Αντίθετος με συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στην ΑΜΚ της Τρ. Αττικής ο Τζον Πόλσον

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2016 16:52
UPD:16:55
EPA/JUSTIN LANE

Ο Αμερικάνος επενδυτής Τζον Πόλσον.

της Τέτης Ηγουμενίδη,

Αντίθετος με την συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής είναι ο ξένος μέτοχος της επιχείρησης John Paulson.

Ο Αμερικάνος επενδυτής, ο οποίος απέκτησε το 10% της ΕΥΔΑΠ τον Μάιο του 2014, λίγο πριν εκπνεύσει το 2015 (27 Δεκεμβρίου) με επιστολή του, την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά το naftemporiki.gr και η οποία απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αρμόδιο για την ΕΥΔΑΠ υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου) Στέργιο Πιτσιόρλα, τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Μπενίση, σημειώνει ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει γιατί η ΕΥΔΑΠ επενδύει στην Τράπεζα Αττικής.

Όπως αναφέρει η επένδυση αυτή δεν έχει κανένα στρατηγικό χαρακτήρα για την ΕΥΔΑΠ και δεν δικαιολογείται, ενώ προειδοποιεί ότι μια τέτοια απόφαση θα αποθαρρύνει τους επενδυτές που σκοπεύουν να επενδύσουν στις επιχειρήσεις που μέτοχος είναι το δημόσιο, με συνέπεια, όπως χαρακτηριστικά τονίζει «το κράτος να χάσει πολύ περισσότερα από αυτά που νομίζει ότι θα κερδίσει».

Ο εκπρόσωπος της Paulson & Co INC  που υπογράφει την επιστολή, Al. Blades, προσθέτει πως η επένδυση σε μια τράπεζα περιλαμβάνει ρίσκα, τα οποία η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει και σημειώνει ότι κατανοούν πως η διοίκηση έλαβε μια τέτοια απόφαση για να εφαρμόσει την πολιτική της κυβέρνησης, που όμως δεν έχει καμιά σχέση με το αντικείμενο της ΕΥΔΑΠ.

Στην ίδια επιστολή χαρακτηρίζονται γενναία τα βήματα που κάνει η κυβέρνηση γενικότερα και υπενθυμίζεται πως το Fund Paulson & Co INC έχει επενδύσει εκτός από την ΕΥΔΑΠ στις συστημικές τράπεζες, ενώ παροτρύνεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για τα νερά στη Βρετανία, κάτι που όπως σημειώνεται, θα αυξήσει την αξία της επιχείρησης για το κράτος κατά 635 εκατ. ευρώ. 

Ο ξένος επενδυτής στην ΕΥΔΑΠ προχωρά και σε αντιπρόταση αφού όπως αναφέρει κατανοεί ότι η κυβέρνηση για να εφαρμόσει την πολιτική της έχει ανάγκη από πρόσθετους φόρους. Προτείνει λοιπόν να προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ σε επιστροφή κεφαλαίου (κάτι που συζητείται τα τελευταία δύο χρόνια).

Έτσι από τα συνολικά διαθέσιμα της επιχείρησης (255 εκατ. ευρώ) το δημόσιο θα πάρει τα 156 εκατ. από τα οποία μπορεί να διαθέσει τα 20 εκατ. για την Τράπεζα Αττικής.

Καταλήγοντας η επιστολή αναφέρει ότι προσδοκία του επενδυτή είναι η απόφαση για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Αττικής να επανεξεταστεί.

Να σημειωθεί ότι με την απόφαση της τοποθέτησης 20 εκατ. στην Αττικής έχει διαφωνήσει μεγάλο μέρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ, ενώ το θέμα έχει περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου.​



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα