Σε ισχύ ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2016 14:26
UPD:14:27
REUTERS/TOBY MELVILLE

Σε ισχύ βρίσκεται από την 1η Ιανουαρίου ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (SRM) των τραπεζών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης.

Στόχος του SRM αποτελεί η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποφυγή μελλοντικών κρίσεων, μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής εξυγίανσης των διασυνοριακών και εγχώριων τραπεζών.

«Tώρα έχουμε ένα σύστημα για την εξυγίανση των τραπεζών, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να προστατεύονται από την υποχρέωση να διασώζουν τις τράπεζες, όταν αυτές χρεοκοπούν. Τα λάθη των τραπεζών δε θα βαραίνουν πλέον τους ώμους των πολλών», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, το κόστος της εξυγίανσης των τραπεζών θα κατανέμεται σε πρώτη φάση μεταξύ μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών άνω των 100.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια, προβλέπεται η συνεισφορά του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης, το οποίο μέχρι το 2024 θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 55 δισ. από εισφορές των ίδιων των τραπεζών.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα