήρια αποδίδονται στην περαιτέρω αποδυνάμωση του γουάν, ως απόρροια των αδύναμων στοιχείων για τη μεταποίηση. Η εργοστασιακή παραγωγή παράλληλα, συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 10ο συναπτό μήνα, με ρυθμό σαφώς μεγαλύτερο του Νοεμβρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε ένεση ρευστότητας ύψους σχεδόν 20 δισ. δολ. στις χρηματαγορές, ενώ οι αρμόδιες κινεζινές αρχές παρενέβησαν για τη σταθεροποίηση του γουάν.

Παράλληλα, η κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς προανήγγειλε την ανακοίνωση μέτρων εντός της ημέρας τα οποία έχουν στόχο να ρυθμίσουν τις πωλήσεις μετοχών από Κινέζους επενδυτές.

Στην Ιαπωνία, με πτώση έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς ο βασικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 76,98 μονάδες (-0,42%) και διαμορφώθηκε στις 18.374,00 μονάδες. Ο δείκτης Topix κατέγραψε πτώση κατά 0,33% στις 1.504,71 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα